واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۲ مرداد ۱۳۹۴ (۹:۴۳ق.ظ)
تاکيد بر حفظ محيط زيست در مناطق آزاد موج - رئيس سازمان حفاظت محيط زيست تاکيد کرد: سازمان مناطق آزاد تجاري-صنعتي و ويژه اقتصادي کشور بايد استاندارد جديدي از مباحث توسعه اي را مطرح کند و در اجراي مطالعات و ارزيابيهاي زيست محيطي و نظارت، الگوي ساير نقاط کشور شود.
به گزارش خبرگزاري موج، اکبر ترکان، مشاور رئيس جمهور و دبير شوراي هماهنگي مناطق آزاد تجاري-صنعتي و ويژه اقتصادي کشور و معاونين و مديران ارشد اين سازمان، همچنين مدير عامل منطقه آزاد چابهار به اتفاق علي اوسط هاشمي، استاندار سيستان و بلوچستان، در نشست مشترک با معصومه ابتکار و معاونين و مديران ارشد سازمان حفاظت محيط زيست درخصوص طرح احداث پتروشيمي و مجتمع فولادي در سواحل مکران در منطقه آزاد چابهار مذاکره کردند.
در اين نشست مشترک که در محل سازمان حفاظت محيط زيست برگزار شد، اکبر ترکان، دبير شوراي هماهنگي مناطق آزاد تجاري-صنعتي و ويژه اقتصادي کشور، با اشاره به طرح جامع فولاد کشور که توسط سازمان توسعه معادن و صنايع معدني ايران (ايميدرو) تهيه شده است، گفت: بر اساس اين طرح جامع، توسعه فولادي کشور بايد در منطقه جنوب و جنوب شرقي صورت بگيرد و سواحل خليج فارس و درياي عمان از مهمترين مناطق هدف براي اين توسعه صنايع فولادي است.
وي با تاکيد بر اين که بايد توازن منطقه اي در جنوب شرقي کشور رخ دهد، درخواست سازمان مناطق آزاد کشور مبني بر احداث مجتمع پتروشيمي و مجتمع فولادي در سواحل مکران در منطقه آزاد چابهار را مطرح و آن را لازمه توسعه صنعتي جنوب شرقي کشور بر اساس آمايش سرزميني عنوان کرد.
ترکان در ادامه با اشاره به مخالفت محيط زيست استان، خواستار اعلام نظر قطعي سازمان حفاظت محيط زيست در باره احداث اين دو مجتمع صنعتي در سواحل مکران شد.
هاشمي، استاندار سيستان و بلوچستان، در اين نشست با تاکيد بر اين که سند آمايش اين استان هنوز نهايي نشده است، گفت: عليرغم اين که توسعه صنعتي در اين استان يک الزام است، ما توسعه پايدار به دور از هر گونه فشار بر مجموعه اکولوژيک منطقه را دنبال ميکنيم.
استاندار سيستان و بلوچستان با بيان اين که ما ميخواهيم هم صنعت منطقه پيشرفت کند، هم گردشگري منطقه بخوبي مديريت شود و هم محيط زيست و توسعه پايدار در استان دنبال شود، خواستار اجراي طرح جامع توسعه سواحل مکران و بازنگري در فعاليت منطقه آزاد چابهار بايستي با نگاه دقيق و کارشناسي شد.
سعيد متصدي، معاون محيط زيست انساني سازمان حفاظت محيط زيست، هم در اين نشست، ايجاد مجمع فولادي و پتروشيمي به عنوان دو صنعت نيازمند آب و آلاينده در چابهار و سواحل مکران را در تعارض با ملاحظات زيست محيطي منطقه عنوان کرد و با تاکيد بر اين که منطقه تحمل اين فشار اکولوژيک را ندارد، گفت: در احداث اين دو مجتمع، توسعه صنعتي و توليد مهمترين توجيه بوده و مسائل اجتماعي و ارزيابي زيست محيطي به خوبي رعايت نشده است.
معاون سازمان حفاظت محيط زيست با بيان اين که توسعه در مناطق آزاد، بر اساس درخواست سرمايه گذار انجام ميشود نه بر اساس طرح آمايش سرزميني و ارزيابيهاي زيست محيطي، خواستار بازنگري در فعاليت و چارچوب توسعه در مناطق آزاد کشور شد و تاکيد کرد: سيماي توسعه صنعتي تجاري و اقتصادي مناطق آزاد بايد بهطور شفاف مشخص شود.
محمودي مدير کل حفاظت محيط زيست استان سيستان و بلوچستان نيز در اين نشست با اشاره به همکاري و تعامل اين سازمان براي توسعه صنعتي جنوب شرقي کشور در جهت رهايي از محروميتها، در مخالفت با اين طرحها گفت: آب يک عنصر حياتي در سواحل مکران است و خليج مکران ظرفيت تحمل پشتيباني از ايجاد مجتمع فولادي و پتروشيمي را ندارد.
در ادامه اين نشست برخي مديران و مسوولان دو سازمان حفاظت محيط زيست و مناطق آزاد ديدگاههاي خود را در اين باره مطرح کردند.
بنا بر اين گزارش، معصومه ابتکار، معاون رئيس جمهور و رئيس سازمان حفاظت محيط زيست، پس از استماع ديدگاههاي دو طرف، رويکرد دولت تدبير و اميد بر اجراي فعاليتهاي صنعتي و عمراني بر اساس ملاحظات جامع و آمايش سرزميني را يادآور شد و تاکيد کرد: هر گونه توسعه در کشور بايد بر اساس ظرفيت زيستي مناطق صورت بگيرد و نبايد همچون سالهاي گذشته فشارهاي سياسي بر اجراي تصميمات سايه بيفکند.
وي با اشاره به آسيبهايي که بر ارکان محيط زيست کشور در حوزه آب و خاک و هوا وارد شده است، تاکيد کرد: توسعه مناطق بايستي بر اساس آمايش سرزمين و مبتني بر مطالعات راهبردي زيست محيطي باشد.
رئيس سازمان حفاظت محيط زيست خواستار انجام مطالعات کلان راهبردي در مناطق آزاد کشور شد و از مقامات ارشد سازمان مناطق آزاد خواست ارزيابي استرتژيک را دنبال کنند.
ابتکار تصريح کرد: مناطق آزاد بايد استاندارد جديدي از مباحث توسعه اي را مطرح کند و در اجراي مطالعات و ارزيابيهاي زيست محيطي و نظارت، الگوي ساير نقاط کشور شود
رئيس سازمان حفاظت محيط زيست سپس به موضوع ايجاد مجمع فولادي و پتروشيمي در چابهار و سواحل مکران اشاره کرد و گفت: نگراني ما از اين دو صنعت آلاينده و نيازمند آب، وسعت محدود گردش آب و وجود جنگل حرا و زيستگاههاي حساس منطقه است.
وي با بيان اين که مخالف توزيع فعاليتهاي صنعتي در سواحل نيستيم، بر لزوم انجام ارزيابي استراتژيک در منطقه آزاد چابهار براي اجراي هر طرح توسعه اي تاکيد کرد.
ابتکار همچنين گفت: سند آمايش سيستان و بلوچستان که به زودي نهايي خواهد شد نيز ميتواند در اين زمينه راهگشا باشد.
رئيس سازمان حفاظت محيط زيست افزود: اثرات تجمعي فعاليتهاي صنعتي در سواحل مکران و چابهار با جاذبه گردشگري و بار جمعيتي بالا، ما را نگران ميکند و لذا بايد با نظارت سازمان حفاظت محيط زيست براي تک تک طرحهاي ارائه شده از سوي مناطق آزاد، ارزيابي دقيق زيست محيطي صورت بگيرد و به جاي تجميع اين صنايع در سواحل مکران، از ظرفيت ساير مناطق حاشيه سواحل درياي عمان بهره گيري شود تا حتي الامکان فشار بر خليج چابهار کم شود.
معاون رئيس جمهور با اشاره به تغييرات آب و هوايي در جهان، پيشروي آب بهطرف سواحل بر اساس ارزيابيهاي کنوانسيون تغييرات آب و هوا را خطاب به مديران ارشد مناطق آزاد يادآور شد.
وي گفت: بر اين اساس، ظرف 5 تا 20 سال آينده سواحل افزايش سطح درياها را تجربه خواهند کرد و لذا تمام شهرهايي که با درياي آزاد ارتباط دارند تحت تأثير بالا آمدن سطح آب درياها قرار خواهند گرفت.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]