واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۴ مرداد ۱۳۹۴ (۱۷:۲۲ب.ظ)
طرح جمعآوري و ذخيرهسازي گاز دياکسيد کربن (CCS) موج - پژوهشگاه صنعت نفت، طرح «جمعآوري و ذخيرهسازي گاز دياکسيد کربن (CCS)» را همسو با برنامه ششم توسعه شرکت ملي نفت ايران با هدف ازدياد برداشت در صنعت نفت امکانسنجي ميکند.
به گزارش خبرگزاري موج، اين طرح با توجه به پيگيري موضوع «کاهش انتشار گازهاي گلخانهاي از جمله جمعآوري، انتقال و ذخيرهسازي دياکسيدکربن» در برنامه ششم توسعه شرکت ملي نفت با حمايت مديريت برنامهريزي تلفيقي اين شرکت دنبال ميشود.
بر اين اساس مقرر شد، پژوهشگاه صنعت نفت پيشنهاد پروژه فاز صفر طرح مبني بر امکانسنجي اجراي طرح CCS را با هدف ازدياد برداشت در صنعت نفت را تهيه کند و با مشخص شدن نتايج پروژه فاز صفر، اقدامهاي لازم براي عملياتي کردن اجراي طرح صورت پذيرد.
با وجود حجم بالاي توليد گازهاي اسيدي و در نتيجه پتانسيل بالاي کاهش نشر اين گازها در صنايع نفتي، ميتوان با ايفاي نقش راهبردي در اين حوزه، فرصتي مناسب براي کشور ايجاد کرد تا با استفاده از فناوري مرتبط با مديريت کربن، بهويژه جمعآوري، انتقال و تزريق به مخازن نفتي (CCS)، با افزايش توليد نفت توان رقابتي کشور را در بين کشورهاي صادرکننده نفت افزايش داد و سود اقتصادي بالايي را تضمين کرد.
منابع عمده انتشار گاز دياکسيدکربن، دودکش نيروگاهها و پالايشگاههاي نفت و گاز (بزرگترين منابع انتشار) و همچنين واحدهاي فراورش گاز (مخازن نفت و گاز ترش) هستند.
جداسازي گاز دياکسيدکربن هزينه کمي دارد و ميتوان به جاي رها کردن در اتمسفر آن را در سازندها و ساختارهاي مناسب تحتالارضي مانند چاههاي نفت و گاز تزريق کرد.
دستيابي ايران به فناوريهاي جمعآوري، انتقال و تزريق گاز دياکسيدکربن هم سبب افزايش توانمندي فناورانه نيروهاي داخلي کشور ميشود و هم يک امتياز بينالمللي براي ايران است.
نتيجه اين طرح دستيابي به فناوريهاي کاهش انتشار و همچنين فراهمسازي زمينههاي اجراي موفق جمعآوري و تزريق گازهاي اسيدي مانند دياکسيدکربن در مخازن نفتي است.
اهداف بوميسازي در اين طرح شامل دستيابي به فناوريهاي جداسازي گاز دياکسيدکربن از جريانات گازي به همراه ايجاد توان داخلي در طراحي و اجراي همه قسمتهاي اين پروژه، اعم از بالادست و پايين دست است.
در حال حاضر اجراي پروژههاي CCS در جهان در اختيار شرکتهاي بزرگ است و اميد است با اجراي موفق اين پروژهها، که از نظر حجم و هزينه جزء پروژههاي عظيم در حوزه صنايع نفت و گاز هستند، کشور در دستيابي به فناوريهاي مرتبط و دانشهاي موردنظر موفق شود و تا حد امکان با استفاده از توان مجموعههاي داخل کشور صرفهجويي ارزي رخ دهد.
بر اساس اين گزارش، از دستاوردهاي اجراي موفق اين طرح، همسو با تجاريسازي ميتوان به ارائه دانش فني فرآيند جداسازي گاز دياکسيدکربن از جريانات گازي، ايجاد و بالا بردن توان طراحي و اجرا در سه بخش جداسازي، انتقال و تزريق، ايجاد زيرساختهاي لازم در ساخت تجهيزات خاص فرآيند با طراحي داخل کشور، افزايش بازيافت نفت با استفاده از گاز دياکسيدکربن و صرفهجويي و استفاده از گاز متان براي مصارف ديگر (جايگزين تزريق) اشاره کرد.
با توجه به هزينه بسيار زياد فراورش گاز طبيعي و استفاده از اين گاز براي تزريق به مخازن نفتي، ميتوان گاز دياکسيدکربن را براي اين منظور به کاربرد و براي گاز طبيعي به منظور مصارف ديگر مانند؛ صادرات برنامهريزي کرد. همچنين با توجه به سطوح بالاي فناوري در فرايندهاي CCS، افزايش ضريب بازيافت نفت از مخازن کشور متصور است و در توليد صيانتي نقشي بسزا دارد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]