واضح آرشیو وب فارسی:فارس: تداوم بیتفاوتیها
کنکاش آب منطقهای برای حفر چاه در دشت میناب
درست در زمانی که نفس آب در دشت میناب به شماره افتاده است، زمزمههایی به گوش میرسد که آب منطقهای هرمزگان برای تامین آب مورد نیاز بندرعباس به دنبال حفر چاههای جدید در دشت میناب است.
به گزارش خبرگزاری فارس از میناب، با انتقال آب سد استقلال میناب به بندرعباس، بندرخمیر و روستاهای در این مسیر، توقف رهاسازی آب سد به درون کانالهای آبیاری و قطع سهمیه آب باغات از سد و به دنبال آن بهرهبرداری نامناسب از آبخوان یا سفرههای زیرزمینی موجب شد تا علاوه بر خشک شدن باغات و نخلستانهای میناب و افزایش درصد شوری آب در این شهرستان، فروچالههای زیادی در دشت میناب شکل بگیرد و زندگی مردم منطقه را به چالش و خطر اندازد.
آنگونه که برخی مسئولان میگویند، برای جلوگیری از تخریب منابع آب زیرزمینی قانون توزیع عادلانه آب وجود دارد ولی انگار میناب و دشت آن مشمول این قانون نمیشود چرا که درست در زمانی که نفس آب در دشت میناب به شماره افتاده است زمزمههایی به گوش میرسد که آب منطقهای هرمزگان برای تامین آب مورد نیاز بندرعباس به دنبال حفر چاههای جدید در دشت میناب است.
اگر تاملی در زمینه تبعات برداشت بیش از حد از سفرههای زیر زمینی شود به راحتی میتوان دریافت که تغییر کیفیت آب و هجوم آب شور به سفرههای زیرزمینی و نشست زمین از مهمترین پیامدهای آن است.
کاهش بارندگی و برداشت بیرویه از آبهای زیرزمینی از یک سو، عدم تغذیه سفرههای دشت میناب، استخراج آبهای زیرزمینی و انتقال آن به خارج از میناب و ضعف در مدیریت منابع از سوی دیگر طی سالهای اخیر شرایطی ایجاد کرده که بسیاری از مناطق این شهرستان با افت شدید آبهای زیرزمینی مواجه شده و به تبع آن بیش از 30 روستا در میناب در محاصره پدیده نشست زمین قرار گرفتهاند و حتی تعدادی از خانهها در این مناطق ترک برداشتهاند.
برداشت بیرویه و بیش از توان آبخوانها علاوه بر وارد کردن آسیبهای فراوان به بخش مختلف طبیعت میناب و باغات این شهرستان، در بسیاری از روستاها و مناطق میناب مردم را از نعمت آب آشامیدنی مناسب محروم کرده است.
آنچه تاکنون از سوی کارشناسان به عنوان علل بروز پدیده فرونشست در میناب مطرح شده برداشت بی رویه از آبهای زیرزمینی است ولی جالب اینجاست که تاکنون هیچ گونه نشستی در این راستا برگزار نشده و علی رغم پیگیریهای صورت گرفته توسط مردم، گامی برای حل مشکل برداشته نشده است و اکنون با شدت گرفتن بحران در این راستا شاهد کم رونق شدن روستاها و مهاجرت اهالی آنها به شهرها هستیم.
این در حالی است تاکید مسئولان همواره بر حمایت همهجانبه از روستائیان و رفع مشکلات آنان بوده است.
حال سئوال اینجا است که اکنون که میناب مرز بحران آبی را درنوردیده و بسیاری از روستاهای آن با تنش آبی دست و پنجه نرم میکنند و کسب و کار مردم نیز از رونق افتاده، کیفیت آب آن از دست رفته و ابعاد خطرناک و مرگ آفرین پیشروی فروچالهها وضعیت نگران کنندهای را برای حیات مردم در مناطق مختلف میناب به وجود آورده است باز هم میتواند تأمینکننده بخش اعظم آب مرکز استان، فضای سبز و صنایع باشد.
انتهای پیام/88004/ذ30
94/05/21 - 16:27
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]