واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: فایننشال تایمز:توافق ایران سرآغاز تاریخ است / این روزها جان کری مرتبا با ظریف در ارتباط است و هیچکس تعجب نمی کند؛ چرا؟
فایننشال تایمز نوشت: مباحثات درباره توافق هسته ای ایران مملو از اغراق است، طرفدارانش آنرا دوراندیشانه و مخالفانش آنرا ساده لوحانه می خوانند.
به گزارش نامه نیوز روزنامه فایننشال تایمز در تحلیلی به قلم فیلیپ گوردون، عضو ارشد شورای روابط خارجی آمریکا و هماهنگ کننده امور خاورمیانه (غرب آسیا) در کاخ سفید تا امسال، نوشت: با حمایت رسمی حداقل سی و چهار سناتور از توافق هسته ای ایران، اکنون مخالفان در کنگره از آراء کافی برای رد وتو رئیس جمهور، در صورت رای اکثریت کنگره بر ضد توافق در اواخر این ماه، برخوردار نیستند. پس از اعمال فشارها و موضع گیریهایی که حتی طبق معیارهای واشنگتن صورتی غیرعادی داشت، این توافق نهایتا تا اواسط اکتبر «روز تصویب » آن اجرایی خواهد شد.
از نظر برخی طرفداران توافق، موفقیت اوباما موجب تحکیم میراث وی به عنوان یکی از مهمترین - حتی شاید تحول برانگیزترین- روسای جمهور در عرصه سیاست خارجی در عصر پس از جنگ خواهد شد.
اما بسیاری از مخالفان توافق سعی دارند رئیس جمهور را نِویل چِمبرلین عصر کنونی جلوه دهند که کشور خود و جهان را به خطر انداخت.
مباحثات در این خصوص تحت الشعاع گزافه گویی ها قرار داشته است. من به عنوان فردی که در زمینه مسئله هسته ای ایران در کاخ سفید و وزارت خارجه طی دوره تصدی اوباما کار کرده ام، این توافق را یک امر عمدتا معمولی می دانم که می تواند جنبه تاریخی پیدا کند. با این توافق اهداف موردنظر بهتر از هر پیشنهاد دیگر و برای مدت زمانی طولانی تر از یک حمله نظامی، محقق شده است. این مصالحه ای است که - حداقل برای مدت زمان قابل ملاحظه ای- یک مشکل حقیقتا دشوار را حل و فصل می کند و بطور اجتناب ناپذیری نواقصی دارد.
بدیهی است نه لغو تحریمهای ایران و نه محدودیتهایی که با این توافق در مورد برنامه هسته ای تهران اعمال می شود، ناگهان منجر به تبدیل این کشور، از یک دشمن عمده غرب و حامی دولتی تروریسم، به یک شریک قابل اعتماد غرب نخواهد شد.
اما درحالیکه هیچکس نیابد بر روی تغییر کوتاه مدت در ایران سرمایه گذاری کند، حداقل این امکان وجود دارد که بازشدن فضای اقتصادی و تعامل با جهان بتدریج منجر به تغییر شود. طبقه متوسط ایران رشد خواهد کرد.
این توافق که نشان داده است ایران و آمریکا می توانند به مصالحه های ناگوار و به لحاظ سیاسی دشوار دست یابند، همچنین ممکن است توافقات دیگری را - در خصوص سوریه یا نقاط دیگر منطقه- ممکن سازد. چند سال قبل رد و بدل شدن چند کلمه بین معاون وزیر خارجه آمریکا با یک مقام ایرانی در حاشیه یک نشست بین المللی در ژنو خبری بزرگ بود. امروز وزیر خارجه آمریکا مرتبا با وزیر خارجه ایران در ارتباط است و هیچکس تعجب نمی کند. چه کسی می تواند بگوید چنین روندی طی ده تا پانزده سال دیگر ممکن است به کجا بیانجامد؟
نمی دانیم آیا توافق اوباما به عنوان مرحله ای در تاریخ مشابه سفر هزار و نهصد و هفتاد و دو ریچارد نیکسون رئیس جمهور (آمریکا) به چین ثبت خواهد شد یا نه. اما رابطه ایران با جهان درواقع در سالهای پیش رو، متحول می شود و این امر بدرستی به رئیس جمهوری باز خواهد گشت که مایل بود خطرات دیپلماسی سری را بپذیرد و با غلبه بر مقاومت سیاسی عظیم، دیدگاه بسیار متفاوتش درباره رابطه با تهران را بیازماید. حتی اگر چنین تغییری رخ ندهد، رئیس جمهور با ایجاد فرصتی ارزشمند یک چالش مهم را به تعویق انداخته است که یکی از جانشینانش مجبور خواهد شد به آن بپردازد. این روزها در خاورمیانه (غرب آسیا) حتی چنین چیزی یک دستاورد ارزشمند است.
منبع: تیک
۱۴ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۱:۵۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 97]