محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1842161036
وضعيت درياي خزر بسيار بحراني است/تيشه به ريشه اکوسيستم درياي خزر زده ايم
واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۱ مرداد ۱۳۹۴ (۱۳:۱۵ب.ظ)
در گفت و گو با موج تاکيد شد: وضعيت درياي خزر بسيار بحراني است/تيشه به ريشه اکوسيستم درياي خزر زده ايم موج - يک متخصص ارزيابي گفت: وضعيت درياي خزر در مقايسه با اکوسيستمهاي مشابه بسيار بحراني است. ما هرساله منابع ارزشمند شيلات خزر را ازنظر کمي و کيفي از دست ميدهيم و انقراض گونهها و آلودگيهاي متنابهي را در اين دريا شاهديم.
کريم ثابت رفتار، عضو هيات علمي دانشگاه گيلان گروه محيط زيست و متخصص ارزيابي، اثرات توسعه با تاکيد بر مديريت منابع هيدرولوژيک از دانشگاه ملي استرالياست.
وي در حال حاضر براي گذراندن مقطع پست دکترا با گرايش تغييرات اقليمي در دانشگاه ملي استراليا در حال تحصيل است، ثابت رفتار همچنين مشغول آمادهسازي تفاهمنامه ميان سازمان محيط زيست و دانشکده محيط زيست، دانشگاه گيلان و دانشگاه گريفيث در گلد کوست استراليا است.
21 مرداد به نام درياي خزر نام نهاده شده است، اين روز بهانهاي شد تا خبرنگار خبرگزاري موج با اين کارشناس برجسته درباره مخاطرات زيستمحيطي خزر که هرروز ابعاد گستردهتري ميگيرد، گفتوگويي داشته باشد، ثابت رفتار بيش از 20 سال درباره اين دريا مطالعه و فعاليت داشته است.
موج: به نظر شما از ميان آلايندههاي نفتي، صنعتي، شيميايي و فاضلاب خانگي مهمترين و بيشترين ميزان آلودگي خزر مربوط به کداميک از اين آلايندهها است؟
پاسخ دادن به چنين سوالي مستلزم اين است که ما يک سيستم مانيتورينگ و بازيابي اطلاعات 20 ساله داشته باشيم و از طريق آن، اطلاعات را باهم مقايسه کرده و از مقايسه آنها وضعيت آلودگيهاي خزر را دستهبندي کنيم.
دادن سهم و يا عدد و ارقام بايد بر اساس اطلاعات تاييد شده و مشخص باشد و ما تنها ميتوانيم ازنظر کيفي درباره آلودگيها سخن بگوييم، چراکه منطبق بر واقعيتهاي موجود است و در آن شکي نيست.
متاسفانه بخشي از آلودگيهاي موجود در درياي خزر به کشورهاي شمالي حوزه خزر (روسيه، آذربايجان، قزاقستان و ترکمنستان) بازميگردد که اطلاعات صحيحي از ميان اين آلودگيها را در اختيار مجامع بينالمللي قرار نميدهند و ما هم در کشورمان يا اطلاعاتي نداريم و يا اينکه اطلاعات ما دقيق و کامل نيست به همين دليل بهصورت علمي و منطقي نميتوان اين آلايندگي را سهمبندي کنيم.
بيشترين آلايندهها مربوط به آلايندههاي نفتي و در کشور آذربايجان است، چون بيشترين تأسيسات نفتي مربوط به اين کشور است، اين کشور که بخشي از شوروي بزرگ است داراي تاسيسات نفتي و پالايشگاهي و تأسيسات نفتي هيدروکربني است و ميتواند سهم بسزايي در آلودگي خزر داشته باشد.
کشور ما نيز خوشبختانه و شوربختانه در نفت درياي خزر فعاليت چشمگير و معناداري ندارد سهمي هم در ايجاد اين نوع آلودگي ندارد.
اما ايران با رهاسازي فاضلابهاي صنعتي، شيميايي و خانگي در اين دريا وضعيت بسيار بسيار نگرانکننده دارد، چراکه کارخانهها و موسسات حوزه جنوبي درياي خزر نهتنها مجهز به سيستمهاي قابلپيگيري و استاندارد تصفيه فاضلاب بيولوژيک، شيميايي و فيزيکي نيستند که متاسفانه تابهحال سيستمهاي متمرکز تصفيهخانه فاضلاب خانگي و شهري را هم در اين مناطق فراهم نکردهايم.
پسابهاي کشاورزي نيز خصوصا در استانهاي شمالي مثل گيلان و مازندران که حاوي کودها و سموم است، بدون هيچگونه بررسي دقيق و محاسبات و نظارت مناسبي از سوي سازمانهاي مرتبط با محيط زيست وارد شبکههاي رودخانهاي ميشوند.
کشور ما هم سهم بسزايي در ايجاد آلودگيهاي صنعتي خزر دارد که البته در مقايسه با کشور روسيه و ديگر کشورهاي حاشيه شمالي درياي خزر قابلمقايسه نيست، چراکه اين کشورها کارخانهها صنعتي و تبديلي زيادي دارند که ميتواند سهم بسزايي در ايجاد آلودگي داشته باشند. اما چون آمار دقيقي نداريم تنها درباره کشور خودمان ميتوانيم اظهارنظر مهم و معنيداري را داشته باشيم.
موج: چه آلودگيهاي مربوط به ايران است؟
متاسفانه وضعيت کشور ما اصلا خوب نيست و اگر بخواهيم خيلي خوشبينانه نظر بدهيم حداقل بين 20-30 درصد از آلودگيهايي که مربوط به درياي خزر در حوزه منابع صنعتي، شيميايي و خانگي ميشود مربوط به کشور ما خواهد شد.
موج: وضعيت آبزيان خزر چگونه است؟ چندگونه در معرض انقراض وجود دارد؟
گزارشهاي کموبيش تاييد شده نشانگر اين است که در حوزه خزر، چه در حوزه داخلي و چه حوزههاي حاشيهاي چيزي بين 150-180 گونه در حال انقراض وجود دارد که حداقل ميتوان گفت حدود 5-10 مورد از اين انقراض مربوط به ماهيان صنعتي است.
موج: دليل اين گستردگي انقراض در ميان گونههاي خزري چيست؟
در مصاحبههايي طي ده سال گذشته داشتهام، مرتبا به بحث خطري که اکوسيستم درياي خزر را تهديد ميکند اشارهکرده و روي آن اشارات مستدل و روشني را داشتهام.
مسلما آبزيان درياي خزر به دليل آلودگيها و دستاندازيهاي غيراصولي در رودخانههاي ورودي به خزر، چه در حوزه شمالي خزر توسط چهار کشور همسايه و چه در قسمت جنوبي کشور ما، به دليل عدم مديريت صحيح در رودخانههاي کشور با خطر انقراض مواجه شدهاند. يکي از آن نمودهاي اين مديريت ناصحيح احداث سدهايي است و جديدترين نمونه آن سد شفا رود است.
ما با چنين حرکاتي خودمان تيشه به ريشه اکوسيستم درياي خزر ميزنيم. اگر در احداث سدها بر روي رودخانهها اصول رعايت نشود و بدون برنامهريزي اثرات توسعه صورت بگيرد که نمونه بارز آن سد شفا روداست، اينها مناطق مصبي، دلتاها و مناطق بسيار ارزشمند اکوسيستمي را نابود ميکند.
بايد توجه داشته باشيم که اگر اکوسيستمهاي جنگلي نابود شوند، بهتدريج درياي خزر به دليل تأثر از شرايط حوزه آبريز رو به نابودي ميرود.
فراموش نکنيد که ما بهطور ميانگين تنها روزانه يکتن زباله در شهر رشت توليد ميکنيم که اين حجم زباله بدون هيچ فرآيندي مديريت پسماندي به منطقه سراوان منتقل مي شود و شيرابههاي اين زبالهها بدون مديريت وارد شبکه آبهاي زيرزميني شده و با توجه به شيب هيدروليکي اين منطقه با دريا شيرابه ها وارد آب دريا ميشود. البته اين تنها مربوط به شهر رشت نيست.
در 16 شهرستان استان گيلان همچنين در استان مازندران و گلستان به علاوه کشورهاي همسايه خزر با حجمي از آلودگيهاي خطرناک بيولوژيک، شيميايي، فيزيکي، شوکهاي حرارتي و يا اتفاقاتي مواجهيم که منجر به نابود شدن تالابهاي حاشيه درياي خزر شده است.
بارها اعلام کردهام تالاب انزلي که بهتنهايي بهعنوان يک اکوسيستم بينالمللي در سطح جهان حائز اهميت است، بهعنوان يک ضربهگير و اکو تن است که براي دريا خزر از اهميت بسيار بالايي برخوردار است اين تالاب ازنظر ايجاد زيستگاههاي جانبي و تعادل هيدروليک و سيستماتيک و بسياري از مسائل ديگر محيطزيست و اکولوژي خزر تحت تاثير قرار ميدهد.
موج: کنوانسيون خزر چه الزاماتي را براي حفظ خزر ايجاد کرد؟ کشورهاي پيرامون تا چه حد الزامات را رعايت کردند؟
بايد بدانيم که کنوانسيونها بهخوديخود بازدارنده نيست و اين به سطح اراده مديران، مردم و جامعهاي که ميخواهد اين کنوانسيون در آن اجرا شود بازميگردد. ايران از همان ابتداي شکلگيري کنوانسيون خزر بهعنوان يکي از معاهدات بينالمللي و همپيمان شناخته شد، اما صرف وجود يک کنوانسيون و معاهده و عهدنامه و بندهاي آن ضامن اجرايي حفاظت از يک اکوسيستم نيست و اين درباره درياي خزر بهشدت ديده ميشود. هيچکدام از پنج کشوري که حوزه درياي خزر قرار دارند پايبندي به حفاظت از اکوسيستم از خودشان نشان ندادهاند و حتي به بندهاي آنهم پايبند نبودهاند.
موج: چه تهديداتي پيش روي خزر است؟
حيات درياي خزر وابسته به حوزه آبريز و زيستگاههاي حاشيهاي آن است. هر حرکتي که در خشکي، در رودخانهها و آبهاي زيرزميني، ايجاد سدهاي نامناسب و نداشتن سيستمهاي تصفيه فاضلاب خانگي و صنعتي، ايجاد موسسات و کارخانهها حد و حريم قانوني اکولوژيکي رودخانهها قرار نگرفتهاند و يا نابودي تالابهاي ساحلي (انزلي، ميانکاله، اميرکلايه و.) انجام ميدهيم، ميتواند به نحوي درتهديد اين اکوسيستم موثر باشد.
ما در حوزه شيلات طوري رفتار کرده ايم که منجر به کاهش تنوع اکولوژيک و نابودي گونههاي بومي و ورود گونههاي غيربومي و مهاجم تنوع شده است، شيلات هم ميتواند براي حوزه درياي خزر و شرايط آن بحراني باشد.
موج: آيا آلودگيها تنها معضل خزر است؟
به نظر من بحث درياي خزر تنها آلودگيهايش نيست و بحث آلودگي يکي از نگرانيها است و ما نگراني شديدي براي بحثهاي غير از آلودگي که مربوط به آمايش سرزمين داريم.
رفتارهايي که ما در حوزههاي شمالي و جنوبي اين دريا انجام ميدهيم، شريانهاي حياتي اين اکوسيستم را از بين ميبرند. مسلما بحث آلودگي بارزترين و مشخصترين تهديد است، اما متاسفانه با تهديدهاي راديواکتيويته و هستهاي کشور روسيه و.... مواجهيم که ممکن است درجايي موردبحث قرار نگيرد.
علاوه بر اين آلودگيهاي نفتي که کشور آذربايجان ايجاد کرده است از ديگر تهديدات خزر است چون اين آلودگي شبکههاي هيدروکربني غذايي را براي هميشه از بين ميبرند و پايداري و ماندگاري ايجاد ميکنند و علاوه بر اين با از ميان بردن شرايط تعديلکننده اکوسيستم مسموميتهاي شديدي ايجاد ميکند.
آلودگيهاي شيميايي سموم و کودها ديگر تهديدي است. گفتهشده نزديک به 30 درصد کودها و سموم کشاورزي، بدون مصرف وارد شبکه رودخانهاي و آب شرب ميشود. اين ميزان کود سم رهاشده باعث شکوفايي، سميت و افزايش نابودي آبزيان و بسياري از تکسلوليهاي ارزشمند ميشوند.
موج: در مقايسه با اکوسيستمهاي مشابه، وضعيت خزر را در جهان چطور ارزيابي ميکنيد؟
بايد صراحتاً بهعنوان يک متخصص محيطزيست بگويم که وضعيت درياي خزر در مقايسه با اکوسيستمهاي مشابه در وضعيت بسيار بحراني و بد قرار دارد. فراموش نکنيد، ما هرساله منابع ارزشمند شيلاتمان را ازنظر کمي و کيفي از دست ميدهيم و انقراض گونهها و آلودگيهاي متنابهي را شاهديم.
گاهي گفته ميشود شنا کردن در اين دريا به دليل آلودگيهاي بيولوژيکي و سميّت هاي موجود در آن خطرناک است. علاوه بر اين ماهيان باارزش نيمه غضروفي (خاوياري) حياتشان به نحوي مورد تهديد قرارگرفته که هرساله با کاهش ميزان قابلتوجهي از آن مواجهيم. ماهيان مولدي که در موسسات تکثير و پرورش ماهي روزبهروز کمتر ميشود.
مشخصا وقتي زيستگاه و اکوسيستمي شرايط نابهنگام داشته باشد، اين شرايط به زيست زيستمندان آن تسري مييابد که نمود آن را در ماهيان ميبينيم. بحث انقراض 150-170 گونه آبزي درياي خزر زنگ خطر اساسي را به صدا درميآورد.
موج: براي بهبود اوضاع چه پيشنهادهايي داريد؟
بدون هيچ تعارفي درياي خزر در شرايط بحراني است، ما بايد هرچه سريعتر کارخانههايي که آلودگيهاي صنعتي، فيزيکي و شيميايي ايجاد ميکنند را مجهز به سيستم هاي تصفيه فاضلاب کنيم و اين تصفيهخانهها بايد بهصورت مستمر از سوي کارشناسان محيط زيست مورد ارزيابي قرار بگيرند.
همچنين بايد سيستم استفاده از کود و سموم را مطابق با شرايط علمي استوار کنيم و تا حد ممکن در مناطقي مثل استان گيلان که ميزان بارندگي و شويندگي اکوسيستمي وجود دارد از اين مواد کمتر استفاده و يا با مديريت صحيح استفاده کنيم.
مهمترين مساله اين است که بار رسوبي و يا موادي که آلودگيهاي فيزيکي ناشي از تخريب جنگل ايجاد ميکنند، بخصوص در کشور ما در استانهاي شمالي مثل استان گلستان و مازندران و گيلان در 50 سال گذشته منجر به کاهش ذخاير جنگلي به يکسوم و در بعضي مواقع حتي به يکچهارم هم شده است.
اينيک فاجعه غيرقابلتصور است، با قطع درختان و از بين بردن مراتع و گونههاي علفي در حوزه آبريز خزر و در ارتفاعات بالاي اين حوزه ضربه محکمي به تالابهاي حاشيهاي و مناطق مصبي آن وارد کردهايم. ضمن اينکه روشهاي غلط مديريتي و توسعهاي مثل احداث سدها مزيد بر علت شده است، بايد از مديران پرسيد آيا واقعا وجود سدي مثل شفا رود آنچنان ارزشمند بود که رودخانه و منطقه مصبي را مورد تهديد قرار دهيم؟
البته در کنار آن، مديريت زباله و کمپوست تا حد زيادي در حيات درياي خزر موثر است. چراکه هر اتفاقي که در شهرهاي استانهاي شمالي و در رودخانه و جنگل و مرتع يا در مزارع چاي و برنج از طريق استفاده بيشازحد از سموم رخ ميدهد، بر حيات خزر تاثير مي گذارد.
در واقع هرگونه ساخت و سازي که بهصورت غيراصولي در حاشيه رودخانه ميکنيم، حيات ما را مورد تهديد قرار ميدهد، مثل سيل اخير در منطقه چالوس و سيل هاي بنيان افکن گذشته، زنگهاي خطري است طبيعت به گوش ما رسانده اما ما گوش شنوايي نداشتهايم.
درياي خزر بهعنوان بزرگترين درياچه در جهان، در معرض تهديد است و هرکدام از ما به نابودي آن کمک ميکنيم.
فراموش نکنيد در محيط زيست سهمبندي مطرح نيست، براي مثال اگر خطاي زيست محيطي اي در آمريکا رخ دهد، دود آن در چشم کاناداييها و مکزيکيها هم ميرود.
اگر اشتباهي در محيطزيست چين در توسعه نامناسب استرالياييها هم آسيب مي بينند و ماهم به سهم خودمان، روسها و آذربايجانيها هم به سهم و اندازه خودشان در حال نابودي خزر هستند؛ و در واقع هر 5 کشور حاشيه خزر در نابودي اين دريا کوتاهي نکرده اند.
بايد بدانيم محيط زيست سنگ بنا و مبناي اساسي مديريت هر کشوري است و اگر محيط زيست نباشد ديگر جايي براي تنفس خود نخواهيم داشت. بايد همه صرفنظر از فکري که داريم محيط زيستمان را حفظ کنيم و اميدوارم کشورمان هم در جهت بهبود اکوسيستم خزر کوشا باشد.
گفت و گو از سميرا خباز
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]
صفحات پیشنهادی
فرمانده ناوگروه روسی: منابع دریای خزر بسیار گسترده است
فرمانده ناوگروه روسی منابع دریای خزر بسیار گسترده استفرمانده ناوگروه روسی گفت دریای خزر منابع بسیار گستردهای دارد و امیدواریم از آن با توجه به شرایط زیستمحیطی به درستی استفاه شود به گزارش خبرگزاری فارس از بندر انزلی کریل تارننکو دقایقی پیش قبل از ترک ناوهای روسی از بندر انزلدر نشست علنی امروز مجلس پروتکل حفاظت از دریای خزر در برابر آلودگیها را تصویب کرد
در نشست علنی امروزمجلس پروتکل حفاظت از دریای خزر در برابر آلودگیها را تصویب کردبهارستان نشینان لایحه تصویب پروتکل حفاظت از دریای خزر در برابر آلودگی ناشی از منابع و فعالیتهای مستقر در خشکی الحاقی به کنوانسیون چارچوب حفاظت از محیط زیست دریایی دریای خزر را به تصویب رساندند به گزلایحه پروتکل حفاظت از دریای خزر تصویب شد
لایحه پروتکل حفاظت از دریای خزر تصویب شد نمایندگان دبا کلیات لایحه تصویب پروتکل حفاظت از دریای خزر در برابر آلودگی موافقت کردند به گزارش خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان نمایندگان در جلسه علنی امروز با کلیات لایحه تصویب پروتکل حفاظت از دریای خزر در برابر آلودگی ناشموافقت نمایندگان با لایحه موافقتنامه همکاری در خصوص آب و هواشناسی دریای خزر
موافقت نمایندگان با لایحه موافقتنامه همکاری در خصوص آب و هواشناسی دریای خزرلایحه موافقتنامه همکاری در خصوص آب و هواشناسی دریای خزر به تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی رسید به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی صبح امروز یکشنبهمردی که قرار بود ۳هفته دیگر عروسی کند، دو نفر را از دریای خزر نجات داد، اما غرق شد و مُرد
مردی که قرار بود ۳هفته دیگر عروسی کند دو نفر را از دریای خزر نجات داد اما غرق شد و مُرد دریای خزر میهمان خود را که در حال نجات ۲ نفر دیگر بود را بلعید به گزارش نامه نیوز حسین یزدی حوالی ظهر امروز در صالحآباد بابلسر وقتی متوجه شد که ۲ نفر در حال شنا در ساحل در حال غرق شدن هبرگزاري روز ملي درياي خزر با جشنواره طبيعت، هنر و زباله
۱۹ مرداد ۱۳۹۴ ۱۶ ۳۰ب ظ برگزاري روز ملي درياي خزر با جشنواره طبيعت هنر و زباله موج - جشنواره طبيعت هنر و زباله 21 مرداد روز ملي درياي خزر در فرح آباد ساري برگزار ميشود به گزارش خبرگزاري موج دبير تخصصي جشنواره ملي طبيعت هنر و زباله گفت جشنواره طبيعت هنر و زباله با همکاردریای خزر جایگاه خاص در توسعه دریا محور کشور دارد
فرمانده نیروی دریایی ارتش دریای خزر جایگاه خاص در توسعه دریا محور کشور دارد نوشهر - ایرنا - فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی با اشاره به اهمیت و جایگاه دریای خزر گفت دریای خزر با ظرفیت های متعدد جایگاه خاصی در ارتقای توسعه دریا محور کشور دارد امیر دریادار حبیب الله سیارکاهش دما در سواحل دریای خزر در روز جمعه
کاهش دما در سواحل دریای خزر در روز جمعه سازمان هواشناسی کشور پیشبینی کرد که در روز جمعه سواحل دریای خزر شاهد کاهش دما و افزوده شدن بارندگی باشند همچنین در روزهای جمعه و شنبه شمال سیستان و بلوچستان شاهد وزش باد شدید باشد که در منطقه زابل همراه با گرد و غبار است آفتاب سازمان هبرنامههاي روز جهاني درياي خزر اعلام شد
۱۹ مرداد ۱۳۹۴ ۱۴ ۴۳ب ظ برنامههاي روز جهاني درياي خزر اعلام شد موج - معاون محيط زيست دريايي سازمان حفاظت محيط زيست گفت امسال نيز برنامههاي متنوعي براي آشنايي ساکنان بومي درياي خزر با محيط زيست اين دريا فرهنگسازي و ايجاد حس مشارکت مردمي استفاده درست از دريا و ارتقاي دانش جوخزر دریای صلح و دوستی است
فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران خزر دریای صلح و دوستی است شناسهٔ خبر 2872248 - شنبه ۱۰ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۶ ۱۶ استانها > گیلان انزلی- فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با اشاره به تدوین پیش نویس توافقنامه همکاری برای تامین امنیت خزر با کشورهای حاشیه اینروز ملی دریای خزر باجشنواره طبیعت، هنر و زباله/ خلق آثار هنری در ساحل مازندران
روز ملی دریای خزر باجشنواره طبیعت هنر و زباله خلق آثار هنری در ساحل مازندران استانها > مازندران - جشنواره طبیعت هنر و زباله با 21 مرداد روز ملی دریای خزر در فرح آباد ساری برگزار می شود به گزارش خبرگزاری خبرانلاین منطقه استانمازندران دبیر تخصصی جشنواره ملی طبیعتمعاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرد برنامههای روز جهانی دریای خزر/21 مردادماه نقطه عطفی د
معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کردبرنامههای روز جهانی دریای خزر 21 مردادماه نقطه عطفی در همکاریهای زیست محیطیمعاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با تشریح برنامههای روز جهانی دریای خزر گفت امسال برنامههای متنوعی برای آشنایی ساکنان بومی دریای خزبرنامههای روز جهانی دریای خزر |اخبار ایران و جهان
برنامههای روز جهانی دریای خزر کد خبر ۵۲۳۵۱۷ تاریخ انتشار ۲۰ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۲ ۰۴ - 11 August 2015 معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با تشریح برنامههای روز جهانی دریای خزر گفت امسال برنامههای متنوعی برای آشنایی ساکنان بومی دریای خزر با محیط زیست این دریا فرهنگسازتمرین نظامی ایران و روسیه در دریای خزر
تمرین نظامی ایران و روسیه در دریای خزر فرمانده ناوگان شمال نیروی دریایی ارتش گفت تمرین مشترک دریایی با حضور ۳ فرورند از شناورهای ما از جمله ناوشکن دماوند در کنار ۲ فروند ناو روسی برگزار شد خبرگزاری فارس امیر دریادار افشین رضاییحداد فرمانده ناوگان شمال و منطقه چهارم نیروی دریاامیر رضاییحداد در گفت وگو با فارس اعلام کرد تمرین نظامی 5 یگان ایرانی و روس در دریایی خزر/ «دماوند»
امیر رضاییحداد در گفت وگو با فارس اعلام کردتمرین نظامی 5 یگان ایرانی و روس در دریایی خزر دماوند در کنار ناوهای روسیهفرمانده ناوگان شمال نیروی دریایی ارتش گفت تمرین مشترک دریایی با حضور سه فرورند از شناورهای ما از جمله ناوشکن دماوند در کنار دو فروند ناو روسی برگزار شد امیر دریکلیات لایحه پروتکل حفاظت از دریای خزر تصویب شد
کلیات لایحه پروتکل حفاظت از دریای خزر تصویب شد نمایندگان با کلیات لایحه تصویب پروتکل حفاظت از دریای خزر در برابر آلودگی موافقت کردند به گزارش خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان نمایندگان در جلسه علنی امروز با کلیات لایحه تصویب پروتکل حفاظت از دریای خزر در برابر آلودگدریادار سیاری: امنیت دریای خزر فقط با همکاری کشورهای منطقه برقرار می شود
دریادار سیاری امنیت دریای خزر فقط با همکاری کشورهای منطقه برقرار می شود رشت - ایرنا - فرمانده نیروی دریای ارتش جمهوری اسلامی ایران گفت بر این باور هستیم که امنیت دریای خزر فقط با همکاری کشورهای منطقه برقرار می شود به گزارش روز شنبه روابط عمومی استانداری گیلان به ایرنا دریادار-
گوناگون
پربازدیدترینها