واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱ شهريور ۱۳۹۴ (۱۵:۳۸ب.ظ)
تبعات سياسي توافق هسته اي بيشتر است يا تبعات اقتصادي؟ موج - به نظر مي رسد که توافق هسته اي پيش از آنکه فضاي اقتصادي را باز کرده باشد فضاي سياسي و ديپلماتيک را جهش داده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، پيش از انجام توافق هسته اي شايد فضاي ذهني اکثر مردم دستيابي به اين توافق و گشايش اقتصادي بود. اولين مطالبه مردم هم بهبود وضع معيشتي و رسيدن به آستانه اي از توسعه بود که آن را در زندگي خود احساس کنند. در ابتداي امر دولت حل همه مشکلات اقتصادي را منوط به حصول به توافق هسته اي مي دانست؛ اما بعد از پايان مذاکرات و دستيابي به توافق کم کم دولت از اين موضع کناره گيري کرد و صرفا ديگر همه چيز را به اين اتفاق پيوند نداد. قبل از آن هم بسياري از صاحبنظران بر اين نکته تاکيد مي کردندکه نبايد مردم را نسبت به اين رويداد دلخوش کرد؛ چرا که آثار رونق اقتصادي مسلما چند سال به طول مي انجامد. با اين حال پس از حصول به توافق هسته اي هيئت هاي مختلف خارجي به کشور آمدند. اعتقاد اوليه بر آن بود که باب مذاکرات اقتصادي هم باز شده است. هر چند به نظر مي رسد اينها تنها شروعي بود براي راهي که در سالهاي بعد بايد پيگيري شود. به عبارتي اگر به تمامي وقايع به يک ديد نگاه کنيم متوجه مي شويم که اين رفت و آمدها پيش از آنکه جنبه اقتصادي داشته باشد بار سياسي به همراه داشته است. حميدرضا ترقي، عضو شوراي مرکزي موتلفه اسلامي در اين باره به خبرنگار موج گفت: «اصل مذاکرات از ابتدا سياسي بوده است. مذاکرات هسته اي و همه برنامه ريزي ها در مسيرسياسي هدفگذاري شده بود؛ بنابراين نمي توانيم به زودي انتظار آثار اقتصادي قابل توجهي را داشته باشيم. همانطور که دولت مطرح کرده است.»
ترقي گفت: «من فکر مي کنم که مطالبات اقتصادي خيلي در دسترس نيست؛ چرا که همه روي تاثيرات سياسي مذاکرات حساب باز کرده بودند. دولت هم اصراري ندارد که خيلي تاثيرات اقتصادي مذاکرات ديده شود.»
وي افزود: «برخي هيئت هاي خارجي و ديپلماتيک که اخيرا به تهران آمدند هم جنبه بازاريابي براي صادرات کالاهاي خودشان هستند. به عبارتي اين کنش فرصت طلبي بعد از مذاکرات هم محسوب مي شود.»
ترقي در ادامه اضافه کرد: «به نظر مي رسد که تا سال 95 بايد منتظر آثار و نتايج توافق هسته اي باشيم؛ بنابراين به اين زودي نبايد منتظر آثار اقتصادي آن باشيم.»
از آن گذشته بازگشايي سفارت انگليس در ايران هم يکي از همان وقايع سياسي بود که هر چند اعتقاد بر اين است که فرصت طلبي پس از مذاکرات محسوب مي شود با اين حال و برخلاف انتقادات نسبت به آن اتفاق مهمي محسوب مي شود. به نظر مي رسد که توافق هسته اي پيش از آنکه فضاي اقتصادي را باز کرده باشد فضاي سياسي و ديپلماتيک را جهش داده است. دکتر ابوالقاسم حکيمي پور، استاد دانشگاه علامه طباطبائي گفته است: «تا به الان تمامي رفت و آمدهاي هيئت هاي کشورهاي مختلف جنبه سياسي و روابط ديپلماتيک داشته است. به اين صورت که به نظر نمي رسد که معاهده تجاري و اقتصادي امضا شده باشد و تمامي صحبت ها در مسير روابط سياسي بوده است.»
البته اينگونه هم نمي شود گفت که فقط و فقط بار سياسي از مذاکرات برداشت مي شود. به هر حال فضاي اقتصادي هم رونق خواهد گرفت. آن طور که عبدالرضا اميرتاش، اقتصاددان به موج گفته است: «در سال آينده بايد شاهد جهش هاي مثبتي در اقتصاد باشيم و احتمال نرخ رشد چند درصدي هم مي رود.»
در نتيجه مي توان اين نکته را بيان کرد که حتي برخي ذوق زدگي هايي که پس از اتمام مذاکرات پيش آمد را هم بايد در ليست همان تبعات سياسي گذاشت که البته خيلي زود به وقوع پيوست. هر چند به قول دکتر بخشايش فتح الفتوحي در کار نبود با اين حال فضاي سياسي بر اين رويداد بيشتر آماده است. به علاوه به اينکه در آينده بايد اين فضاي سياسي با بستر سازي بيشتر اقتصادي تقويت شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]