واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳۰ مرداد ۱۳۹۴ (۱۷:۱۸ب.ظ)
موتور ضد رکود پيشنهادي اتاق ايران موج - رييس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي ايران در جمع برخي از اعضاي اتاق کرمان گفت: راه برون رفت از وضعيت فعلي، شکوفايي اقتصاد مردمي و اتکا به مردم است. تداوم اتکاي کشور به منابع زيرزميني براي تامين بودجه عمراني و رسيدن به توسعه نه ديگر ممکن است و نه مطلوب.
به گزارش خبرگزاري موج، محسن جلالپور رئيس اتاق ايران رکن اول اقتصاد مقاومتي را اتکاي به درون ، اتکاي به درياي پتانسيل هاي مردم ايران و جغرافياي زرخيز اين کشور دانست و تصريح کرد: براي مثال گردشگري، پتانسيل بالقوه اي است که براساس رويکرد اقتصاد مردم محور بوده و با پتانسيل بالفعل نفت برابري و از جهاتي برآن ارجحيت دارد. هر يک ميليون دلاردرآمد گردشگري، تا پانزده برابر يک ميليون دلار نفت شغل ايجاد مي کند و سبب توزيع مويرگي ثروت وتوسعه توان انساني کشور مي شود. يا اتفاق مبارکي که در شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ هاي ايران در حال رشد و نمو است، پتانسيل ايجاد يک انقلاب اقتصادي را دارد. اتکاي به درون ، راه نجات ماست.
رئيس پارلمان بخش خصوصي کشور ريشه بسياري از مشکلات را اجرايي نشدن سياست هاي اقتصاد مقاومتي دانست و گفت: در سال هاي اخير با به هم خوردن تراز درآمد و هزينه در بودجه کشور عملا بودجه جاري ، بودجه عمراني را بلعيد. در کشوري که دولت ابر-بنگاه دار و بزرگ-فعال اقتصاديست ، فقدان بودجه عمراني، مشکلات جدي در اجرايي کردن پروژه هاي عمراني، حل معضل اشتغال و وصول به رشد اقتصادي، ايجاد کرده است.
وي تشريح کرد: اصلي ترين دليل مشکلات موجود نيز وابستگي توسعه کشور به منابع غيرپايداري چون نفت است. کوچکي حجم اقتصاد ،معافيت هاي مالياتي گسترده بازيگران دولتي و خصولتي که بخش اعظم اقتصاد را در دست دارند ، رکود سنگين و فساد اداري مزمن سبب شده منابع مالياتي نيز محدود و شکننده باشند.
رئيس اتاق ايران، يادآور شد: راه را غلط رفته ايم. توسعه نفت محور حول سازمانهاي توسعه اي دولتي در هشتاد سال اخير و ظهور غولهاي پراشتهاي خصولتي در اقتصاد کشور در ربع قرن اخير ، امکان کار و تلاش و رشد را از فعالان مردمي اقصاد گرفته است. منش راه توسعه دولت زده ايران، نه تنها به توسعه اقتصادي مطلوب منجر نشده بلکه دولتي بس بزرگ با بهره وري کم آفريده که با 4 ميليون کارمند حاکميت و تعهدات وحشتناک بازنشستگي ، سياه چاله ايست که همه امکانات ملي را مي بلعد و حجم غير معقولش مانع توسعه کشورست. با استاندارد ژاپن ، دولت ايران پانزده برابر نيازش کارمند دارد!! از فربهي ده يا سي درصدي سخن نمي گوييم. بحث در مورد هزار و چهارصد درصد وزن اضافيست.
جلالپور با تاکيد بر لزوم واگذاري امور اجرايي به بخش خصوصي تاکيد کرد: هر جا که در مسائل اقتصادي، دولت ورود کرده و ظرفيت ها، اختيارات و مسووليت ها را برعهده گرفته، کار به صورت پايدار انجام نشده و بهره اندکي در پي داشته بلکه خيلي جاها ضرر در ضرر بوده است.
رئيس اتاق ايران تصريح کرد: براي داشتن اقتصادي بهره ور بايد فضا را فضاي رقابت کنيم. اگرنه در اقتصادي که پول هاي بي حساب و کتاب در بخش هايي از آن قابل شکارست، و درآمدهاي بي حساب و کتاب براي افرادي حاصل مي گردد، بهره وري و قدرت رقابت به وجود نمي آيد.
وي به اتلاف گسترده منابع اشاره کرد و گفت: در سالي که نفت بشکه اي 100 دلار بود ،اتاق مطالعه اي ارايه کرد که نشان داد 160 ميليارد دلار يارانه انرژي داخل کشور مي دهيم . در همين سال توليد به ازاي مصرف هر بشکه نفت در ايران 225 دلار ودر کشورهاي مورد مطالعه ديگر بين 1900 تا 3600 دلار بود. مي خواهم بگويم انرژي ارزان در اقتصاد ما تبديل به مزيت اقتصادي نشده است بلکه هدرعظيم منابع را سبب شده است. از نظر بهره وري انرژي و استفاده از منابع بشدت از دنيا عقب هستيم و رتبه نخست را در هدر دادن منابع داريم.
جلال پور افزود : حدود 400 هزار ميليارد تومان طرح نيمه تمام در کشور موجودست که ايران را به بزرگترين کارگاه متروکه منطقه تبديل و بي تدبيري و بلندپروازي کودکانه ، سرمايه ملي را در قالب اين درياي طرح هاي نيمه کاره ، حبس و تلف کرده است. من معتقدم يک سوم اين طرح ها را مي شود راه انداخت بشرط آنکه نگاه ها را نسبت به واگذاري عوض کنيم. گذار موفق در دنيا بر اساس واگذاري طرح ها و بنگاه هاي دولتي به بنگاه هاي صاحب صلاحيت در قبال قبول ليستي از تعهدات بوده است نه صرف ايجاد درآمد فروش واحد.
رئيس پارلمان بخش خصوصي کشور با نگاهي به اقتصاد ساير کشورها، يادآور شد: برخي از بزرگترين غولهاي صنعتي المان شرقي به شرکتهاي معظم المان غربي در قبال يک مارک واگذار شد. اما دولت شرط توسعه و بازسازي تکنولوژيک بنگاه و حفظ اشتغال و ارتقاي مهارت نيروي انساني را مي گذاشت. نتيجه هم يک توفيق بزرگ بود. امروز حتي در کشور کوچک بوليوي اين بلوغ وجود دارد که طرح ها 80 درصد بر اساس اهليت حرفه اي و قدرت تعهد پذيري متقاضي و 20 درصد بر اساس قيمت پيشنهادي واگذار شود. يعني بوليوي مي فهمد تعهد حقوقي سفت و سخت براي حفظ يکصد فرصت شغلي در دهسال آينده را بر اخذ چند ميليون دلار بيشتر در روز واگذاري مقدم بدارد.
جلالپور ادامه داد: بوليوي مي فهمد اگر يک توليد کننده صنعتي صاحب برند را درگير توليد داخل بوليوي کند ارزشش از چانه زني براي اخذ بيست ميليون دلار اضافي، بيشتر است. اگر ديدگاهمان را در واگذاري طرح هاي نيمه تمام عوض کنيم ، شرکتهاي بخش خصوصي قادر مي شوند با جذب فاينانس محلي و بين المللي راسا آنها را تمام کنند. سرمايه موجود در کشور ، سرمايه ايرانيان در خارج و سرمايه ايرانيان مقيم خارج را دست کم نگيريد.
بر اساس اظهارات وي تا امروز بيش از 80 درصد واگذاري ها به بخش خصوصي نبوده ولي تقريبا تمام دبه ها و پرونده ها و لغو تعهدات دولت، در همين مختصر واگذاري به مردم رخ داده است. خصوصي سازي درعمل خصولتي ها را بزرگ و ضد فلسفه وجوديش عمل کرد. در فضاي فاسد اداري و در محيط سياست زده ، کارمند دولت مي ترسد به مردم واگذار کند. ترجيح مي دهد طرف واگذاري، يک شرکت دولتي ، يک نهاد يا يک موسسه نظامي باشد تا بنگاه تعاوني يا خصوصي.
رئيس اتاق ايران ادامه داد: علاوه بر رعايت قاعده" به مردم واگذار نکن"، مکانيسم حاکم بر فرآيند انتخاب هم قيمت بالاتر و چانه زني بازاريست. اهليت حرفه اي و طراحي قرارداد بر اساس تعهدات توسعه اي ، جاي مطلوبي در تصميم ندارد. مالک خصوصي هم هر لحظه بايد منتظر دبه دولت و هجوم خصولتي ها باشد. اين وضع راه به جايي نمي برد ، دولت و شبه دولت را بزرگتر و مملکت را زمين گيرتر مي کند.
جلالپور با تاکيد بر اين نکته که اگر اين شيوه خصوصي سازي تعطيل شود، بهترست، توضيح داد: معتقدم هر گامي براي فربه کردن دولت و نهادها و خصولتي ها، گامي بر ضد مصالح جمهوري اسلامي است . اگر اين رويکردها عوض شود مي شود کارهاي بزرگ از مردم خواست. مي شود يکصد هزار ميليارد تومان طرح نيمه تمام را در پنج سال بسرانجام رساند. اين شدني ترين مدل خروج از رکودست که دردسترس است.
وي تشريح کرد: بخش خصوصي طرح "واگذاري هوشمند طرح هاي نيمه تمام به بنگاه هاي اقتصاد مردمي" را به دولت پيشنهاد کرده و اميدوار است با توجه به رويکرد رهبري در اعتماد به مردم در اقتصاد و با درايت دولت ، بنگاه هاي دولتي و خصولتي ، نتوانند اين عرصه را تخريب کنند. اينجا مي شود دريايي از اشتغال سالم و تحرک بنگاهي پديد آورد و آن تغيير ريل اقتصاد که مطالبه آقاست را شکل داد.
رئيس پارلمان بخش خصوصي کشور با اشاره به مطلب که بايد مردم و اقتصاد مردمي را باور کنيمْ تصريح کرد: به مردم و بنگاه هاي مردمي ، اجازه کار دهيم . هيچ کس از باور واعتماد به مردم خودش ضرر نکرده است. اين راه، سختي دارد اما ميوه شيرين مي دهد. ملت از اجتماع پشت سر رهبري در پرونده هسته اي و فراهم آوردن زمينه ارتقاي سياست خارجي در اين زمينه ، نفع برد. اين تجربه ايست که بايد در اقتصاد هم سدشکني کند. اقتصاد مقاومتي مبتني بر اتکاي بر درون و نگاه به بيرون را بر مبناي اجازه حضور حداکثري مردم تعقيب کنيم. ما مي فهميم راه نجات کشور از رکود تورمي جمع شدن حول اين مطالبه رهبري است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]