واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: چرا باراك اوباما، جان كري نميشود؟بايدن وزير خارجه باراك - كاوه شجاعي
بايدن قرار بود وزير خارجه جان كري شود. يكي از نزديكان جو بايدن، سناتور ايالت دلاوير كه حالا رئيس كميته روابط خارجي آمريكا است، ميگويد: حالا بعد از چهار سال بايدن يكي از مهمترين مشاوران اوباما در سياست خارجي است، آيا او دوباره به وزارت امور خارجه فكر ميكند؟
اگر سخنان و نوشتههاي بايدن را در ماههاي اخير دنبال كنيم به وضوح ميبينيم تلاش زيادي ميكند تا احتمال پيروزي اوباما را در انتخابات بالا ببرد تا ماجراي جان كري تكرار نشود. او اين روزها به شدت به جمهوريخواهان به خصوص در امور امنيت ملي حمله - يا ضدحمله - ميكند و مهمتر از همه جان مك كين را بوش نشان ميدهد.
بايدن هفته پيش در يك گفتوگو با نيوزويك اعلام كرد كه او و ديگر دموكراتهاي بلندپايه تلاش گستردهاي را آغاز كردهاند تا اطمينان يابند كه سرنوشت جان كري در انتظار باراك اوباما نيست. از ديد بايدن، شكست كري و دموكراتها در سال 2004 به خاطر ضعف نشان دادن حزب در امور امنيت ملي و ضدحملههاي زيركانه بوش در اين مورد بود. از اين رو يورش همهجانبه دموكراتها به سخنان اخير بوش در پارلمان اسرائيل كه را با مقايسه كرد صورت گرفت. منظور بوش از آن سخنان باراك اوباما بود كه اعلام كرده با محمود احمدينژاد رئيسجمهوري ايران و ديگر مخالفان آمريكا مذاكره خواهد كرد. بايدن سخنان بوش را توصيف كرد و گفت كه
روز جمعه بايدن با انتشار يادداشتي در والاستريت جورنال به يكي ديگر از اعضاي شبكه مككين، سناتور جو ليبرمن حمله برد. ليبرمن روز چهارشنبه با تكرار ادعاهاي بوش درباره اوباما نوشته بود كه
بايدن در شمار اولين تئوريپردازان ارشد سياست خارجي دموكراتها بود كه كاملا از اوباما پشتيباني ميكرد، اگر چه به عنوان يك رايدهنده ارشد در مجمع ملي حزب هنوز رسما از كسي حمايت نكرده است. آيا بايدن به دنبال دستيابي به پست وزارت امور خارجه در دولت باراك اوباماست؟ او اين را تكذيب ميكند و ميگويد با هيلاري كلينتون كار كرده تا با اوباما. او زيركانه از پاسخگويي ميگريزد. ما حالا ميتوانيم با اطمينان زيادي بگوييم كه باراك اوباما و جو بايدن كمكم در امور سياست خارجي به تفاهم كامل ميرسند. اگر چه هنوز اختلاف نظرهايي ميان اين دو وجود دارد - مثلا اوباما بيشتر از بايدن با تخصيص بودجه براي ادامه حضور در عراق مخالف است - اما هر دو سناتور از طرح اعزام دو گردان آمريكايي از عراق به افغانستان پشتيباني ميكنند. بايدن در سخنراني روز سهشنبهاش در واشنگتن، سخنان مشهور ماه گذشته اوباما را تكرار كرد؛ اوباما شهادت چند هفته پيش ژنرال ديويد پترائوس فرمانده نيروهاي آمريكايي در عراق و ديويد كراكر سفير ايالات متحده در اين كشور را در كنگره و ادعاي آنها مبني بر را خواند و گفت كه اين بسيار متوهمانه است كه آنقدر در عراق بمانيم تا هر اثري از القاعده يا مثلا ايران را در اين كشور پاك كنيم.
بايدن ديروز به خبرنگار نيوزويك گفت: بايدن ادامه داد: اعضاي ستاد انتخاباتي اوباما ميگويند كه اين سناتور سياهپوست ايالت ايلينويز خيلي اوقات از بايدن مشاوره ميگيرد. با آنكه به گفته يكي از نزديكان بايدن، ، اما دنيس مكدانف هماهنگكننده امور سياست خارجي اوباما ميگويد: بيل بورتن سخنگوي ستاد اوباما هم به نيوزويك ميگويد: اوباما يكي از معدود كساني بود كه از همان ابتدا با جنگ عراق مخالفت كرد و بايدن در سال 2002 به حمله به عراق راي داد، اگر چه او با آغاز رقابتهاي مقدماتي رياستجمهوري از كساني بوده كه خواسته نامزدها و رايدهندگان ماجراي عراق را فراموش نكنند، اين يعني نزديكي ديدگاههاي دو سناتور.
اگر اوباما در انتخابات پيروز شود در وزارت امور خارجه به يك حرفهاي نياز دارد. او درگير عراق، افغانستان، ايران، اسرائيل و كرهشمالي و شايد لبنان خواهد شد. پس به مذاكره نياز دارد. بگذاريم مذاكرات آغاز شود.
يادداشت بايدن در وال استريت جورنال:
تغيير رفتار، نه تغيير رژيم تهران
آنچه كه بوش و مككين تروريسم ميخوانند يك وسيله است، نه هدف. جمهوريخواهان همه مخالفان ما را يك تهديد فرض ميكنند. اين اشتباه است، مخالفان ما با هم بيشتر مشكل دارند تا با ما؛ سنيها و شيعيان، اعراب و ايرانيها، ايران و عراق، يا القاعده و شبهنظاميان شيعه. اگر جورج بوش نميتواند دشمنش را تعريف كند يا جنگي را كه در حال حاضر درگير آنيم توصيف كند، چگونه ميتوانيم پيروز ميدان باشيم. بوش سالهاست كه از آزادي در ايران حرف ميزند. دستاوردهاي او چيست؟ ما فقط ميبينيم ايران به بلندپروازيهاي خود ادامه ميدهد؛ قدرت تاثيرگذارياش در عراق بيشتر شده و حزبالله لبنان كه به تهران نزديك است، لبنان را تقريبا در اختيار خود دارد و حالا بحثها درباره نحوه تعامل با ايران براي مردم آمريكا بسيار آموزنده است. هفته پيش سناتور مككين نامزد جمهوريخواهان در انتخابات رياستجمهوري به روشني مساله گفتوگو با ايران را نفي كرد. او مواضع اوباما را توصيف كرد و گفت:
خب. . . براي شروع ما ميتوانيم با آنها در مورد بلندپروازيهاي اتميشان حرف بزنيم، از حمايتشان از شيعيان در عراق يا حزبالله در لبنان يا حماس در غزه. ما موضوعات فراواني براي صحبت داريم. اوباما گفته بايد با ايرانيها در مورد پرونده هستهايشان مذاكره كنيم.
اين فعلي كاخ سفيد همان تعليق غنيسازي توسط ايران است؛ يعني مسالهاي كه قرار است مورد مذاكره قرار گيرد، پيششرط مذاكره شده است! اوباما البته گفته خود، شخصا، وارد گفتوگو با مقامات تهران نميشود مگر اينكه متقاعد شود حضور او به نفع مذاكرات است. آيا نيكسون هنگام مذاكره با مائو براي او پيششرط قطع حمايت نظامي از ويتنام شماليها را گذاشت؟ اين رويكرد بوش و دوستانش عجب عجيب است! ما بايد به جاي تغيير رژيم ايران به دنبال تغيير رفتار آنها باشيم. ما بايد به ايرانيها بگوييم كه انزواي بيشتر به ضررشان نيست. وقتي قرار باشد بهطور مستقيم با ايران مذاكره كنيم، آن وقت معلوم ميشود كه چه كسي در تهران موافق گفتوگو با كاخ سفيد است و چه كسي مخالف آن. مردم ايران بايد دولت خودشان را خوب بشناسند.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
يکشنبه 5 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 342]