واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۹ مرداد ۱۳۹۴ (۷:۲۱ق.ظ)
75 درصد از طرح لايروبي بستر آجي چاي اجراشده است موج-معاون حفاظت و بهره برداري سازمان آب منطقه اي آذربايجان شرقي گفت: تاکنون 75 درصد از طرح لايروبي بستر آجي چاي (تلخه رود) به عنوان يکي از طرح هاي مصوب دولت تدبير و اميد جهت تخليه به درياچه اروميه اجرا شده است.
به گزارش خبرگزاري موج، مجتبي جليل زاده، معاون حفاظت و بهرهبرداري سازمان آب منطقهاي آذربايجان شرقي، در جريان بازديد خبرنگاران از روند اجراي اين طرح در محدوده شهرستان تبريز، افزود: طرح لايروبي بستر اين رودخانه که بزرگترين و طولانيترين رود منتهي به درياچه اروميه محسوب ميشود جزو طرحهايي است که از سوي ستاد احياي درياچه اروميه به سازمان آب منطقهاي آذربايجان شرقي واگذار شده است.
وي اظهار کرد: عمليات اجرايي و طرح مطالعاتي اين طرح و نيز تخصيص اعتبارات دولتي از اواخر سال 1393 شروع شد و سازمان آب منطقهاي بلافاصله با استخدام سه پيمانکار وارد فازهاي عملياتي شد که با مساعدتهاي لازم از سوي دستگاههاي مختلف استاني تاکنون براساس برنامههاي زمانبندي شده پيش رفتهايم.
جليل زاده، طول اجراي مسير لايروبي تلخه رود را 80 کيلومتر اعلام کرد و گفت: تاکنون لايروبي 60 کيلومتر آن از سرشاخههاي سد شهيد مدني در قسمتهاي شرقي تبريز به سمت درياچه به اتمام رسيده است.
وي اظهارکرد: با توجه به اين که تلخه رود بزرگترين حوضه آبريز آذربايجان شرقي به درياچه اروميه به شمار ميرود و عرض اين بستر نيز بسيار وسيع و در برخي مسيرها به چند کيلومتر ميرسد، بنابراين لايروبي بستر اين رودخانه ميتواند بخش مهمي از کمبود آب درياچه را پوشش داده و تأمين کند.
جليل زاده، يکي از مزيتهاي مهم و تأثيرگذار لايروبي بستر تلخه رود را جمعآوري و هدايت آبهاي سرگردان و با دبي پايين در مسير رود عنوان کرد و افزود: با اجراي اين طرح برداشتهاي غيرمجاز از تلخه رود نيز از بين برده ميشود که سازمان آب منطقهاي در اين راستا نيز گامهاي مفيد و مؤثري را تاکنون برداشته است.
به گفته وي تاکنون در جهت جلوگيري از برداشتهاي غيرمجاز از آب تلخه رود تعداد 118 ايستگاه پمپاژ در مسير اجراي طرح لايروبي برداشته شده است که بيشتر اين موتورهاي پمپ در حوزه شهرستان تبريز و تعدادي قليلي نيز در شهرستان اسکو قرار داشت.
جليل زاده ادامه داد: در اين زمينه تعداد 18 نهر منفک شده از تلخه رود نيز در شهرستان اسکو شناسايي شد که تعداد هشت مورد آن غيرمجاز بود که بلافاصله حذف شدند.
وي، ساماندهي چاههاي حوضه آبريز درياچه اروميه در مسير تلخ رود را دومين طرح مهم سازمان آب منطقهاي آذربايجان شرقي از مصوبههاي ستاد احياي درياچه اروميه اعلام کرد که با مصوبههاي شوراي عالي آب کشور در قالب طرح احياي آبهاي زيرزميني به مورد اجرا گذاشته شده است.
معاون حفاظت و بهرهبرداري سازمان آب منطقهاي آذربايجان شرقي گفت: 40 تيم گشت و کنترل براي انسداد چاههاي غيرمجاز در اين رابطه فعاليتهاي خود را شروع کرده و تاکنون موفق شدهاند تعداد 251 حلقه چاه غيرمجاز در حوضه آبريز درياچه اروميه در استان را مسدود کنند.
جليل زاده ادامه داد: پرونده تخلف تعداد يک هزار حلقه چاه غيرمجاز نيز براي تعيين تکليف به دستگاه قضائي آذربايجان شرقي معرفي و ارجاع داده شده است.
مجري طرح ساماندهي رودخانههاي داخلي سازمان آب منطقهاي آذربايجان شرقي نيز در جريان اين بازديد به خبرنگاران، گفت: طرح لايروبي آجي چاي (تلخه رود) با قدرت و جديت تمام با استخدام سه پيمانکار در سه فاز اجرايي ميشود.
رضا اللهياري اظهارکرد: مجموع طول مسير تلخه رود از محل سد شهيد مدني در تبريز تا ورود به درياچه اروميه افزون بر 90 کيلومتر است، اما؛ به دليل کوهستاني بودن 10 کيلومتر اول که نياز به لايروبي ندارد، طرح لايروبي در طول مسير 80 کيلومتري به مورد اجرا گذاشته شده است.
وي افزود: بر اين اساس فاز اول اين طرح به طول 13.5 کيلومتر، فاز دوم به طول 33.5 کيلومتر و فاز نهائي نيز به طول 33 کيلومتر هماکنون در دست اجرا است که پيشرفت عمليات اجرايي هرکدام از فازهاي مربوطه جلوتر از برنامه زمانبندي شده پيش ميرود.
اللهياري گفت: اجراي لايروبي در 60 کيلومتر از مجموع 80 کيلومتر از طرح مزبور تنها در مدت سه ماهه نخست امسال صورت گرفته است که ميتواند رکوردي در اجراي چنين طرحهايي به شمار برود.
وي، مجموع اعتبارات سال 1393 طرح لايروبي تلخه رود را 100 ميليارد ريال اعلام کرد که تمامي اين رقم جذب شده است.
مجري طرح ساماندهي رودخانههاي داخلي سازمان آب منطقهاي آذربايجان شرقي افزود: براي سال جاري نيز دولت تدبير و اميد اعتباري معادل 100 ميليارد ريال به طرح مزبور تخصيص داده است که با جذب به هنگام آن ميتوان تا پايان شهريور ماه امسال آب تلخه رود در مسيرهاي لايروبي شده تا ورود به درياچه اروميه جاري شود.
تلخه رود (آجي چاي) يکي از رودخانههاي مهم و پرآب آذربايجان شرقي است که با طي مسير در شهرستانهاي سراب، بستانآباد، تبريز و اسکو وارد درياچه اروميه ميشود.
اين رودخانه طي سالهاي اخير به دليل برداشتهاي غيرمجاز براي اراضي کشاورزي و همچنين آلودگيهاي ناشي از تخليه فاضلابهاي شهري و صنعتي با وضعيت ناگوار زيستمحيطي مواجه بوده است.
دبي سالانه آب اين رودخانه در سالهاي پرآب يک ميليارد و 200 ميليون مترمکعب است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]