تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 10 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام محمد باقر(ع):دانشمندی که از علمش سود برند ، از هفتاد هزار عابد بهتر است .
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1836127866




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

اثر مرگ ملاعمر بر مذاكرات صلح با طالبان


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: اثر مرگ ملاعمر بر مذاكرات صلح با طالبان
شكي نيست كه نام ملا محمد عمر در طول نزديك به دو دهه از خبرسازترين نام‌هاي افغانستان بوده چه در زمان حكومت طالبان با رهبري آن و چه بعد از سقوط و جايزه 10 ميليون دلاري امريكا براي پيدا كردنش
نویسنده : دكتر سيدنعمت‌الله عبدالرحيم‌زاده 


شكي نيست كه نام ملا محمد عمر در طول نزديك به دو دهه از خبرسازترين نام‌هاي افغانستان بوده چه در زمان حكومت طالبان با رهبري آن و چه بعد از سقوط و جايزه 10 ميليون دلاري امريكا براي پيدا كردنش. حالا خبر مرگ او بار ديگر خبرساز شده تا هم پرسش‌هايي در مورد آينده اين گروه پيش بيايد و هم اينكه سرنوشت مذاكرات صلح دولت افغانستان با طالبان دچار شك و ترديدهايي شود. اين مسئله با توجه به اعلام اين خبر از سوي گروه فدايي معاذ قابل توجه است كه از جمله گروه‌هاي انشعابي از طالبان و پيوسته به داعش است. به هر حال، مرگ ملا عمر بي‌شك بر وضعيت طالبان، مذاكرات صلح و نقش پاكستان در اين جريان تأثير‌گذار است و بايد اين تأثير را از هر سه زاويه مورد توجه قرار داد.

   انشعاب و درگيري
قاري حمزه، سخنگوي فدايي معاذ، در مورد چگونگي مرگ ملا عمر به تارنماي آلماني اشپيگل گفته بود كه او به دست ملا اختر محمد منصور و گل آقا حدود دو سال و چهار ماه پيش كشته شده بود. در مقابل، برخي از رهبران طالبان و مقامات حاضر در ارگ حكومتي افغانستان گفته‌اند كه مرگ ملا عمر به دليل بيماري توبركلوز يا همان سل بوده و همان موقع هم در منطقه مرزي افغانستان با پاكستان به خاك سپرده شد. معلوم نيست چرا دولت افغانستان در بيانيه رسمي خود اشاره صريحي به علت مرگ ملا عمر نكرده و تنها از سوي برخي مقام‌هاي دولتي آن هم به صورت ناشناس به اين بيماري اشاره شده است. يك جواب مي‌تواند در تحت تأثير قرار دادن حرفي باشد كه قاري حمزه گفته تا آن كه از آن دو فرد به خصوص ملا اختر منصور رفع اتهام شود. بايد توجه داشت كه ملا اختر از دوستان نزديك به ملا عمر بوده و در اين سال‌ها مقام معاونت او را در گروه طالبان داشته است. قرار گرفتن ملا اختر در برابر محمد يعقوب، پسر 26 ساله ملا عمر، به عنوان يكي از گزينه‌هاي اصلي براي رهبري آينده طالبان انگيزه مناسبي براي جناح‌هايي مثل فدايي معاذ است تا با تخريب چهره او بيش از پيش زمينه انشعاب دروني طالبان را دامن زده و گروه‌هاي ديگري از آن را به سوي خود و زير علم داعش بكشانند. با اين وجود، به نظر مي‌رسد كه شوراي رهبري طالبان مشهور به شوراي كويته تصميم خود را گرفته و همين ملا اختر را براي رهبري خود انتخاب كرده هر چند تعيين سراج‌الدين حقاني، رهبر شبكه حقاني، به عنوان معاون او نشان از نفوذ قابل توجه پاكستان در اين تعيين رهبري بوده است.

   جانشيني و جنگ قدرت
رقابت محمد يعقوب با ملا اختر بدون حمايت فرماندهان و رهبران با نفوذ طالبان نبوده، چراكه از پيش هم گفته مي‌شد كه بخش قابل توجهي از سران طالبان گرد پسر رهبر سابق خود جمع شده و تنها او را جانشين مشروع ملا عمر مي‌دانند. رحيم‌الله يوسفزي، روزنامه‌نگار پاكستاني، در مقاله اخير خود در روزنامه نيوزپاكستان نام چهره‌هاي شاخصي از طالبان مثل عبدالقيوم ذاكر، منصور دادالله و ملا باز محمد را برده كه در مقابل ملا اختر از محمد يعقوب حمايت مي‌كنند و از مخالفان جدي رهبري ملا اختر بر طالبان هستند. به نظر مي‌رسد كه اين مخالفت‌ها در جلسه شوراي رهبري وجود داشته تا آنجا كه انتخاب ملا اختر در جلسه شورا را «كودتا» خوانده‌اند. كودتا خواندن اين انتخاب آن هم از سوي تعدادي از رهبران ارشد طالبان تنها مي‌تواند يك پيامد داشته باشد و آن هم تداوم جنگ قدرت در ميان رهبران طالبان و در شوراي كويته است كه همين نيز به نوبه خود زمينه‌ساز انشعاب‌هاي اساسي و قابل توجه را در اين گروه به دنبال خواهد داشت. مسئله حفظ وحدت سابق طالبان از جمله مسائل اصلي ملا اختر خواهد بود و بايد ديد كه او چگونه قادر به اين كار خواهد بود اما چيزي كه از هم اكنون مشخص است، موقعيت ضعيف‌تر او در اين گروه نسبت به رهبر سابق است، اين نكته‌اي است كه در همين تصميم شوراي رهبري آشكار شده، چراكه اعضاي شورا با وجود انتخاب او به عنوان رهبر اما حاضر نشدند لقب اميرالمومنين را همانند ملا عمر در مورد او هم به كار ببرند. اين نشانه‌اي است بر مشكل ملا اختر در همين ابتداي كار كه بي‌ترديد بر نحوه رهبري او در آينده تأثير خواهد گذاشت و مي‌تواند دلالتي بر جنگ قدرت جدي در اين گروه باشد.

    مذاكرات و نقش پاكستان
نكته جالب توجه اينجاست كه تمام اين ماجرا از انتشار خبر مرگ تا تعيين ملا اختر به جانشيني او در حالي اتفاق افتاده كه طبق قرار قبلي، قرار بود دور بعدي مذاكرات بين هيئت دولت افغانستان با نماينده‌هاي طالبان در روزهاي جمعه يا شنبه انجام بگيرد. نمي‌توان گفت كه تمام اين جريان بي‌ارتباط با دور جديد مذاكرات نيست زيرا انتشار خبر مرگ تنها دو يا سه روز قبل از دور جديد مذاكرات به طور مشخص يك نوع سنگ‌اندازي در برابر آن است و البته تأثير خودش را هم گذاشته چون دولت پاكستان خبر از به تعويق افتادن دور دوم مذاكرات داده است. لازم به ذكر است كه طالبان به مناسبت عيد فطر پيامي به نام ملاعمر را منتشر كرد كه هر چند در آن نامي از مذاكرات صلح نبرده بود اما گفت‌وگو با دشمن را تأييد كرده بود. آن پيام باعث شد تا دولت افغانستان، سازمان ملل و دولت پاكستان برداشت مثبتي از آن داشته باشند و آن را به مثابه تأييد رهبر طالبان بر مذاكرات تلقي كنند. حداقل اين است كه حالا اصالت آن پيام مورد ترديد است و تنها مي‌توان گفت كه بخشي از طالبان متمايل به مذاكرات آن پيام را به نام رهبر خود منتشر كرده اما بخش ديگر همچنان موضعي متفاوت دارد. در اين بين، نقش پاكستان قابل پرسش است چون در حالي كه دولت اين كشور خود را متعهد به روند مذاكرات مي‌داند، موضع ارتش و به خصوص سازمان اطلاعاتي آن يا همان‌ اي اس‌اي چندان شفاف نيست. يك تحليل اين است كه‌ اي اس‌اي حاضر شده براي همراهي با دولت آن بخش از طالبان متمايل به صلح را به روند مذاكرات فرستاده و حتي حاضر شده خبر مرگ ملا عمر منتشر شود تا آن كه فرد متمايل به صلح جاي او را در رهبري طالبان بگيرد، اتفاقي كه با انتخاب ملا اختر پيش آمده است. تحليل قابل توجه ديگر اين است كه ديگر كارت طالبان براي ‌اي اس‌اي سوخته و بايد با كارت ديگري در افغانستان بازي كند؛ كارتي كه به نام داعش اما در جهت اهداف راهبردي پاكستان عمل مي‌كند. روزنامه امريكايي يو اس‌اي تودي در همين روزها فاش كرده كه بنا بر اسناد 32 صفحه‌اي از گروه داعش و به زبان اردو متوجه شده كه اين گروه تروريستي در افغانستان و پاكستان قصد ايجاد جبهه متحدي عليه هندوستان را دارد و حتي به هند هشدار داده كه به دنبال برنامه‌ريزي براي حمله به اين كشور است. اين اسناد در صورت صحت هم‌جهت با راهبرد هند محور از سوي‌ اي اس‌اي است و اين نظر را تأييد مي‌كند كه هدف فعلي ‌اي اس‌اي در جهت قرار دادن داعش افغاني به جاي طالبان است. جابه‌جايي طالبان با داعش افغاني از يك سوي باعث مي‌شود اتهامات مبني بر حمايت از طالبان ديگر متوجه پاكستان و محور نظامي- اطلاعاتي آن نباشد و از سوي ديگر، نيرويي جديد با انگيزه‌اي قوي و خشن وارد عرصه شود كه هدف ضد هندي را با جديت بيشتري دنبال كند. انتشار خبر مرگ ملا عمر و تعيين رهبر جديد طالبان به اين فرايند دامن مي‌زند زيرا تمايل رهبري جديد به صلح و نداشتن موقعيت كاريزماتيك رهبر سابق به طور طبيعي باعث مي‌شد تا بخش قابل توجهي از فرماندهان و اعضاي طالبان ديگر انگيزه‌اي براي ماندن نداشته و انگيزه خود را در جايي دنبال كنند كه با علم داعش و خشونت مطلوب آنها وارد عرصه شده، هر چند هدف مورد نظر پاكستاني را دنبال مي‌كند.


منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۰۹ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۷:۱۷





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن