واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۰ مرداد ۱۳۹۴ (۱۵:۱۸ب.ظ)
15 قلعه تاريخي در قم شناسايي شد موج - قم - 15 قلعه تاريخي در استان قم مورد شناسايي قرار گرفت که قديميترين آن ها به عصر آهن قابل تاريخ گذاري و ساير آثار به دوران اشکاني و ساساني تعلق دارند.
به گزارش خبرگزاري موج از قم، در جلسه بنياد قم پژوهي كه با حضور جمعي از قم پژوهان و فرهيختگان قم برگزار شد، رسول احمدي، دانشجوي دکتراي باستان شناسي (گرايش دوران تاريخي)، به ارائه گزارشي از محتواي پايان نامه کارشناسي ارشد خود که در دانشگاه تهران پيرامون قلعههاي تاريخي قم دفاع شده، پرداخت.
وي با تشريح سير شکلگيري استحکامات دفاعي توسط انسانها گفت: استحکامات و قلعههاي ساخته شده در ايران زمين، تحت تأثير اقليم، تغييرات جوي و پيشرفت شيوههاي تدافعي، در طول زمان دستخوش دگرگونيهاي بسياري شده و قلعههاي ساخته شده در استان قم نيز از اين قاعده مستثني نيستند.
رسول احمدي با تقسيم موقعيت جغرافيايي استان قم به سه بخش كوهستاني، پايكوهي و دشت، تصريح کرد: تا دهههاي اخير، پيشينه تاريخي شهر قم را به دوران اسلامي منتسب ميکردند اما در سايه کاوشها و بررسيهاي باستان شناختي صورت گرفته، آثاري از دوران فرا پارينه سنگي تا دوران اسلامي شناسايي شد.
وي افزود: با توجه به بررسيهاي ذکرشده و همچنين مراجعه به متون، ميتوان دريافت که پيش از ظهور اسلام به ويژه در دورههاي اشکاني و ساساني، شهر قم از جايگاه ويژهاي برخوردار بود و قلعههاي متعددي به منظور تأمين امنيت منطقه، در نواحي مختلف آن ايجاد شده است. از سوي ديگر شهر قم، از ديرباز در مسير مهمترين راههاي ارتباطي ايران به ويژه محور شمالي - جنوبي قرار داشته که بدون شک اين عامل بسيار مهم در ايجاد قلعههايي با کارکردهاي گوناگون در نواحي مختلف آن تأثيرگذار بوده است.
اين دانشجوي دکتراي باستانشناسي، در جريان پروژه بررسي و مطالعه باستان شناختي قلعههاي تاريخي استان قم، تلاش کرده آثار شناسايي شده را از تمامي زوايا (موقعيت، معماري، مصالح، عملکرد و...) مورد مطالعه قرار دهد.
احمدي افزود: در کنار بررسيهاي ميداني و مستندنگاري آثار در محل، با مطالعه منابع تاريخي موجود (از سده هاي نخستين اسلامي تا دوران معاصر) کوشش شد بخشي از زواياي تاريک تاريخ منطقه قم روشن شود.
احمدي گفت: در نتيجه اين پژوهش، 15 قلعه شناسايي شد که قديميترين آن ها به عصر آهن (II) قابل تاريخ گذاري و ساير آثار به دوران اشکاني و ساساني تعلق دارند که با توجه به موقعيت استراتژيک آن ها تا سدههاي ميانه و گاه متأخر اسلامي مورد استفاده قرار گرفتند.
به گفته اين پژوهشگر، تنها سه نمونه از قلعههاي شناسايي شده از نوع جلگهاي و ساير قلعهها از نوع کوهستاني است.
بر اساس نتايج پژوهش اين دانشجوي دکتراي باستان شناسي، يکي از مهمترين عوامل موثر در شکل گيري قلعههاي تاريخي قم، قرارگيري در کنار راههاي ارتباطي منطقه است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]