واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
"مغز متفکر تحریـم" حالا برای توافق ایـران رایزنی میکنـد
روز نو : سه روز پس از آنکه آمریکا به توافق هسته ای با ایران دست یافت، کارمندان وزارت خزانه داری که روی دستیابی به این توافق تاریخی کار کرده بودند، به دلیل شادی از این توافق گردهم آمدند. آنها در اتاق آراسته ای در داخل وزارت خزانه داری که زمانی به عنوان یک بانک داخلی مورد استفاده قرار می گرفت، جمع شدند تا یکی از اصول کلیدی میراث مفروض سیاست خارجی اوباما را جشن بگیرند. با این حال، شادی و سرخوشی خیلی زود به پایان رسید و هفته ها تردید قانون گذارن آمریکایی و دشمنی آشکار اسرائیل، متحد اصلی آمریکا در خاورمیانه را در پی داشت.
به گفته دو تن از نمایندگانی که در این گردهمایی حضور داشتند، جشن 17 جولای از سوی آدام ژوبین، قائم مقام معاون وزارت خزانه داری در مبارزه با تروریسم و جرایم مالی ترتیب داده شده بود. ژوبین کسی است که به شکل گیری تحریم های دولت اوباما علیه ایران کمک کرد. حال او تلاش می کند خواست کاخ سفید در مورد لغو تحریم ها را به اجرا درآورد.
ژوبین طی هفته جاری برای لابی گری در میان مقامات دولت اسرائیل و کارشناسان سیاست خارجی در اسرائیل خواهد بود تا آنها را ترغیب به پذیرش توافق هسته ای کند؛ باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا در کنفرانس ویدئویی روز جمعه نیز از جامعه یهودیان آمریکا همین درخواست را داشت.
استدلال های ژوپین احتمالا به گوش های کر خوانده خواهد شد. بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل یکی از مخالفان اصلی توافق میان تهران و شش قدرت، از جمله آمریکا است. نتانیاهو می ترسد این توافق که تحریم های شدید اقتصادی علیه ایران را لغو خواهد کرد، آنقدر پول در اختیار تندروهای داخلی ایران قرار دهد که آنها اقدام به ریشه کن کردن اسرائیل کنند.
ژوبین پیش از سفر به تل آویو گفت به دنبال آن است که مقامات اسرائیلی را متقاعد کند که اجازه چنین اتفاقی داده نخواهد شد. او با یوسی کوهن، مشاور امنیت ملی نتانیاهو؛ دور گلد، مدیرکل وزارت خارجه اسرائیل؛ و یووال اشتاینیتز، وزیر انرژی اسرائیل که از مخالفان اصلی توافق ایران است، دیدار خواهد کرد.
ژوبین روز پنج شنبه به خبرنگاران گفت: «تحریم های باقی مانده علیه ایران با همان شدتی که مردم از خزانه داری آمریکا انتظار داشته اند، اجرایی خواهد شد. فکر می کنم که در سفر خود به برخی نکات ظریف تر اشاره کنم. پس تنها این مسئله که کدام تحریم ها صرف نظر از توافق ایران ادامه خواهد داشت، مطرح نخواهد بود بلکه چگونگی اجرای دقیق آنها نیز مورد بحث قرار خواهد گرفت.»
ژوبین پیش از این نیز تلاش های مشابهی برای جلب حمایت از توافق هسته ای ایران کرده است. وی در تاریخ پنجم آگوست مجبور به دفاع از توافق در برابر نمایندگان شکاکی شد که گمانه زنی می کردند در صورت تصویب توافقنامه، ایران فورا وجوه مالی کلانی دریافت خواهد کرد. ژوبین در جلسه استماع کمیته بانکی سنا گفت: «هیچ پاداشی برای امضای این توافق وجود ندارد.»
همگی این واکنش ها به مردی مانند ژوبین که در واشنگتن مورد تمجید است، سرد بود. نقش وی به عنوان حامی توافق هسته ای، بیانگر اهمیت وی برای راهبرد کاخ سفید جهت رسیدگی به مناقشات در نقاط مختلف جهان است.
اوباما تاکید می کند که استفاده از «قدرت نرم» - از طریق اعمال تحریم های اقتصادی و دیگر ابزاری که آمریکا معمولا می تواند برای تاثیرگذاری روی تحولات جهان از آن استفاده کند - برای شکست تروریسم، کنترل اقدامات تجاوزکارانه روسیه در اوکراین، و پایبند نگه داشتن ایران به مفاد توافق هسته ای، از اهمیت کلیدی برخوردار است.
ژوآن زاراته، معاون مشاور امنیت ملی جورج دبلیو بوش، رئیس جمهور سابق آمریکا از سال 2005 تا 2009 گفت: « آدام ژوبین پیچیدگی سازوکار تحریم ها و پیامدهایی که برای امنیت ملی دارد را به خوبی درک می کند.»
وی از عملکرد ژوبین در سال 2011 به عنوان مدیر دفتر کنترل دارائی های خارجی وزارت خارجه و نقش وی در اعمال تحریم های مالی و نظامی علیه معمر قذافی، دیکتاتور سابق لیبی تمجید کرد. دفتر کنترل دارائی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا مسئولیت اجرای تحریم های اقتصادی آمریکا را بر عهده دارد، و به گفته زاراته، «قدرتمندترین نهاد ناشناخته در دولت آمریکا به شمار می رود.»
زاراته که هم اکنون مشاور بلندپایه در مرکز مطالعات راهبردی و بین المللی است افزود: «ژوبین به مدت بسیار طولانی، جزئی از جهان تحریم بوده است.»
ژوبین را خود اوباما انتخاب کرده است. وی در ماه جولای طی اقدامی نادر در پنتاگون حضور یافت و از گنکره خواست ژوبین را به عنوان معاون مبارزه با تروریسم و جرایم مالی وزارت خزانه داری تایید کند. وی ماه آوریل به جای دیوید کوهن - که هم اکنون نائب رئیس سازمان جاسوسی آمریکا (سیا) است- معرفی شد و از آن زمان تاکنون همچنان معاون وزیر خزانه داری در امور مبارزه با ترویسم و جرایم مالی است.
اوباما چندی بعد در اینباره گفت: «این سمت بسیار مهمی در ارتباط با تلاش های ما در مبارزه با تروریسم است.» وی با اشاره به اینکه سرکوب جریان های مالی غیرقانونی داعش در تضعیف تسلط این گروه در عراق و سوریه از اهمیت کلیدی برخوردار است، افزود: «هیچ کسی نیست که بگوید ژوبین صلاحیت این سمت را ندارد. وی صلاحیت زیادی دارد.»
ژوبین که فارغ التحصیل دانشگاه هاروارد در رشته حقوق است، سال ها است که در زمینه اعمال تحریم ها فعالیت می کند. وی در دوره فعالیت دولت بوش، مشاور معاون دادستان کل در وزارت دادگستری بود، و پس از آن مشاور بلندپایه معاون مبارزه با تروریسم و جرایم مالی وزارت خزانه داری شد.
ژوبین در عین حال به ایجاد و اعمال رژیم تحریم ها علیه روسیه و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور به خاطر مداخله در شرق اوکراین کمک کرده است. نیوزویک سال 2014 در مقاله ای به نقل از ژوبین نوشت: «در این مورد، نیاز به واکنش سریع - برای شناسایی اشخاص و شبکه های مهم روسیه - بود.»
رویکرد هویج و چماق که رژیم تحریم ها مبتنی بر آن است، منتقدانی هم دارد. جمهوری خواهان، از جمله نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری 2016 آمریکا خواستار افزایش تحریم ها علیه پوتین هستند. آنها در استدلال های خود به این موضوع استناد می کننند که روسیه هنوز کریمه را که سال 2014 به خاک این کشور ملحق شد، در کنترل دارد، و همچنان به اعزام نظامیان به شرق اوکراین ادامه می دهد.
الیزابت زوزنبرگ، از اعضای بلندپایه «مرکز امنیت آمریکای جدید» که در گذشته با ژوبین همکاری کرده است گفت: «ژوبین دیپلمات و مذاکره کننده ای فوق العاده است. او روی کسانی که با وی کار می کنند تاثیر گذار است.»
با این وجود، تلاش های ژوبین که برای جلب حمایت مقامات اسرائیل از توافقنامه هسته ای ایران به اسرائیل سفر می کند، ممکن است برای جلب اسرائیل کافی نباشد.
اوباما خودش نیز نام ژوبین را ذکر کرده است. اوباما در ماه جولای طی حضوری نادر در پنتاگون از کنگره خواست که ژوبین را به عنوان معاون وزیر خزانه داری برای مبارزه با تروریسم و جرایم مالی تایید کنند. پس از آن اوباما گفت: «این یک جایگاه حیاتی برای امور مبارزه با تروریسم ما است و قطع جریان های مالی داعش اقدامی کلیدی برای کاهش تسلط این گروه بر بخش هایی از عراق و سوریه است. هیچ کس نمی گوید که ژوپین صلاحیت این پست را ندارد.»
تاریخ انتشار: ۰۷ شهريور ۱۳۹۴ - ۲۲:۵۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]