واضح آرشیو وب فارسی:فارس: هشدار وزرات خارجه ازبکستان به تاجیکستان
ساخت نیروگاه «راغون» را متوقف کنید
وزارت امور خارجه ازبکستان با صدور بیانیهای به تاجیکستان در مورد ساخت نیروگاه «راغون» هشدار داد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در تاشکند به نقل از «مفا.اوز»، صبح امروز وزارت امور خارجه ازبکستان با صدور بیانیهای دیدگاه این کشور را نسبت به ساخت نیروگاه برق آبی «راغون» در تاجیکستان را بیان کرد. در این بیانیه وزارت امور خارجه ازبکستان آمده است: در تاریخ 22 ژولای سال جاری (31 تیر ماه سال 1394) نیز «عثمان علی عثمان زاده» وزیر انرژی و منابع آب تاجیکستان مدعی شده که ازبکستان نسبت به تکمیل پروژه راغون نظری نداشته اما این گفته خلاف واقعیت است. در اینباره وزارت امور خارجه ازبکستان اعلام کرد، طرف ازبکی دیدگاه اصولی خود را پیشتر در جریان دیدار نمایندگان کشورهای آسیای مرکزی مبنی بر بررسی طرح تحقیقات بانک جهانی «مسایل کلیدی در بررسی طرح پیشنهادی نیروگاه برق آبی راغون» و مسائل بهرهبرداری از منابع آب فرامنطقهای که روزهای 14 و 18 ژولای سال 2014 میلادی (23 و 27 تیر ماه سال 1393) در شهر آلماتی قزاقستان برگزار شد، عنوان کرده است. وزارت امور خارجه ازبکستان به متن سخنرانی «رستم عظیم اف» رئیس هیئت ازبکستان در این دیدار اشاره کرد. عظیم اف در این دیدار اظهار داشت: نتایج تحقیقات طرح ساخت نیروگاه برق آبی «راغون» با استانداردهای متداول بینالمللی مطابقت ندارد. وی در این دیدار تاکید کرد: کارشناسان این طرح در زمان شوروی سابق با نادیده گرفتن منافع مردم و کشورهای واقع در پایین دست رودخانه «آمودریا» در نظر دارند تا به هر قیمتی آن را اجرا کنند. در این بیانیه وزارت امور خارجه همچنین تاکید شده است: در صورت تغییر وضعیت کنونی بهرهبرداری از منابع آب رودخانههای فرامرزی که همه کشورهای آسیای مرکزی از آنها استفاده میکنند بیش از 50 میلیون جمعیت این منطقه با مشکل زیست محیطی مواجه خواهند شد.
مقامات ازبکستان بر این باور هستند که ساخت نیروگاههای جدید در تاجیکستان و مصرف بیشتر از آب رودخانههای فرامرزی، پیامدهای فاجعه آمیزی خواهد داشت. آسیای مرکزی در حال حاضر با کمبودی منابع آب مواجه شده است که آب رودخانههای «آمودریا» و «سیردریا» از 70 درصد میزان میانگین سالانه بالاتر نمیرود. این وضع امکان تامین آب مورد نیاز آشامیدنی و آبیاری را از بین میبرد که 65 درصد جمعیت منطقه در اماکن روستایی زندگی میکنند و به محصولات کشاورزی وابستگی کامل دارند. در ادامه این بیانیه آمده است، تاشکند برای دفاع از موضع خود به چند کنوانسیون سازمان ملل مراجعه و اعلام کرده است که در صورت وارد شدن خسارات در اثر استفاده بیش از حد از آب رودخانهها، کشورهای دخیل باید موظف به رفع مشکلات و جبران خسارات وارده شوند.
در این بیانیه نیز عنوان شده است، استفاده از آب رودخانهها در حالی مجاز است که کارشناسان فنی بینالمللی بی ضرر بودن احداث پروژههای جدید از جمله نیروگاهها در منطقه را تضمین کنند و مسایل زیست محیطی و طرح تنظیم مصرف میزان آب موجود رودخانه ها برای همه کشورهای منطقه تهیه شود. دراین بیانیه آمده است، هر کشوری حق اجرای طرحهای لازم برای استفاده از ذخایر آب از جمله آب رودخانههای فرامرزی و راه اندازی نیروگاهها را دارد، ولی این اقدامات باید براساس طرحهای دقیق تهیه شده از سوی کارشناسان فنی و اقتصادی و رعایت اصول زیست محیطی صورت گیرد. تاجیکستان و ازبکستان در مورد استفاده از منابع آب رودخانه ها اختلاف نظر دارند و تاشکند مخالف سرسخت احداث نیروگاه آبی «راغون» و سدهای جدید توسط تاجیکستان برروی رودخانه «وخش» است.
در این میان دولت تاجیکستان تلاش میکند با کمک سازمانهای بینالمللی و کشورهای ذینفوذ، ضمن رفع اختلافات با ازبکستان، موانع موجود بر سر ادامه ساخت نیروگاه آبی «راغون» و استفاده از منابع آب داخلی با احداث سدهای جدید برای تولید انرژی را برطرف کند. نیروگاه آبی «راغون» در 110 کیلومتری شمال شرق دوشنبه پایتخت تاجیکستان در دست ساخت است که ساخت آن در زمان شوروی سابق روی رودخانه «وخش» آغاز شده است. ولی پس از فرو پاشی شوروی و استقلال تاجیکستان عملیات اجرای این طرح در سال 1991میلادی نیمه تمام رها شد. اخیرا دولت تاجیکستان تلاش میکند کار ساخت این نیروگاه آبی «راغون» را به اتمام برساند. انتهای پیام/
94/05/19 - 12:11
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]