واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳۱ مرداد ۱۳۹۴ (۱۱:۲۱ق.ظ)
اکولوژيک ايران به سمت ناپايداري در حرکت است موج -مديرکل دفتر توسعه پايدار و اقتصاد محيط زيست با اشاره به آناليزهاي انجام شده توسط شبکه ردپاي جهاني (Global FootprintNetwork)، گفت: براساس تجزيه و تحليل تقاضاي جمعيت جهان از کره زمين، انسانها ذخيره سالانه منابع طبيعي را در کمتر از هشت ماه اول سال تمام کردهاند.
به گزارش خبرگزاري موج، زهرا جواهريان مديرکل دفتر توسعه پايدار و اقتصاد محيط زيست با اشاره به آناليزهاي انجام شده توسط شبکه ردپاي جهاني (Global Footprint Network)، گفت: در حال حاضر جمعيت جهان معادل 6/1 ظرفيت کره زمين را در سال مصرف ميکند و اين بدان معناست که براساس تجزيه و تحليل تقاضاي جمعيت جهان از کره زمين، انسانها ذخيره سالانه منابع طبيعي را در کمتر از هشت ماه اول سال تمام کردهاند.
وي با بيان اينکه ظرفيت زيستي به معناي توانايي کلي يک اکوسيستم براي حفظ شرايط طبيعي اصلي خود است، اظهار کرد: ظرفيت زيستي کره زمين معادل 9/11 ميليارد هکتار جهاني است که سرانه آن حدود 7/2 هکتار در سال است.
مديرکل دفتر توسعه پايدار و اقتصاد محيط زيست افزود: چنانچه ميزان مصرف منابع به اندازه ظرفيت زيستي باشد، زمين قادر به خود پالايي سالانه بوده وپسماند توليد شده را جذب مينمايد اما در حال حاضر ردپاي اکولوژيک ميزان مصرف بشر نشان ميدهد که در شرايط فعلي تقاضاي ما از کره زمين بيش از توان بازتوليد آن است.
بشر در سال 2015 شش روز زودتر وارد بدهکاري بوم شناختي شد
جواهريان ضمن يادآوري اين موضوع که "فرارفت روزانه" به معناي نقطه اي است که در آن بشر وارد بدهکاري بوم شناختي ميشود، گفت: براساس تخمين شبکه ردپا جهاني (GFN)، "فرارفت روزانه"زمين براي 2015، در روز پنجشنبه 13 آگوست 2015، مصادف با 22 مرداد ماه (يعني 6 روز زودتر از سال قبل) رخ داده است.
مديرکل دفتر توسعه پايدار و اقتصاد محيط زيست ادامه داد: اين تاريخ براساس مقايسه تقاضاي بشر - برحسب انتشارات کربن، زمين زارعي، ذخاير شيلاتي و استفاده از جنگلها براي الوار با توانايي زمين براي باز توليد از قبيل منابع و جذب طبيعي کربن منتشر شده، اعلام شده است.
وي افزود: اين امر بر وجود تقاضاي بيش از حد در سيستمهاي طبيعي دلالت دارد که زيانهاي دائمي تري به بارآورده و به آساني نميتوان آن را جبران کرد.
دهه 1970 آغاز مصرف بيش از حد بشر از ظرفيت زمين
جواهريان خاطرنشان کرد: شبکه ردپاي جهاني (GFN) تخمين زده است که مصرف بيش از حد بشر از ظرفيت زمين ابتدا در اوايل دهه 1970 آغاز شد و فرارفت روزانه، به علت رشد جمعيت جهان در کنار افزايش مصرف در سراسر جهان، به طور پيوسته هر ساله زودتر از موعد مقرر اتفاق افتاده است.
مديرکل دفتر توسعه پايدار و اقتصاد محيط زيست تاکيد کرد: بر اساس تخمينهاي (GFN)، در حال حاضر جمعيت جهان 6/1 برابر ظرفيت کره زمين را مصرف ميکند و براساس روند کنوني اين معادله تا سال 2030 به دو برابر ظرفيت کره زمين افزايش مييابد.
وي افزود: اثر اين "بدهکاري بوم شناختي" ميتواند گواه بر قطع درختان جنگلي، فرسايش خاک، مصرف منابع آب و تجمع گازهاي گلخانه اي در اتمسفر باشد.
وضعيت اکولوژيک ايران به سمت ناپايداري در حرکت است
جواهريان با بيان اينکه در ايران هم استفاده از منابع بيش از طرفيت زيستي است، گفت: در ايران سرانه ظرفيت زيستي 9/0 و ردپاي اکولوژيک 1/2 است يعني ميزان مصرف منابع زيستي و تأثير آن بر محيط زيست بيش از دو برابر ظرفيت زيستي کشور است و در واقع نشان دهنده اين واقعيت است که وضعيت اکولوژيک به سمت ناپايداري حرکت ميکند.
وي يادآور شد: ايران جز 10 توليد کننده نخست CO2 در جهان است که حدود 84/1 درصد CO2 جهان را توليد ميکند و اين در حالي است که ردپاي کربن بالاترين سهم در ردپاي اکولوژيک را دارد.
مديرکل دفتر توسعه پايدار و اقتصاد محيط زيست خاطرنشان کرد: سرانه انتشار CO2 در جهان حدود 9/4 تن در سال و در ايران 7/7 تن است.
جواهريان همچنين درباره ردپاي آب آبي، گفت: ايران بالاترين نرخ ردپاي آب آبي در بين کشورهايي با جمعيت بالاي 5 ميليون نفر را دارد که تقريباً معادل 589 متر مکعب در سال است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]