واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۱ مرداد ۱۳۹۴ (۹:۳۴ق.ظ)
دغدغه تأمين معيشت دليل بازگشت ۹۰۰ هزار بازنشسته به بازار کار موج - ساير رسانه ها؛ دغدغه تأمين معيشت، به هم خوردن دخلوخرج، ميل به حضور در اجتماع و انتقال تجربه؛ دلايلي هستند که ۹۰۰ هزار بازنشسته را به بازار کار برگردانده و آنها را در يک رقابت جدي با جوانان جوياي شغل قرار داده است.
مهر نوشت:
دغدغه تأمين معيشت، به هم خوردن دخلوخرج، ميل به حضور در اجتماع و انتقال تجربه؛ دلايلي هستند که ۹۰۰ هزار بازنشسته را به بازار کار برگردانده و آنها را در يک رقابت جدي با جوانان جوياي شغل قرار داده است.
کارشناسان بازار کار عقيده دارند سالهاست بازار کار کشور دچار تحولاتي شده و تغيير رفتار شاغلان و جويندگان کار باعث شده است تا رفتوآمدهاي عجيبي در اين بازار شکل بگيرد. در گذشته افراد که به سن بازنشستگي ميرسيدند، از بازار کار به صورت کامل و قطعي خارج ميشدند.
بازنشستگان تا همين يکي دو دهه گذشته، پس از ۳۰ سال اشتغال ديگر به کار برنميگشتند، ولي؛ تغييرات زندگي، افزايش هزينهها، پايين بودن حقوق بازنشستگي در مقابل مخارج و همچنين علاقه به ادامه فعاليت اقتصادي و اجتماعي باعث شده است تا امروزه هزاران بازنشسته پس از طي دوران اشتغال ۳۰ ساله خود، از اين فضا خارج نشوند و تلاش کنند تا در فعاليتهاي اقتصادي باقي بمانند.
سن فعاليت اقتصادي در ايران بر مبناي استانداردهاي شناخته شده آماري ۱۰ تا ۶۵ سال است و معمولا فعاليتهاي اقتصادي و اجتماعي افراد در اين سنين شکل ميگيرد. اشتغال رسمي و جدي قريب به اتفاق افراد از ۲۵ سالگي به بعد شروع ميشود و آنها معمولا تا رسيدن به سن بازنشستگي که ۵۵ تا ۶۰ سالگي است، در بازار کار کشور حضور خواهند داشت.
از سويي، بررسي آمارهاي مربوط به بيکاري جوانان نيز نشان ميدهد در حال حاضر بيش از ۲ ميليون و ۵۰۰ هزار نفر جوان زير ساله که نيمي از آنها را فارغالتحصيلان دانشگاهي تشکيل ميدهند، منتظر ورود به بازار کار هستند و به دليل نبود فرصتهاي شغلي، امکان اشتغال آنها فراهم نيست. بسياري ميگويند اگر بازنشستگان از بازار کار خارج شوند، زمينه اشتغال دستکم يکميليون نفر از جويندگان جوان شغل فراهم ميشود.
همچنين عنوان ميشود به دليل حضور طولاني مدت بازنشستگان و افراد سن بالا در بازار کار، فضاهاي خالي کمتري براي جذب نيروي جديد وجود دارد. از اينرو، کشور با صف شلوغتري براي بيکاري مواجه است. ظاهرا نيز شرايط به نحوي است که بازنشستهها خيال رفتن از بازار کار را ندارند و ميخواهند به فعاليت خود ادامه بدهند.
کارشناسان بازار کار عقيده دارند، علاوه بر مسائل و مشکلات اقتصادي بازنشستهها، يکي ديگر از دلايلي که باعث ادامه حضور بازنشستگان در بازار کار شده، تمايل کارفرمايان به جذب آنها است. کارفرمايان فکر ميکنند بازنشستهها خرج کمتري دارند، اما؛ تجربه و مهارتشان در کار بالا است. آنها نيازي به بيمه شدن ندارند و توقعات کمتري از کارفرمايان خواهند داشت.
همچنين بازنشستگان در اغلب مشاغل نيازي به آموزش و صرف هزينه توسط کارفرمايان ندارند و بهصورت کلي در بسياري از موارد حقوق و دستمزد پايينتري نسبت به نيروهاي جديد و تازه وارد دريافت ميکنند. به بيان ديگر، نگاه بازنشستگان به کار پس از دوران ۳۰ ساله فعاليت اقتصادي، نوعي بهرهمندي نسبي از درآمد براي تقويت نيازهاي مالي زندگي است.
استفاده از بازنشستگان با ديدگاههاي ياد شده در طول سالهاي گذشته در برخي مشاغل تخصصي مانند؛ بانکداري رواج داشته و امروز بسياري از مديران شعب بانکهاي تازه وارد به بازار پول کشور را بازنشستگان شبکه بانکي تشکيل ميدهد.
نگاهي به آمارهاي ارائه شده از سوي وزارت کار درباره اشتغال بازنشستگان نشان ميدهد بر اساس آخرين سرشماري رسمي کشور، ۹۰۰ هزار نفر بازنشسته پس از طي دوران اشتغال ۳۰ ساله خود و بازنشستگي، دوباره براي کار به فعاليتهاي اقتصادي برگشتهاند.
تحليل اين است که داوطلب شدن افراد با سن ۶۵ سال و بيشتر براي کار نشاندهنده اين است که سالمندان پس از بازنشستگي در بسياري از موارد ادامه فعاليت خواهند داد. بر همين اساس، از ۹۰۰ هزار نفر بازنشستهاي که به کار برگشتهاند، بيش از ۷۸۸ هزار نفر مرد و ۱۱۱ هزار نفر نيز زن هستند.
در واقع مشارکت بازنشستگان در بازار کار ميتواند به دلايلي مانند؛ انتقال تجربه، اجبار براي رفع نيازهاي اقتصادي و مشارکت در فعاليتها باشد. نکته حائز اهميت اين است که در حال حاضر حدود ۱۱ هزار نفر از بازنشستگان و افراد بالاي ۶۵ سال در مشاغل قانونگذاري فعاليت دارند و مقامات عالي رتبه و مديران را تشکيل ميدهند.
در حال حاضر، ۹۳.۷ درصد از بازنشستگاني که به کار برگشتهاند، در بخش خصوصي فعاليت دارند، همچنين ۵۴.۹ درصد بيکاران ۶۵ ساله و بيشتر داراي مدرک ليسانس هستند، ۲۳.۴ درصد فوقديپلم و ۲۱.۸ درصد فوقليسانس و دکتري دارند.
درباره بازنشستگان زن بالاي ۶۵ سال، ميتوان گفت نرخ مشارکت اقتصادي آنها که از سال ۱۳۵۵ تا ۱۳۸۵ روند کاهشي داشت، به يکباره در مدت ۵ سال تا ۱۳۹۰ دو برابر شد که نشان دهنده جنب و جوش زنان بازنشسته براي ورود دوباره به بازار کار است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 11]