واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۴ شهريور ۱۳۹۴ (۹:۳۴ق.ظ)
ترابرد پذيري شماره تلفن همراه؛ گامي بلند اما با تأخير در ارتباطات موج - گروه ارتباطات و فناوري اطلاعات
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج؛ با اجراي طرح ترابرد پذيري شماره تلفن همراه، مشکلي که کاربران طي سالهاي گذشته داشتهاند و امکان تغيير اپراتورشان به دليل حفظ شماره وجود نداشت، برطرف خواهد شد.
طرح تعويض اپراتور بدون تغيير شماره سبب خواهد شد تا مشترکان تلفن همراه براي انتخاب اپراتورشان قدرت انتخاب خواهند داشت و در درازمدت اين طرح در قيمت و کيفيت خدمات تلفن همراه در کشور تأثيرگذار خواهد بود. اين طرح بهمرور و تا اوايل سال آينده اجرايي ميشود.
پس از برگزاري جلسات مختلف بين سازمان تنظيم مقررات و سه اپراتور برتر کشور، اجراي اين طرح وارد مرحله عملياتي خواهد ميشود. «ترابرد پذيري شماره تلفن همراه» فرآيندي است که مشترک تلفن همراه ميتواند با حفظ شماره تلفن همراه خود، از يک خدمات دهنده تلفن همراه به خدمات دهنده ديگر تلفن همراه کوچ کند.
با اجرايي شدن اين پروژه، امکاني به وجود ميآيد که مشترکان ميتوانند بدون تغيير شماره خود اپراتور موبايلشان را تغيير دهند.
بر اين اساس بهعنوانمثال؛ اگر فردي مشترک همراه اول باشد و به دلايلي در محله سکونت خود آنتن دهي مناسب نداشته باشد، ميتواند بدون تغيير شماره خود، از خدمات و تعرفههاي ايرانسل استفاده کند يا اگر فردي رضايت کامل از خدمات ارائهشده در ايرانسل نداشته باشد، ميتواند با حفظ شماره بهعنوان کاربر همراه اول به شبکه اين شرکت مهاجرت کند.
محمود واعظي در ارتباط با اين طرح و فوايد اين طرح اظهار کرد: ترابرد پذيري شماره را از خواستههاي دولت و مردم بود، اهميت اين خدمت زماني مشخص ميشود که در ماههاي آينده با عملياتي شدن اين خدمت، مردم با رفتار خود نشان دهند از خدمات کدام اپراتور رضايت دارند .
وي بابيان اينکه ترابرد پذيري شماره به مردم امکان ميدهد در سال بهراحتي دو بار اپراتور خود را عوض کنند، اظهار داشت: اين خدمت با خود رقابت جدي و ارتقاي کيفيت و ارائه خدمات متنوع براي مردم را به دنبال دارد که درنهايت سود آن به مردم ميرسد.
اما گذشته اين صحبتها اين طرح همانطور که مشخص است رقابت تنگاتنگي را بين اپراتورهاي برتر ايجاد ميکند که گاهي ذهن اغلب مردم هم به اين سمت ميرود که ممکن است اپراتوري به تخريب اپراتوري ديگر بپردازد؛ لذا در اين زمينه وزير ارتباطات خواستار تعامل بيشتر اپراتورها شده است و گفته است که از تخريب يکديگر بپرهيزند.
وحيد صدوقي؛ مديرعامل اپراتور در ارتباط با اين گزارش بابيان اينکه برنده اصلي در اين رقابت اپراتورها مشترکين هستند گفت: براي مثال در دبي بعد از 10 سال از راهاندازي شبکه، ترابرد پذيري سال قبل اجرا شد اين روش در اغلب کشورها اجرا ميشود که در برخي کشورها موفق و در برخي کشورها ناموفق بوده است.
وي افزود: از بابت اجراي اين طرح نگراني نداريم و معتقديم پس از اجرا نهتنها شايد مشترک جذب کنيم بلکه قطعاً مشترک از دست نميدهيم.
مديرعامل اپراتور اول کشور گفت: کارهاي بزرگي طي يک سال اخير انجامشده و امروز با امضاء تفاهمنامه ترابرد پذيري شمارهها، کار بزرگ ديگري انجام شد. MNP کار سنگيني است که حدود ۱۵ ماه روي آن کار کارشناسي شده و قرار است تا ۱۰ ماه ديگر اجرايي شود. وزارت ارتباطات و اپراتورها چيزي در حدود ۶۴۰ ميليارد ريال براي آن سرمايهگذاري کرده و يا خواهند کرد.
وي تصريح کرد: در ۷۰ کشور انجامشده است و در صورت اجرا مردم ميتوانند سالي دو بار اپراتور خود را عوض کنند. به نظر من حاصل اين پروژه بزرگ برنده شدن مردم است.
البته براي اين طرح لازم است که اپراتور مقصد مبلغي را نيز به سازمان تنظيم مقررات و همينطور اپراتور مبدأ پرداخت کند. نکته ديگر آنکه در طرح ترابرد پذيري شماره افراد تنها ميتوانند به سيمکارت شبيه خود مهاجرت کنند بهعنوانمثال فردي که سيمکارت دائمي دارد بايد به شبکه سيمکارتهاي دائمي اپراتور ديگر مهاجرت کند و دارنده سيمکارت اعتباري نيز چنين وضعيتي دارد. اما با اجرايي شدن اين طرح ديگر افراد براي بهرهگيري از خدمات مدنظر خود ملزم به تغيير سيمکارت يا خريد سيمکارت جديد نخواهند بود و با حفظ سيمکارت و شماره خود ميتوانند از خدمات اپراتور ديگر استفاده کنند.
معاون وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات و رئيس سازمان تنظيم مقررات راديوئي درباره هدف انعقاد تفاهمنامه MNP اينگونه توضيح داد: اين پروژه علاوه بر نياز به ايجاد مرکز مديريت ترابرد در سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديوئي، نيازمند ايجاد تغييرات و ارتقاي سختافزاري و نرمافزاري و در صورت لزوم ايجاد درگاههاي اتصال به مرکز مديريت در سمت هر يک از اپراتورهاي تلفن همراه است که علاوه بر هزينه، نيازمند انجام کار بسيار از سمت اپراتورهاست.
علياصغر عميديان در ادامه خاطرنشان کرد: تمامي اين پروژه بايد بهصورت هماهنگ و همگام پيش برود و اپراتورهاي تلفن همراه نيز همزمان و متناسب با انجام پروژه در هر مرحله، اقدامات لازم را در بخش خود انجام دهند، بر همين اساس اين تفاهمنامه بين رگلاتوري و اپراتورهاي تلفن همراه مبادله ميشود.
عميديان درباره زمان بهرهبرداري از طرح MNP گفت: در پي اين تفاهمنامه، پروژه MNP در يک برنامه واحد و هماهنگ پيش رفته و در زمانبندي تعيينشده از ابتداي مردادماه، ظرف مدت ده ماه به بهرهبرداري ميرسد.
لازم به ذکر است اين طرح در کشوري پاکستان که ازنظر پيشرفت در حوزه ارتباطات از ايران عقبتر است در سال 2007 به بهرهبرداري رسيد و دليل عمده اين موضوع ارتباط مناسب با ديگر کشورها و شرکتهاي ارتباطي جهاني است. اين طرح که از سال گذشته وعده اجرايي شدن آن از سوي وزارت ارتباطات مطرحشده ، قرار بود در بازه زماني ۱۸ ماهه و تا پايان سال جاري عملياتي شود. مرحله آزمايشي اين پروژه تا پايان سال انجام و پس از تائيد تمام جوانب، در سال آينده بهصورت رسمي آغاز به کار ميکند، اين پروژه با کمک مشاور تهيه و پس از اعلام فراخوان، شرکتي داخلي به همراه شرکت خارجي که داراي تجربه و تخصص خوب در بيش از ۱۴ کشور است، بهعنوان پيمانکار انتخابشده است. اين فناوري قدمتي بيش از ۱۵ سال دارد و هماکنون در بيش از ۷۰ کشور دنيا انجام ميشود. سازمان تنظيم مقررات با تعيين مهلت ۱۸ ماهه براي اجراي اين طرح، اپراتورهاي تلفن همراه را حداکثر تا هجدهم آذر سال جاري ملزم به ارائه اين خدمت کرده است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]