واضح آرشیو وب فارسی:فارس: رئيس مركز دايرهالمعارف بزرگ اسلامي: در تدوين دانشنامه خطر ورود به لغزشگاهها را جدي بگيريد
خبرگزاري فارس: رئيس مركز دايره المعارف بزرگ اسلامي گفت: در روند تدوين هر دانشنامهاي لغزشگاههايي وجود دارد كه بايد آنها را جدي گرفت و به آنها توجه كرد.
به گزارش خبرگزاري فارس در گرگان، سيد كاظم موسوي بجنوردي امروز در همايش آشنايي با دانشنامه گلستان در بين دانشجويان افزود: يكي از لغزشگاههاي مهم در اين امر خروج از موضوع است.
وي تصريح كرد: پرداختن به موضوعات عام، كه كل كشور را شامل ميشود در يك دانشنامه تخصصي خروج از موضوع محسوب ميشود.
موسوي بجنوردي يادآور شد: در تدوين دانشنامه گلستان توجه خود را بر صنايع دستي، رقصهاي محلي، موسيقي، گويشها و هر چيزي كه خميرمايه فرهنگ استان محسوب ميشود معطوف و از مسايل حاشيهاي بپرهيزيد.
رئيس كتابخانه ملي ايران در ادامه با بيان اين كه دانشنامه، شناسنامه فرهنگ يك ملت است گفت: دانشنامه، كتابي معمولي نيست و از آنجا كه در موضوعات گوناگون وارد ميشود، پاسخگوي نيازهاي بسياري از پژوهشگران نيز هست و از آن به عنوان «ام المراجع» ياد ميشود.
وي تصريح كرد: خوشبختانه پس از انقلاب در همه زمينه ها خصوصا زمينه فرهنگي حركت گسترده اي شروع شد به گونه اي كه در حال حاضر نزديك به 100 دانشنامه در كشور در دست تدوين است.
موسوي بجنوردي با اشاره به اين كه مركز فرهنگي بدون كتابخانه مجهز هيچ معنايي ندارد گفت: براي تدوين يك دانشنامه قوي، ضروري است كه يك نسخه از همه ي اسنادي كه از اين منطقه در سازمان اسناد ملي موجود است در كتابخانه اي گردآوري شود تا در مواقع لزوم دسترسي به آن آسان باشد.
وي همچنين تاكيد كرد: بايد همه تحقيقاتي كه دانشمندان ديگر از جمله خاورشناسان در خصوص اين منطقه انجام داده اند در اين كتابخانه گردآوري شود.
معاون مركز دايره المعارف بزرگ اسلامي نيز در اين همايش با اشاره به اهميت مقوله هدف در تدوين دانشنامه گفت: در آغاز تدوين هر دايره المعارف بايد دقت كرد كه مخاطبان آن از كدام دسته اجتماعي هستند.
سيد صادق سجادي افزود: توجه به هدف، زبان، بيان و حجم مطالب قابل ارائه به مخاطب را براي نويسندگان روشن ميسازد.
وي تاكيد كرد: نبايد از نظر دور داشت كه دانشنامه براي هر گروهي كه تدوين مي شود بايد با اتكا بر اسناد و مدارك صحيح باشد.
سجادي خاطرنشان كرد: يكي از بزرگترين آفات در تدوين دانشنامه ها عنصر مبالغه است.
وي اضافه كرد: در نگارش دانشنامه، پژوهشگران نبايد در بيان مطالب اغراق كنند به طوري كه، كليه محاسن را به خود و سرزمين خود و تمام قبايح را به دشمنان نسبت دهند.
سجادي يكي ديگر از آفات تدوين دانشنامه ها را عدم مطالعه ديدگاه مخالفان دانست و گفت: پژوهشگر نبايد فرصت مطالعه منابع مختلف را به بهانه هم سو نبودن نظرات نويسنده با خود از دست بدهد.
به گفته وي مطالعه ديدگاه هاي گوناگون حتي اگر مخالف ديدگاه كلي حاكم بر كل دانشنامه باشد در تدوين دايره المعارفي علمي و پربار كمك شاياني خواهد نمود.
مديرعامل موسسه فرهنگي ميرداماد نيز گفت: يكي از فوايد مهم دانشنامه نويسي ارتقاي سطح آگاهي ها و دانش هاي عمومي است.
مجتبي نورمفيدي افزود: همچنين كشف استعدادها و چهره هاي علمي استان كه شايد تاكنون مورد شناسايي قرار نگرفتهاند از ديگر فوايد تدوين دانشنامه است.
به گفته وي اتصال بين نسل هاي گذشته و حال و آينده و هويت شناسي نسل جديد از ديگر اين محاسن است.
نورمفيدي گفت: تدوين فرهنگنامه مفاخر استراباد و جرجان كه با همت حجه الاسلام حسيني در سه جلد به چاپ رسيده است از ديگر فعاليت هاي موسسه ميرداماد از زمان تاسيس تاكنون بوده است.
وي افزود: فهرست مولفات علماي استرآباد نيز عنوان كتاب ديگري است كه اميدواريم در سال آينده به چاپ برسد.
موسسه فرهنگي ميرداماد از سال 81 با همت نماينده ولي فقيه در استان گلستان فعاليت خود را آغاز كرد .
كانون گفتمان ديني، مركز پاسخگويي به پرسش هاي ديني، مركز اموزش علوم اسلامي، مركز احياي آثار انديشمندان استراباد، انجمن كتابخواني و مركز آموزش علوم قرآني از جمله بخش هاي فعال در اين موسسه است.
همچنين مركز مجمع شعراي اهل بيت (ع) و مركز تدوين زندگي نامه و آثار آيت الله نورمفيدي و دانش نامه گلستان از ديگر اين بخش ها است.
انتهاي پيام/ص
پنجشنبه 2 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 323]