محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1845548308
آسیب شناسی وقوع سیل های اخیر، سیل از ما اجازه نگرفت
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: آسیب شناسی وقوع سیل های اخیر، سیل از ما اجازه نگرفت سنندج - ایرنا- روزنامه ایران در مطلبی با عنوان "سیل از ما اجازه نگرفت" به آسیب شناسی وقوع سیل های اخیر پرداخته است.
در ادامه این مطلب به قلم محمد طالب حیدری اقلیم شناس و رئیس اداره هواشناسی استان کردستان آمده است: علت غافلگیری مردم چیست؟ کسی جز خود سیل و باران مقصر نیست؟ صحبت ها حاکی از این است که باران بدون اجازه تبدیل به سیل شده و خسارت به بار آورده و هیچکدام از ارگان ها مثل مدیریت بحران و شهرداری و فرمانداری و هواشناسی مقصر نبوده اند، ماجرای قدیمی ای که هرکسی قصورش را از خود ساقط و به گردن دیگری می اندازد و تنها ضررش برای مردم است.
ماجرای تکراری سیل و طوفان: اگر 15 – 10 سال دیگر فیلم و تصاویر قایق سواری داخل خیابان های سقز یا سیل سهمگین سوادکوه در غروب روز شنبه و یکشنبه 27 و 28 تیرماه 94را کودکان امروز ببینند مسلماً برای شان بسیار مفرح و در عین حال باورنکردنی خواهد بود. حتی بسیاری از افرادی که این رویداد تعجب آور را شاهد بودند و دیدند که چگونه در چشم بر هم زدنی دریایی از آب به داخل خیابان ها و جاده ها سرازیر شد، ابعاد این واقعه را بتدریج فراموش خواهند کرد و با گذشت زمان روایت های مختلفی از آن تعریف خواهند کرد.
سؤال اینجاست: آیا نهادها یا مراجع رسمی برای ثبت این گونه رویدادها وجود دارند؟ باید گفت که متأسفانه خیر. اگر همین امروز سراغ نهادهای مسئول مانند شهرداری ها، مدیریت بحران یا فرمانداری و هلال احمر یا بیمه ها بروید و دنبال اطلاعاتی راجع به مهمترین اتفاقات بحرانی چند دهه گذشته مانند سیل ها، بیماری های واگیر و اپیدمی ها و حتی سابقه زلزله و خرابی های آن باشید امیدوار نباشید که به اطلاعات جامع و تدوین شده ای بر اساس اصول مستند سازی همه جانبه رویداد دست یابید. اما تا بخواهید روایت های عامیانه و اطلاعات غیر کارشناسی فراوان است ، مثلاً به شما خواهند گفت که بله مراسم عروسی فلان شخص بود، سیلی آمد و مراسم را به هم زد یا به دلیل خراب شدن فلان پل در فلان مراسم، ما مجبور شدیم مسیر را دور بزنیم.
سیل های روز شنبه 27 و یکشنبه 28 تیر ماه 94 در استان های غربی و شمالی کشور محیرالعقول و سرسام آور بودند. خسارات جانی و مالی مستقیم و غیر مستقیم این سیل ها گسترده بوده و حتی برآورد خسارات آن بسرعت میسر نبوده است. فرسایش خاک جزو خسارات غیر مستقیمی است که معمولاً به آن توجهی نمی شود. سیل های تابستانی بر خلاف اظهار نظر برخی ها در کشور دارای سابقه است و سیل 4 مرداد 1366 تجریش هنوز در یاد تهران نشین های میانسال باقی است، سیل های مکرر مشگین شهر و سبلان، سیل نکا در 5 مرداد 78 و سیل گلستان در 20 مرداد 80 و سیل های 21 مرداد 84شرق سنندج هم از این نوع سیل ها هستند.
متأسفانه نوعی انقطاع اطلاعاتی در خصوص برخی رویدادهای ذاتاً بحران زا وجود دارد که جا دارد بویژه واحدهای مسئول در دستگاه های اجرایی موظف به تدوین گزارش هایی از این رویدادها شوند و تشکیل بانک اطلاعاتی آن در سطح استان و کشور نیز توسط مدیریت بحران در دستور کار قرار گیرد، هرچند این گفته ها زیاد است و اکثریت طبیعتاً به این امر ضروری واقف هستند اما دو صد گفته چون نیم کردار نیست. به جرأت می توان گفت هواشناسی به دلیل خصلت وظایفش به طور مرتب اقدام به جمع آوری داده های آب و هوایی استان ها می کند و جزو معدود دستگاه هایی است که از یک بانک اطلاعاتی پیشرفته برخوردار است. اما اطلاعات در خصوص تبعات اجتماعی و اقتصادی رویدادهای جوی مانند سیل، سرما و گرما زدگی، طوفان ها و رعد و برق، بهمن و خشکسالی از جمله وظایف این سازمان نیست و تنها علت های علمی و شخصی، انگیزه برخی گزارش های کارشناسی است. کارگروه سیل به طور قانونی و اجرایی در داخل وزارت نیرو و آب های منطقه ای قرار دارد، افراد معدودی در کشور از این امر خبر دارند و ظاهراً صدا و سیما و اصحاب مطبوعات هم از این امر قانونی مطلع نیستند که در پیگیری بحث سیل اصلاً اشاره ای به وزارت نیرو ندارند در حال حاضر مدیریت کاهش خسارات سیل بر عهده وزارت نیرو و کارگروه تخصصی سیل و طغیان رودخانه هاست که در زیر مجموعه وزارت نیرو قرار دارد هر چند واسپاری این مسئولیت در اصل به دلیل نشناختن موضوع بوده و باید قانون مدیریت بحران در این زمینه اصلاح و بخش اطلاع رسانی و اعلام سیل به سازمان هواشناسی کشور سپرده شود.
سیل های پراکنده در سطح کشور این روزها تقریباً عادی شده است با یک حساب ساده مشخص می شود که سربار تلفات دردناک انسانی بخش مهمی از درآمد و ارزش افزوده مردم و زیر ساخت های ارزشمند ملی در سال طعمه امواج مهیب و ویرانگر سیل می شود. هر چند نمی توان مانع طغیان سیل شد اما واقعاً می توان از بسیاری خسارات سیل جلوگیری کرد؟
به طور کلی سیل ها را در کشور می توان به دو گونه اصلی تقسیم کرد؛ سیل های دوره سرد سال از نیمه دوم مهر تا نیمه دوم اردیبهشت و سیل های دوره گرم سال از شروع خرداد تا نیمه اول مهر که لازم است در رسانه ها جهت افزایش اطلاعات عامه مردم در خصوص انواع و نحوه بروز این سیل ها اطلاع رسانی مناسب انجام گیرد.
بارندگی های سیل آسای تابستانه
سیل های آنی و شدید تابستانه به دلیل بارندگی های آنی و سریع در ماه های تابستان که به بارش های سیل آسای تابستانه یا flash flood شهرت دارند، اتفاق می افتد که نمونه های آن همان سیل های تهران و مشگین شهر و سنندج است که امسال هم در 27 و 28 تیر ماه در سقز، دیواندره، بیجار، سواد کوه، سیجان و ده ها نقطه دیگر از زاگرس و البرز اتفاق افتادند.
آیا این نوع سیل ها قابل پیش بینی هستند؟
اغلب در مباحث تلویزیونی به محلی بودن این نوع سیل ها و دشواری در پیش بینی آن اشاره می شود، مثلاً در سیل روستای سیجان اعلام شد چگونه با بارش اندکی که اندازه گیری شده چنین سیلی اتفاق می افتد. اظهار نظری که آدم را به یاد مجادله های پیرامون سیل ویرانگر تجریش در سال 66 می اندازد که عده ای علت سیل را ناشی از شکسته شدن بند های مجهولی در بالادست رودخانه که واقعاً وجود نداشتند، عنوان می کردند. برای نتیجه گیری سریع از این بحث باید گفت سیل به وسیله عوامل مختلفی تشدید می شود، مانند شیب کوهستان و حوضه آبریز، ضریب نفوذ پذیری خاک، بافت گیاهی و جنگلی و... اما عامل اصلی سیل های بسیار مخرب تابستانه حجم و شدت بسیار زیاد بارش است و سایر عوامل در درجه دوم قرار می گیرند.
سیل های تابستانه در مقیاس جغرافیایی نسبتاً کوچک صورت می گیرند و فقط در چند کیلومتر مربع، اما این دلیل بر ناتوانی در پیش بینی نیست هرچند به دقت نمی توان منطقه و نقطه آسیب را پیش بینی و تعیین کرد اما پتانسیل سیل شدید را می توان در مقیاس بخشی از استان بخوبی پیش بینی کرد و این به معنای لزوم ایجاد آمادگی در عرصه وسیع تری از منطقه سیل است.
در حال حاضر اگر هواشناسی اخطاریه سیل را صادر کند مدیریت بحران باید آن را با نامه به ارگان های مختلف اعلام کند و هشدار لازم را بدهد. در سیل اخیر، هواشناسی کردستان روز چهارشنبه 24 تیرماه خطر وقوع سیل را اعلام کرد و این اخطاریه توسط مدیریت بحران برای دستگاه های مختلف ارسال شد ولی دو روز بعد اخطاریه به دست مسئولان رسید.
این نمونه تنها یکی از ده ها مورد تأخیر دریافت و پخش اطلاعات است، مدیریت بحران ضرورتاً به ازای هر اخطاریه باید جلسه فوری اعضای اصلی مدیریت بحران استان را تشکیل دهد. فایده این جلسه توضیح بیشتر ابعاد واقعه پیش بینی شده و تقسیم وظایف و تعیین کشیک های ضروری و دستور لغو مرخصی ها و مأموریت ها به صورت زنده و چهره به چهره است. فایده دوم آن است که بعد از واقعه کسی نمی تواند براحتی قصور بخش خود را به عهده دستگاه دیگری بیندازد و بالاخره عوامل اجرایی مسئول می شوند نقاط بحرانی آسیب پذیر را شناسایی و مشکلات را برطرف کنند تا همانند فروردین 91دیگر شاهد امکان بروز فاجعه ای به صورت هجوم سیلاب رودخانه کن به داخل مترو تهران نباشیم.
باید به این نکته اشاره کنم که سازمان هواشناسی هم اکنون دارای 3سطح اعلام وضعیت جوی است که یکی صدور بولتن های روزانه وضعیت هواست که بدون هیچ تأخیری روزانه منتشر می شود و روی وب سایت سازمان و ادارات کل استان ها قابل دسترسی است. دومین سطح اطلاع رسانی هواشناسی صدور اطلاعیه است که در اطلاعیه تغییر قابل ملاحظه ای از نظر بارندگی، دما یا پدیده هایی مانند طوفان گرد و خاک اعلام می شود.
سومین و بالاترین سطح خبری هواشناسی اخطاریه است. در اخطاریه خسارات جانی و مالی به دلیل یک رویداد در پیش محتمل اعلام می شود.
سیل های تابستانه چه ویژگی هایی دارند
سیل های تابستانه دارای ویژگی هایی هستند که ضریب خسارات زایی آنها را به مراتب از سیل های دوره سرد سال بیشتر می کند این ویژگی ها عبارتند از:
-خشک شدن خاک و نفوذ ناپذیری آب بارندگی در آن
- بر اساس برآوردهای کارشناسی اگر حجم آب توسط مواد سیلابی مانند خاک و شن و بقایای گیاهی و غیره دو برابر گردد قدرت تخریب سیل ده ها برابر می شود و سیل در واقع توان انفجاری می یابد.
- قطرات بارندگی های تابستانه درشت تر و سریعتر از بارش سایر فصل هاست. بنابراین در برخورد با زمین خشک توان حمل خاک بیشتری یافته و بنابراین اندازه حرکت و توان تخریب گل و لای سیلابی ناشی از این بارندگی ها بسیار بیشتر از بارندگی های دوره سرد
سال است.
- تابستان چون فصل بارندگی نیست مردم بیشتر غافلگیر می شوند و اغلب محصولات و ادوات کار شامل موتور آلات و لوله ها و تأسیسات آبیاری مزارع و باغات و سایر ماشین آلات کشاورزی را در مسیرهای سیل می گذارند، عشایر و دامدارهای چرا رو نیز معمولاً احشام خود را در ساعات گرم روز در اطراف آبراهه ها و بستر خشک یا کم آب رودخانه ها که خنک تر است استراحت می دهند. بنابراین در شرایط سیل زمان لازم برای واکنش فرار یا خارج کردن اموال خود را نمی یابند و حتی دیده شده که خود نگهبان یا چوپان احشام نیز در زمان استراحت به وسیله سیل غافلگیر شده و امکان نجات نیافته است.
- بعضی از گردشگران یا کارگاه های جاده سازی یا کارگران کشاورزی و دامداری، داخل دره ها و مسیر سیل ها کمپ و چادرهای اسکان خود را بر پا می کنند.
- خس و خاشاک طبیعی و آشغال های شهری و نیز بقایای گیاهی و کشاورزی و درختان در آبراهه ها و بویژه در دهانه پل ها در این فصل به حداکثر خود می رسد که در زمان سیل نخست حرکت آب را سد کرده و آب تجمع یافته و با نیروی تخریبی بیشتری آزاد می شود و این امر در داخل شهرها عامل مهمی در خسارات جانی و مالی است.
بنابراین به این دلایل معمولاً خسارت بارندگی های تابستانه بسیار زیاد است و طبیعتاً هر گونه تلاشی برای کاهش خسارات این گونه سیل ها دارای ارزش فراوانی است اما پیش بینی سیل و نتیجه گیری درست از رویدادهای آتی جوی امری است که اگر اطلاع رسانی مناسب برای آن صورت نپذیرد و انضباط مدیریتی لازم بر آن اعمال نشود دارای اثربخشی مناسب نخواهد بود.ک/1
1904/3033
11/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]
صفحات پیشنهادی
هشدار هواشناسی برای وقوع سیل
هشدار هواشناسی برای وقوع سیلتاریخ انتشار شنبه ۱۰ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۱ ۴۸ سازمان هواشناسی با بیان اینکه آسمان تهران امروز صاف است نسبت به وقوع سیل در استان هرمزگان و جنوب کرمان و شمال غرب کشور هشدار داد به گزارش فارس با توجه به تحلیل آخرین اطلاعات هواشناسی در روز شنبه بعد از ظهرهشدار هواشناسی برای وقوع سیل در سه استان
هشدار هواشناسی برای وقوع سیل در سه استان خبرگزاری پانا سازمان هواشناسی با بیان اینکه آسمان تهران امروز صاف است از وقوع سیل در استان هرمزگان و جنوب کرمان و شمال غرب کشور هشدار داد ۱۳۹۴ شنبه ۱۰ مرداد ساعت 10 33 به گزارش خبرنگار پانا با توجه به تحلیل آخرین اطلاعات هواشناسی در روهشدار هواشناسی نسبت به وقوع سیلابهای مخرب در کردستان
هشدار هواشناسی نسبت به وقوع سیلابهای مخرب در کردستان جامعه > حوادث - خبرگزاری ایسنا نوست ادارهکل هواشناسی استان کردستان با صدور اخطاریهای نسبت به وقوع سیلابهای گل آلود و مخرب طی سه روز آینده در استان کردستان هشدار داد در متن این اخطاریه آمدهشدار هواشناسی کردستان نسبت به وقوع مجدد سیل در دیواندره
هشدار هواشناسی کردستان نسبت به وقوع مجدد سیل در دیواندره مدیرکل هواشناسی استان کردستان از وقوع سیل در شهر دیواندره خبر داد آفتاب طالب حیدری در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد ساعت 18 30 دقیقه روزگذشته ایستگاه هواشناسی دیواندره از وقوع سیل در این شهر خبر داد وی افزود سیلهای چنهشدار هواشناسی درباره وقوع سیل
هشدار هواشناسی درباره وقوع سیل سازمان هواشناسی درباره احتمال وقوع آب گرفتگی و سیلاب در مرکز و نیمه جنوبی کشور هشدار داد به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر سازمان هواشنایی اعلام کرد رگقبار و رعد و برق و وزش باد به ویژه در ساعات بعد از ظهر امروز احتمالا سبب آبگرفتگی معابر و وهشدار هواشناسی برای وقوع سیل |اخبار ایران و جهان
هشدار هواشناسی برای وقوع سیل سازمان هواشناسی با بیان اینکه آسمان تهران امروز صاف است نسبت به وقوع سیل در استان هرمزگان و جنوب کرمان و شمال غرب کشور هشدار داد کد خبر ۵۲۱۱۲۹ تاریخ انتشار ۱۰ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۱ ۱۹ - 01 August 2015 سازمان هواشناسی با بیان اینکه آسمان تهران امروز صافهشدار هواشناسی نسبت به وقوع سیلاب
سهشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۵ ۳۶ سازمان هواشناسی کشور نسبت به احتمال آب گرفتگی معابر عمومی و سیلابی شدن مسیلها و رودخانهها در شمال وشرق هرمزگان و جنوب سیستان و بلوچستان هشدار داد احد وظیفه مدیر پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی کشور در گفتوگو با خبرنگار محیط زیست ایسنا با اشااحتمال وقوع سیل در هرمزگان و کرمان
احتمال وقوع سیل در هرمزگان و کرمان ایلنا سازمان هواشناسی کشور از احتمال وقوع سیل در هرمزگان و کرمان خبر داد به گزارش ایلنا بر اساس پیشبینی سازمان هواشناسی کشور امروز در ساعات بعد از ظهر و اوایل شب به سبب رشد ابر های جوششی رگبار رعد و برق وزش باد محلی در شمالغرب وهشدار هواشناسی fvhd سیلابهای ناگهانی در استانهای غربی و کوهستانی
هشدار هواشناسی fvhd سیلابهای ناگهانی در استانهای غربی و کوهستانی جامعه > محیط زیست - سازمان هواشناسی احتمال وقوع سیلابهای ناگهانی در برخی استانها را پیش بینی کرد به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین سازمان هواشناسی اعلام کرد که از امروز بعدازظهر در نقاط مناطق کوهستانی غرتیمهای بازرسی به استانهای آسیب دیده از سیل و طوفان اعزام شدند
سراج اعلام کرد تیمهای بازرسی به استانهای آسیب دیده از سیل و طوفان اعزام شدند خبرگزاری پانا رییس سازمان بازرسی کل کشور از ورود این سازمان به موضوع سیل و طوفان اخیر و اعزام تیمهای ویژه بازرسی به کلیه استانهای آسیب دیده از این حادثه خبر داد ۱۳۹۴ چهارشنبه ۳۱ تير ساعت 14 07 به گوقوع سیل تابستانی در سقز |اخبار ایران و جهان
وقوع سیل تابستانی در سقز بارش شدید باران و جاری شدن سیلاب در بسیاری از مناطق شهر سقز خساراتی بر بازار و منازل مسکونی بر جایی گذاشت کد خبر ۵۱۸۰۲۷ تاریخ انتشار ۲۸ تير ۱۳۹۴ - ۰۰ ۴۷ - 19 July 2015 بارش شدید باران و جاری شدن سیلاب در بسیاری از مناطق شهر سقز خساراتی بر بازار و منازلورود سازمان بازرسی کل کشور به موضوع وقوع سیل/ سراج: پرونده هایی برای ساخت و ساز غیر قانونی تشکیل داده ایم
ورود سازمان بازرسی کل کشور به موضوع وقوع سیل سراج پرونده هایی برای ساخت و ساز غیر قانونی تشکیل داده ایم رئیس سازمان بازرسی کل کشور از ورود این سازمان به موضوع سیل اخیر خبر داد به گزارش نامه نیوز ناصر سراج در خصوص اقدامات سازمان بازرسی پیرامون حوادث اخیر که موجب تخریب ساخت و سپدیده خشکسالی یکی از دلایل وقوع سیل در استان البرز است
پدیده خشکسالی یکی از دلایل وقوع سیل در استان البرز است معاون فنی و آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی البرز بروز پدیده خشکسالی را در وقوع سیلاب تاثیرگذار دانست و گفت اجرا نشدن عملیات آبخیزداری در استان به دلیل کمبود اعتبار یکی از دلایل وقوع سیل است مهدی فتحی با اشاره به وقوع سیلابدر پی وقوع سیل 50 خودرو و 5 تن از هموطنان مفقود شدند
نجار در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگاران مطرح کرد در پی وقوع سیل 50 خودرو و 5 تن از هموطنان مفقود شدند رئیس مدیریت بحران کشور گفت بیش از 50 خودرو و 5 تن از هموطنان مفقود شدند که تا کنون 3 تن از آنان در پی جستجوی امدادرسانان پیدا شدند نجار رئیس مدیریت بحران کشور در گفتوگو با خامدادرسانی به 3 هزار نفر از آسیبدیدگان سیلاب در مازندران
امدادرسانی به 3 هزار نفر از آسیبدیدگان سیلاب در مازندران مدیرعامل جمعیت هلالاحمر مازندران از ارائه خدمات امدادی مورد نیاز به آسیبدیدگان سیلاب در مناطق مختلف استان خبر داد نویسنده سهيل جاني پور مهدی ولیپور گفت بارندگیهای شدید روزهای گذشته سبب جاری شدن سیلاآسیبدیدگی ٣٩ شهرستان و ۵۸ روستا از سیل و آب گرفتگی
سرپرست معاونت عملیات سازمان امداد و نجات اعلام کرد آسیبدیدگی ٣٩ شهرستان و ۵۸ روستا از سیل و آب گرفتگی ایلنا سرپرست معاونت عملیات سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر با اعلام آخرین گزارش عملیات امداد و نجات و افزایش استانهای متاثر از سیل و آب گرفتگی عصر روز یکشنبه گفت تا ساعتدرخواست مردم سقز بعداز وقوع سیل تابستانه: زیرساخت های شهر ترمیم شود
درخواست مردم سقز بعداز وقوع سیل تابستانه زیرساخت های شهر ترمیم شود سنندج - ایرنا - بعد از بارش شدید باران روز شنبه 27 تیرماه و وقوع سیل در بخشی از محلات شهر سقز افراد خسارت دیده در مراجعه به ادارات خواستار اصلاح و ترمیم زیرساخت های شهری هستند به گزارش ایرنا فرماندار ویژه شهرس-
اجتماع و خانواده
پربازدیدترینها