واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: افزايش جرايم شكار، شايد تضميني براي بقاي حيات وحش
بالاخره پس از كش و قوسهاي فراوان و ارائه طرحهاي عجيب و غريبي كه در رابطه با منع شكار در دو سال گذشته صورت گرفت، عاقبت شوراي عالي محيط زيست، اواخر سال گذشته...
نویسنده : علي خدايي بيجاري
بالاخره پس از كش و قوسهاي فراوان و ارائه طرحهاي عجيب و غريبي كه در رابطه با منع شكار در دو سال گذشته صورت گرفت، عاقبت شوراي عالي محيط زيست، اواخر سال گذشته نافعترين و كارسازترين و در عين حال كمهزينهترين راهكار، يعني «افزايش جرايم نقدي شكار و صيد» را تصويب كرد و آنگونه كه از ظواهر امر پيداست، گويا قرار است در افزايش مجدد جرايم نقدي شكار در نيمه دوم سال 94 هم بازنگري صورت بگيرد. اين در حالي است كه روز گذشته سازمان محيطزيست اعلام كرد كه پيشنويس قطعنامه مقابله با قاچاق و شكار غيرقانوني حيوانات وحشي از سوي سازمان ملل تهيه و براي تصويب نهايي به كشورهاي عضو از جمله ايران ارسال شده است.
يكي از مهمترين عواملي كه در سالهاي گذشته، شكارچيان را به شكار ترغيب ميكرد، جرايم ناچيز شكار حيواناتي بود كه نسل برخي از اين حيوانات، در كشور ما در حال انقراض است. با اين وجود شكار اين حيوانات با چنين جرايمي، براي شكارچياني كه اغلب از وضعيت مالي بالايي برخوردار هستند و شكار را نه از سر معيشت و كسب رزق، بلكه به هواي تفريح و تفرج، انجام ميداده و ميدهند، هيچ مانعي بر سر راه شكارچيان ايجاد نميكرد.
مصوبه شماره ۳۸۰ شوراي عالي محيطزيست با موضوع جرايم نقدي قابل پرداخت بابت ضرر و زيان وارده به محيطزيست ناشي از شكار و صيد غيرمجاز جانوران وحشي كه در جلسه اين شورا به تصويب رسيده بود با آخرين جرايم نقدي تصويب شده تغييرات زيادي داشته است. جريمههاي بسياري از حيوانات در حال انقراض افزايش زيادي داشته و برخي نيز تغييرهاي ناچيز داشته است، به طوري كه پلنگ، يوزپلنگ، گوزن زرد و كگوي پلنگي و مرال و شوكا بيشترين تغيير را داشتهاند و بيشترين رقم جريمهها به يوزپلنگ با جريمه هزار ميليون ريالي تعلق دارد كه بعد از دو سال چهار برابر شده است؛ يوزپلنگي كه تعداد آنها در حالت خوشبينانه كمتر از ۱۰۰قلاده است. نتايج جديدترين تحقيقات نشان ميدهد كه كمتر از ۷۰ يوزپلنگ تنها در ايران وجود دارد. يوزپلنگ آسيايي در ردهبندي اتحاديه جهاني حفاظت در رده شديداً در خطر انقراض جاي دارد.
گوزن زرد نيز جزو جانوراني است كه جريمه نقدي آن ۱۲برابر شده است. گوزن زرد ايراني از نظر «IUCN» گونه در معرض تهديد اعلام شد كه شكار بيرويه و از بين رفتن زيستگاهها حدود 50 سال گذشته منجر به كاهش شديد اين جمعيت شده بود، به طوري كه در سال 1335 تصور ميشد كاملاً منقرض شده است اما به طور ناگهاني بعد از سال 1335 تعداد محدودي از گوزن زرد در اطراف منطقه دز و كرخه مشاهده شد و از همان سال احياي جمعيت اينگونه در دستور كار قرار گرفت.
از ميان ۱۱۴۰ گونه جانوري در ايران 19 گونه از پستانداران، 25 گونه از پرندگان، 16 گونه از خزندگان، چهار گونه از دوزيستان و 10 گونه از ماهيان آبهاي داخلي كشور در سال 2014 ميلادي به عنوان گونههاي مهرهدار در معرض تهديد در ليست سرخIUCN قرار دارند.
پيشنويس قطعنامه سازمان ملل براي مقابله با شكار
علي تيموري، مديركل دفتر حفاظت و مديريت شكار و صيد سازمان حفاظت محيطزيست روزگذشته از دريافت پيشنويس قطعنامه مقابله با قاچاق و شكار غيرقانوني حيوانات وحشي از سوي سازمان ملل خبر داده است كه براي تصويب نهايي به كشورهاي عضو از جمله ايران ارسال شده و در واقع اين پيشنويس به بخش امور بينالملل سازمان حفاظت محيط زيست ارسال شده كه اين بخش آن را براي بررسي به دفتر حفاظت و مديريت شكار و صيد سازمان فرستاده است و ما در حال كار روي پيشنويس اين قطعنامه هستيم و سعي ميكنيم تا 10 روز آينده بررسي آن به پايان برسد.
وي در ادامه ميافزايد كه يكي از اقدامات سازمان حفاظت محيط زيست افزايش جرايم ضرر و زيان شكار حيوانات وحشي است كه از سال گذشته آغاز و امسال در شوراي عالي محيطزيست تصويب شد، اكنون نيز در مطبوعات درج شده و به زودي براي اجرا به استانها ابلاغ خواهد شد.
قطعاً اين اقدام در راستاي كاهش شكار حيوانات وحشي بازدارنده خواهد بود. بر اين اساس شكار چهارپايان در سال 93 ممنوع و براي شكار پرندگان محدوديت ايجاد شد كه اين محدوديت براي سال 94 نيز ادامه دارد اما دستورالعمل شكار چهارپايان در نيمه دوم سال بازنگري ميشود.
با اين حال اميد آن ميرود كه افزايش جرايم شكار در كشور مانع مهمي بر سر راه شكارچيان و مأمني امن براي حيوانات بيپناه شود و از سوي ديگر انتظار ميرود كه قطعنامه منع شكار و قاچاق حيوانات كه از سوي سازمان ملل تدوين شده، بتواند گذشته از بازار قاچاق خريد و فروش حيوانات، بر بازار خريد و فروش اعضاي باارزش حيوانات مانند پوست، شاخ، عاج و... نيز تأثيرگذار باشد، با اين اميد كه اقبال به شكار و قاچاق حيوانات هر روز كم و كمتر شود.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۲۰:۱۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]