واضح آرشیو وب فارسی:فارس: سوم خرداد سالروز آزادسازي خرمشهر؛ يك آزاد سازي به رنگ خدا
خبرگزاري فارس: در آستانه ورود نيروهاي ايران به خرمشهر بخش فارسي راديو بغداد مكرر اعلام ميكرد:« دفاع از خرمشهر دفاع از بصره است و آبروي امت عربي در گرو دفاع از خرمشهر است».
بي بي سي در آستانه آغاز عمليات بيت المقدس اعلام كرد:«ارتش عراق به وسيله مينگذاري و ايجاد شبكههاي زيرزميني و بلنديهايي به منظور استقرار توپخانه در خرمشهر مستقرند و كاملاً واضح است كه صدام حسين قصد دارد به هر نحو ممكن از تصرف خرمشهر توسط نيروهاي ايراني جلوگيري كند».
عمليات بيتالمقدس كه شروع شد، تايمزمالي نوشت:«خرمشهر كليد پيروزي جنگ است. اين شهر نشانه پيروزي عراق و مظهر مقاومت سرسختانه ايران است».
در آستانه ورود نيروهاي ايران به خرمشهر بخش فارسي راديو بغداد مكرر اعلام ميكرد:« دفاع از خرمشهر دفاع از بصره است و آبروي امت عربي در گرو دفاع از خرمشهر است».
بعد از شكست عراقيها، بي بي سي اعلام كرد:« سقوط سريع خرمشهر به خصوص باعث سرافكندگي عراق گشته است. 30 الي 40 هزار سرباز عراقي از اين شهر دفاع ميكردند و فاصله آن تا مرز چند كيلومتر بيشتر نبوده است».
خبرگزاري آسوشيتدپرس سقوط خرمشهر را شكستي توهينآميز و واقعي براي دولت صدام در جنگ 20ماهه ارزيابي كرد. راديو لندن نيز به نقل از كارشناسان، پيروزي در خرمشهر را به عنوان يكي از بزرگترين پيروزيهاي ايران بر شمرد. روزنامه نيويورك تايمز، عقبنشيني عراق از خرمشهر را بزرگترين شكست عراق در طول جنگ دانست.
لس آنجلس تايمز در اين باره نوشت:« استراتژي نظامي ايران بر عراق برتري داشته و ايرانيان حملات خود را با نيروي زياد برصف عراقيها در خوزستان وارد آوردهاند. علاوه بر اين ايرانيان داراي روحيه ايثار و از خودگذشتگي و ميل به شهادت بوده و با شوقي انقلابي براي آزادي سرزمينهايشان ميجنگند و در مقابل، سربازان عراقي اعتماد به نفسشان را از دست دادهاند».
روزنامه واشنگتن پست نيز عامل پيروزي ايرانيان در فتح خرمشهر را شيوه حملات زميني ايران و تكميل آن در مراحل مختلف دانست و تاكيد كرد: عراقيها هنوز ياراي فراگيري آن را ندارند. همچنين مجله آلماني اشپيگل، روحيه شهادتطلبي و تعصب را عامل فتح خرمشهر دانست.
خبرگزاري آسوشيتدپرس در منامه نيز با بررسي تأثيرات آزادي خرمشهر بر وضعيت سياسي عراق و منطقه گزارش داد: «سقوط اين شهر (خرمشهر) به دست ايرانيها سبب به هم ريختن رژيم صدام حسين و بروز مشكلاتي در ساير نقاط خليج فارس خواهد شد».
عمليات بيتالمقدس يكي از 12 عمليات بزرگ (ثامنالائمه، طريقالقدس، فتحالمبين و بيتالمقدس و والفجر مقدماتي و يكم، عمليات رمضان، خيبر و بدر و فاو و كربلاي 5 و والفجر 10) و از گستردهترين عمليات ايران در طول 8 سال دفاع مقدس بود.
كارشناسان جنگ بر اين باورند با فتح خرمشهر ماهيت جنگ عوض شد به بيان ديگر، اگر تا قبل از فتح خرمشهر اهداف صدام و رهبران بعثي عراق براندازي و سقوط نظام و لغو قرارداد سال 1975 بود، با آزادسازي خرمشهر همه اين اهداف از بين رفت و خود عراق در آستانه سقوط قرار گرفت.
انهدام نيروهاي دشمن و تهديد بصره به منظور وادار ساختن عراق به پرداخت خسارت جنگ، آزادسازي خرمشهر با نظر به اهميت استراتژيك و سياسي آن، خارج كردن شهرهاي اهواز، سوسنگرد و حميديه و جاده اهواز- آبادان از برد توپخانه دوربرد دشمن، ترميم مرز بينالمللي و آزاد كردن جاده مواصلاتي اهواز- خرمشهر از مهمترين اهداف طراحي عمليات بيت المقدس بود.
ماموريت ابلاغ شده از قرارگاه مركزي كربلا بهعنوان قرارگاه فرماندهي عمليات به اين شرح بود:
«نيروهاي مسلح جمهورياسلامي ايران متشكل از سپاه پاسداران و نيرويزميني ارتش ماموريت دارند كه در ساعت "س" روز "ر" در منطقه عمومي جنوب رودخانه كرخه و غرب رودخانه كارون تك نموده و ضمن انهدام نيروهاي موجود دشمن و آزادسازي شهرهاي خرمشهر و هويزه خط مرز بينالمللي را تامين نموده و از حمله مجدد احتمالي به كشور اسلامي جلوگيري نمايند». (از خرمشهر تا خونينشهر/ محمد دروديان / مركز مطالعات و تحقيقات جنگ سپاه)
عمليات بيتالمقدس در ساعت 3 بامداد روز دهم ارديبهشت ماه 1361 با رمز يا عليبنابيطالب (ع) آغاز شد. اولين مرحله آن عبور از رودخانه كارون بود و بعد دستيابي به جاده اهواز و خرمشهر. البته عراقيها يك هفته تلاش كردند نيروهاي ايران را وادار به عقبنشيني كنند اما موفق نشدند.
يكي از فرماندهاي فتح خرمشهر در خاطراتش ميگويد:«بيشترين بسيجي تا سال 61 در عمليات بيتالمقدس شركت داشتند، تعداد نفرات آن چيزي حدود 60 هزار نفر بودند، يكي از مشكلترين كارها نقل و انتقال اينها بود. ما حتي قمقمه به اندازه كافي نداشتيم كه به بسيجيها بدهيم. قمقمه در گرماي خوزستان يك نياز ضروري بود. البته يك مقدار ارتش كمك كرد. با يك امكانات خيلي ابتدايي اينكار صورت گرفت اگرچه كافي نبود و به همه هم نرسيد اما فضاي آن روزها تشنگي را به سرعت از يادها ميبرد».
سرانجام خرمشهر محاصره شد و عراقيها به جاي اينكه بايستند و مقاومت كنند، لباسهايشان را درآورده و پا به فرار گذاشتند و خود را درعمق اروندرود پرتاب كردند تا به خاك عراق برسند.
رضا محمدسليماني فرمانده تيپ مستقل 44 قمر بنيهاشم (ع) ميگويد: طرحريزي و اجراي عمليات بيتالمقدس در موقعيت حساس داخلي و اوضاع ملتهب خاورميانه انجام شد و نتيجه آن براي ايران، منطقه و عراق بسيار سرنوشتساز و تعيينكننده بود.
بر اساس گفته هاي سردار محمد سليماني، استعداد دشمن تا پيش از آغاز عمليات بيتالمقدس شامل لشگرهاي 4 زرهي، 3 زرهي، 11 پياده، 5 مكانيزه و تيپ 10 زرهي، نيروهاي پياده با 34 هزار نفرنيرو، نيروي زرهي با استعداد 41 گردان تانك با يكهزار و 435 دستگاه، نيروي مكانيزه با 38 دستگاه نفربر و 530 قبضه توپخانه بوده است.
عمليات بيت المقدس در چهار مرحله انجام شد كه مرحله چهارم عمليات با هدف آزادسازي خرمشهر در دوم خرداد بود و سرانجام در سوم خرداد سال 61 برخلاف تصور دشمن كه در دروازههاي شرقي و جنوبي در كمين نيروهاي ايراني بود رزمندگان ايراني از دروازههاي غربي و شمالي وارد خرمشهر شدند و شهر را آزاد كردند.
در اين عمليات 16 هزار نيروي دشمن كشته و زخمي شده و 19 هزار عراقي نيز به اسارت درآمدند. همچنين علاوه بر انهدام دهها قبضه توپ و ادوات دشمن، 550 تانك و نفربر عراقي منهدم و 53 فروند هواپيماي آنها نيز ساقط شد.
از مهمترين غنائم به دست آمده نيز مي توان به 105 دستگاه تانك و نفربر، دهها انبار مهمات، حدود 100 هزار انواع مين، صدها خودرو سبك و سنگين، تعداد زيادي لودر و بلدوزر و هزاران قبضه سلاحهاي انفرادي اشاره كرد.
يكي از فرماندهان آزادسازي خرمشهر ميگويد:« آزادسازي خرمشهر بزرگترين پيروزي سياسي و نظامي جمهوري اسلامي در سال دوم جنگ بود؛ از طرفي در عمليات بيتالمقدس پنج هزار و 400 كيلومترمربع از سرزمينهاي اشغالي آزاد شد. دشمن نيز براي اجتناب از تلفات بيشتر و حفظ ارتش خود و شهر بصره با ذلت عقبنشيني كرد. در اين عمليات، دشمن در مكان و زمان غافلگير شد و با تاكتيك ويژه رزمندگان شكست خورد بلوغ و تكامل انديشه دفاعي سپاه و توانايي و قدرت نظامي در سطح ملي نمايان شد به طوري كه عمليات شگفت انگيز بيتالمقدس آخرين عمليات از سلسله عملياتهاي آزادسازي مناطق اشغالي به شمار ميرود».
صاحبنظران نيز اين عمليات را نقطه عطفي در عمليات جنگي تلقي كردند و امام(ره) نيز با جمله معروف خويش كار را تمام كرد. آري؛ «خرمشهر را خدا آزاد كرد» و در اين آزادي كه به رنگ خدا بود، چقدر جاي محمد جهانآراها سبز بود.
* گزارش از؛ محمد صادق زماني
انتهاي پيام/
جمعه 3 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 264]