واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: خدا حافظي با شاتل ها اگر همه چيز به خوبي پيش رود روز 17 تير ماه و در ساعت 19:56 به وقت مرکزي ايران ، براي آخرين بار پايگاه فضايي کيپ کندي در ايالات فلوريدا، شاهد غرش موتورهاي پرتابگر شاتل هاي فضايي خواهد بود. ماموريت STS-135 مهر پاياني بر 3 دهه پرواز شاتل هاي فضايي خواهد زد.
برنامه شاتل هاي فضايي در واقع گام بزرگ ناسا پس از ماموريت هاي موفق آپولو بود که با هدف اکتشاف در مدار زمين طراحي شد. دستور اين برنامه در زمان رياست جمهوري نيکسون صادر شد و شاتل هاي فضايي ساخته شدند. اين ابزارهاي مداري در حقيقت ابزارهاي رفت و برگشت به مدار زمين بودند که قابليت جابجايي 7 خدمه و مقادير انبوهي از تجهيزات را به مدار زمين داشتند. به کمک اين شاتل ها بود که بخش عمده اي از ساخت و ساز ايستگاه فضايي بين المللي صورت گرفت و از سوي ديگر بسياري از ماهواره هاي مهم تاريخ فضا نوردي مانند تلسکوپ فضايي هابل با کمک اين ابزارها به مدار زمين رفتند و همچنين عمليات پيچيده اي مانند تعمير تلسکوپ فضايي هابل به وسيله اين شاتل ها صورت گرفت. ناوگان شاتل هاي فضايي در کل شامل 5 شاتل فضايي عملياتي به نام هاي کلمبيا، چلنجر، آتلانتيس، ديسکاوري و اينديور و يک نمونه آزمايشي به نام اينترپرايز بود.فضانورد "رکس والهايم"، خلبان"داگ هارلي"، فرمانده "کريس فرگوسن" و متخصص ويژه ماموريت "سندي مگنوس" چهار سرنشين آخرين ماموريت آخرين شاتل ناسا هستند، ماموريتي که قرار است تا چند روز ديگر آغاز شود. اين چهار فضانورد در کنفرانس خبري که در پايگاه فضايي کندي برگزار شد حضور يافته و تاريخي ترين لحظات از برنامه شاتلهاي ناسا را به ثبت رساندند.در آخرين ماموريت به دليل اينکه شاتلي براي حضور در عمليات نجات باقي نمانده تنها چهار فضانورد حضور خواهند داشت تا در صورت بروز اختلال و يا وارد شدن آسيب شديد به شاتل، چهار فضانورد به ايستگاه فضايي انتقال پيدا کنند تا در نهايت به همراه کپسول سايوز و به تدريج به زمين بازگردند.آتلانتيس محموله اي کامل از تجهيزات و ملزومات ايستگاه فضايي را به همراه خواهد برد و ناسا نيز اميدوار است اين تجهيزات بتوانند ايستگاه را تا زماني که امکان ارسال مجدد محموله به وجود بيايد، پشتيباني کند.
شاتل فضايي آتلانتيس اولين سفرش به فضا را در سال 1364 انجام داد و در طي 32 پرواز قبلي خود تا کنون، در مجموع 191 نفر را با خود به فضا برده است. اين فضا پيما تا کنون 293 روز و 18 ساعت و 29 دقيقه و 37 ثانيه در فضا بود و در اين مدت 4648 بار زمين را دور زده است که معادل طي کردن 194 ميليون و 168 هزار و 813 کيلومتر در فضا بوده است. از جمله ماموريت هاي تاريخي شاتل فضايي آتلانتيس مي توان به انتقال فضا پيماي گاليله – که عازم کاوش مشتري شد – به مدار زمين، نخستين ملاقات با ايستگاه فضايي روسي مير که رويدادي تاريخي در همکاري هاي بين دو قدرت دوره جنگ سرد بود و ماموريت تاريخي آخرين تعمير تلسکوپ فضايي هابل اشاره کرد.بدين ترتيب با پرواز اين 4 فضا نورد به ايستگاه فضايي پرونده شاتل هاي فضايي براي هميشه بسته خواهد شد. سوالي که باقي خواهد ماند اين است که آينده پرواز هاي فضايي سرنشين دار در غياب شاتل هاي فضايي چگونه خواهد بود؟ آيا سايوز هاي روسي مي توانند غيبت اين موثر ترين ابزار فضايي را جبران کنند و آيا بخش خصوصي آن قدر توانا شده است که بتواند ابزارهاي مطمئن نسل بعدي پروازهاي فضايي را به جهان عرضه کند. اين ها و سوالات بسياري در پايان عصر شاتل هاي فضايي مطرح است که گذشت زمان به آنها جواب خواهد داد.
فرآوري: م.ح.اربابي فربخش دانش و زندگي تبيانمنبع: جام جم آنلاين خبرگزاري مهر
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 380]