واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: ابهام در تداوم مذاکرات صلح طالبان و افغانستان پس از اعلام خبر مرگ ملاعمر کابل - ایرنا - مرگ «ملامحمد عمر» رهبر گروه طالبان، سرنوشت مذاکرات صلح این گروه با دولت افغانستان را در هاله ای از ابهام قرار داد.
دومین دور گفت و گوهای صلح طالبان با دولت افغانستان قرار بود روز جمعه - دیروز - در پاکستان آغاز شود که اعلان دیرهنگام مرگ ملاعمر رهبر گروه طالبان، سبب شد تا این گفت و گوها لغو شود.
منابعی در افغانستان می گویند این احتمال وجود دارد که بین شورای رهبری کویته بر سر ادامه مذاکرات صلح با افغانستان اختلاف بروز کرده باشد.
به گفته این منابع، احتمال اینکه لایه های میانی و پایینی گروه طالبان شامل فرماندهان و جنگجویان محلی، دچار انشعاب از این گروه شوند و به گروه های نوظهوری مانند داعش بپیوندند و یا فعالیت مستقل از شورای کویته داشته باشند، بسیار زیاد است.
این گروه ها به دلیل اینکه اولا موضوع مرگ ملاعمر به مدت دوسال از آنان مخفی نگهداشته شده و ثانیا «ملااخترمحمد منصور» به عنوان جانشین وی، در محافلی، متهم به قتل «ملاعمر» معرفی شده، از وضع فعلی به شدت آشفته هستند. گروه تندرو «محاذ فداییان» در تازه ترین اعلامیه خود به صراحت گفته است که ثابت می کنند ملا اخترمحمد منصور، قاتل ملامحمد عمر است.
روزنامه «اطلاعات روز» در گزارشی نوشت: یقینا کابل می دانست که اعلام مرگ ملا عمر تنش ها را در میان طالبان تقویت خواهد کرد و سبب ایجاد یک بحران عمیق و جدی خواهد شد که موجویت ساختار سازمانی طالبان را تهدید کند. این انتقال رهبری، جنجالی، زمان گیر و احتمالا خونبار خواهد بود که می تواند انرژی طالبان را در این راه مصرف کند و توانایی آنان را برای تمرکز روی گفت و گوهای صلح محدود سازد.
«وحید مژده» یک کارشناس سیاسی که در زمان حکومت طالبان در وزارت امور خارجه فعالیت می کرد، می گوید که ملا اخترمحمد منصور پس از زندانی شدن «ملا عبدالغنی برادر» در سال 2010 میلادی به عنوان مهمترین چهره طالبان پس از ملا محمدعمر مطرح شد. ملااختر در کنار مبارزه مسلحانه در برابر دولت افغانستان، معتقد به گفت و گوهای سیاسی و مذاکره با دولت افغانستان است. ملااختر در تشکیل گروه سیاسی طالبان و هیات مذاکره کننده این گروه در قطر نقش پررنگی داشته و مذاکره کنندگان طالبان را در قطر رهبری می کرده است.
وی می افزاید که شورای رهبری طالبان به احتمال زیاد، از فوت ملامحمدعمر خبر داشته است. زیرا پس از علنی شدن مرگ او، واکنش خاصی از خود نشان ندادند و هیچ اعتراضی به ملا اخترمحمد منصور نکردند که چرا از جانب ملاعمر بیانیه صادر می کرده است. این نشان می دهد که بعد از فوت ملاعمر در میان شورای رهبری طالبان، آمادگی و اتفاق نظر وجود داشته است.
وی می افزاید که دو سال قبل، «ملا ذاکر» از سران طالبان در یادداشتی به این موضوع اشاره کرده بود.
به گفته مژده، ملا محمدعمر در سال های اخیر زندگی اش، تحت حفاظت یک گروه خاص از محافظین خود تحت سرپرستی فرماندهان جبار بوده است. نزدیکان ملاعمر می گویند که وی وصیت کرده بود که نماز جنازه اش را ملاعبدالحکیم بخواند؛ اما نظامیان پاکستانی، ملاعبدالحکیم را بازداشت و شکنجه کردند.
ملاعبدالحکیم، رییس دارالافتای طالبان است که هنوز در بازداشت پاکستانی ها است.
پس از علنی شدن مرگ ملاعمر، اختلافات بر سر جانشینی وی و اجماع طالبان بر سر رهبری ملااختر بالا گرفته است. اکثر اعضای شورای رهبری گروه طالبان ملااختر را به جانشینی ملاعمر برگزیده اند، اما لایه های میانی و تعداد زیادی از جنگجویان این گروه، نه تنها رهبری ملا اخترمحمد منصور را نمی پذیرند، بلکه او را قاتل رهبر خود می پندارند.
خبرگزاری «جمهور» افغانستان در این باره نوشت: به نظر می رسد که نقش دولت و سازمان استخبارات پاکستان بسیار پررنگ و پیچیده خواهد بود؛ مخصوصا اینکه پاکستان دومین دور گفت و گوهای صلح را که قرار بود روز جمعه میان حکومت افغانستان و طالبان برگزار شود، لغو کرده است.
آساق**1610**1545
10/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]