واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: اقتصاد مقاومتي، پايان شعار، وقت عمل
نویسنده : محمدجواد اخوان
بخش عمدهاي از بيانات رهبر معظم انقلاب اسلامي در ديدار هيئت دولت در هفته گذشته به موضوع مهم و راهبردي «اقتصاد مقاومتي» اختصاص يافت و مطالبات مشخصي كه از سوي معظمله طرح گرديد، وظيفه و مسئوليت قوه مجريه و دستگاههاي مسئول را در قبال اين مأموريت مهم بار ديگر بازخواني كرد. اينك ميتوان فهرستوار و اجمالي، تأملي داشت بر مهمترين دغدغههاي طرحشده در اين ديدار در راستاي مقاومسازي اقتصاد.
1- اكنون بيش از 18 ماه از ابلاغ سياستهاي كلي اقتصاد مقاومتي ميگذرد و بهنظر ميرسد زمان لازم براي اولين ارزيابي از ميزان پيشرفت كار در مجاري ذيربط فرارسيده است. يك ارزيابي ساده نشان ميدهد كه بخش عمدهاي از تحقق اقتصاد مقاومتي صرفاً در ادبيات و شعار مديران اجرايي متوقف مانده است و در مرحله ارائه گزارش نيز دستگاههاي اجرايي گاه گزارش اقدامات ديگر و معمول خود را كه مرتبط به اين سياستها نبوده و قبلاً هم جاري و ساري بوده است، بهعنوان «بيلان كاري اقتصاد مقاومتي» ارائه مينمايند. معالأسف در كمال شگفتي مشاهده ميشود كه برخي مديران حتي برخي اقداماتي را كه در تعارض جدي با اين سياستها است، بهعنوان گزارش كار پيشرفت اقتصاد مقاومتي به جامعه عرضه ميكنند.
2- در تهيه و تنظيم سياستهاي كلي اقتصاد مقاومتي تلاش شده است اين سياستها در سطح راهبردي باشد و با توجه به تفكيك قوا و تقسيمكار درون نظام از همان زمان نيز انتظار ميرفت كه دولت برنامه اجرايي و عملياتي بر اساس اين سياستها تدوين و ابلاغ نمايد. متأسفانه غفلت از اين وظيفه در قوه مجريه، سبب شده است كشور تاكنون از وجود چنين برنامه عملياتياي محروم بماند و اندك اقدامات انجامگرفته نيز انسجام لازم را نيافته است. تأكيد معظمله براي تهيه و تدوين اين برنامه در دولت، ميتواند افق روشني از تلاش فراگير براي عملياتي كردن اين سياست كلي را بگشايد.
3- علاوه بر آنكه وجود برنامهاي مشخص براي عملياتي كردن اقتصاد مقاومتي نياز است، بايستي ديگر برنامههاي ميانمدت و كوتاهمدت اقتصادي كشور همچون برنامه پنجساله ششم و بودجه سالانه و ديگر طرحهاي مقطعي در راستا و منطبق بر اين سياستها تنظيم گردد.
4- بهرهگيري از ظرفيتهاي بيرون قوه مجريه، همچون بسيج و ظرفيتهاي مردمي، نكته ديگري بود كه در راستاي مقاومسازي اقتصاد مورد تأكيد رهبر انقلاب قرار گرفت. روح كلي حاكم بر مقاومسازي اقتصاد، مردميسازي اقتصاد است و اين مهم با بهرهگيري از ظرفيتهاي گوناگوني كه در نهادهاي مردمي اعم از بسيج و نيز بخش غيردولتي وجود دارد و نيازمند فعالسازي و حمايت است، امكانپذير است.
5- تشكيل ستاد قدرتمند و داراي اختيار كافي براي راهبري عملياتي و نظارت بر حسن اجراي كار در جهت اقتصاد مقاومتي، ديگر دغدغه معظمله بود. اكنون بهنظر ميرسد فرماندهي اقتصادي مشخصي براي راهبري اين مسئوليت مهم وجود ندارد و حتي در درون دولت نيز وزارتخانههاي ذيربط بهصورت پراكنده، غيرمنسجم و بعضاً متعارض عمل ميكنند. تشكيل چنين ستاد با قدرت و اختيار لازم ميتواند همه ظرفيتهاي موجود را همافزا و از اقدامات متعارض جلوگيري كند. تشكيل چنين ستادي ميتواند برنامههاي بر زمينماندهاي همچون حمايت از بنگاههاي توليدي، تأمين نقدينگي، تأمين سرمايهدرگردش و برخورد جدي با كساني كه واحدهاي توليدي آماده را راكد گذاشتهاند، تحقق بخشد.
6- ارائه گزارش پيشرفت كار مبتني بر شاخصهاي قابل ارزيابي ديگر نكته مورد تأكيد ايشان بود. اكنون به دليل فقدان اطلاعات و دادههاي لازم، ارزيابي دقيق از پيشرفت در مقاومسازي اقتصاد ممكن نيست و علاوه بر آن چنين فضايي اميدهاي عمومي به بهبود فضاي اقتصادي كشور در آينده را به يأس بدل ميكند. از مهمترين ويژگيهاي اقتصاد مقاومتي، كار و همت مضاعف است كه پيشنياز آن اميد و نشاط است كه لازمه آن نيز اميدآفريني از طريق دستگاههاي مسئول است.
آنچه در اين نوشتار اشاره شد تنها بخشي از دغدغههاي رهبر معظم انقلاب اسلامي در جامه عمل پوشاندن به مقاومسازي اقتصاد بود كه در ديدار اخير اعضاي هيئت دولت بدانها پرداخته شد. البته ورود دقيق و مصداقي معظمله به جزئيات طرح و اقدام در اين حوزه علاوه بر آنكه دقت نظر ايشان و اهميت اين حوزه را نمايان ميسازد، حامل نگرانيهايي نيز ميتواند باشد و آن عدم رضايت از رويكردهاي دستگاههاي ذيربط و كمكاريهاي موجود است. هرچند جايگاه رهبري شأني بهمراتب بالاتر از آن دارد كه مصروف جزئيات برخي اقدامات اقتصادي شود، اما وجود كمكاريها فرصتهاي گرانبهايي را كه گاه از دست ميرود، ايشان را ناچار به ورود به چنين مباحثي ميكند. اميد آنكه ديگران نيز قدر چنين دقت نظر و همت والاي ايشان را دريابند و بهجاي لفاظي صرف سهم خود را در انجاموظيفه به ميدان عملآورند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۶ شهريور ۱۳۹۴ - ۲۱:۴۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]