واضح آرشیو وب فارسی:ایران ایزی تراول:
شش اثر معنوی کهگیلویه وبویراحمد برای ثبت ملی به تهران ارسال شد
شش اثر معنوی کهگیلویه وبویراحمد برای ثبت ملی به تهران ارسال شد مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه وبویراحمد گفت: شش اثر معنوی این استان امسال برای ثبت در فهرست آثار ملی به اداره کل ثبت میراث فرهنگی کشور ارسال شده است.
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی استان کهگیلویه و بویراحمد محمود باقری در بازدید از گورستان لما در گفت و گو با خبرنگار میراث آریا افزود: این آثار شامل فنون صنایع دستی، آیین ها و بازی های بومی و محلی کهگیلویه و بویراحمد هستند.
وی بیان کرد: پرونده دو اثر تاریخی شامل نقش برجسته تنگ سولک بهمئی و بافت تاریخی (بلاد شاپور) دهدشت نیز برای ثبت جهانی ارسال شده است که با ثبت این آثار زمینه برای ثبت جهانی سایر آثار تاریخی نیز فراهم شود.
باقری با اشاره به اینکه پرونده ثبت ملی ۱۰ اثر تاریخی کهگیلویه و بویراحمد در دستور کار قرار دارد، اظهار کرد: ۱۳ محوطه تاریخی استان نیز تعیین حریم خواهد شد.
وی عنوان کرد: هفت اثر معنوی در شهرستان های بویراحمد و دنا برای ثبت در فهرست آثار ملی در حال بررسی است.
باقری تعیین حریم قله های تاریخی استان شامل قلعه دیشموک، ملاقباد، آرو و سایر قلعه های باستانی را از دیگر برنامه های این اداره کل برشمرد و ابراز داشت: کاوش دو سایت تاریخی تپه دهوه در گچساران و یکی از شهرستان های استان برای کمک به مورخان و شناسایی گذشته این منطقه در برنامه قرار دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه وبویراحمد گفت: تدوین و چاپ گزارش شناسه ای آثار تاریخی شهرستان گچساران نیز از برنامه های این اداره کل است.
باقری از شناسایی بناهای تاریخی عام المنفعه از سوی کارشناسان اداره کل میراث فرهنگی و واگذاری آنها به بخش خصوصی خبرداد و افزود: تعدادی از بناهای تاریخی در روستاهای چنگلوا کهگیلویه، القچین چرام، دیل گچساران و سایر شهرهای استان با کمک روستاییان احیا می شوند.
وی گورستان تاریخی لما در ۶۰ کیلومتری یاسوج را مربوط به هزاره اول قبل از میلاد عنوان کرد و گفت: در دهه هفتاد در عملیات راه سازی جاده یاسوج – اصفهان این گورستان کشف و پس از آن به منظور شناسایی و مطالعه از سوی اداره کل میراث فرهنگی از ادامه کار راه سازی جلوگیری شد.
باقری بیان کرد: با راه اندازی پژوهشکده ای در مرحله نخست ۵۷ درصد از گورستان لما شناسایی و اشیای کشف شده در آن به موزه یاسوج انتقال یافت.
وی اظهار کرد: در مراحل بعدی نیز چند گورستان و قبر در این منطقه شناسایی شد.
باقری از کشف یک تابوت و یک مهر با خط ایلامی در گوستان لما خبرداد و گفت: این تابوت و مهر نیز پس از مرمت هم اینک در موزه یاسوج نگهداری می شوند.
باقری عنوان کرد: نوع معماری گورستان لما از سنک قلوه ای و به صورت خرپشته ای، تخت و تلفیقی از این دو است.
باقری ادامه داد: در آن دوران دربی در خروجی قبور وجود داشت که افراد فوت شده را به طور دسته جمعی در آنها دفن می کردند.
وی ابراز داشت:برخی از استخوان های کشف شده در این گورستان از سوی پژوهشکده های خارج و داخل کشور در دست مطالعه و بررسی هستند تا اطلاعات بیشتری در این زمینه بدست آید.
باقری با اشاره به اینکه گورستان لما تاکنون مورد دستبرد افراد سودجو قرار نگرفته است، افزود: این گورستان در سال ۸۵ ثبت ملی شد و جزو آثار تاریخی کهگیلویه و بویراحمد است.
وی بیان کرد: بخش از این گورستان تاریخی که در معرض ساخت و ساز و در حریم جاده قرار دارد باید نجات بخشی شود و گروه باستان شناسی با حضور در این منطقه نسبت به شناسایی اشیا کشف شده و ثبت انها اقدام کنند. منبع: خبرگزاری میراث آریا
۹۴/۵/۳۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایران ایزی تراول]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]