واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: معاون آب منطقه ای آذربایجان شرقی: 75 درصد بستر تلخه رود برای تخلیه به دریاچه ارومیه لایروبی شد تبریز- ایرنا- معاون حفاظت و بهره برداری سازمان آب منطقه ای آذربایجان شرقی گفت: تاکنون 75 درصد از طرح لایروبی بستر آجی چای (تلخه رود) به عنوان یکی از طرح های مصوب دولت تدبیر و امید جهت تخلیه به دریاچه ارومیه اجرا شده است.
مجتبی جلیل زاده روز چهارشنبه در جریان بازدید خبرنگاران از روند اجرای این طرح در محدوده شهرستان تبریز، افزود: طرح لایروبی بستر این رودخانه که بزرگترین و طولانی ترین رود منتهی به دریاچه ارومیه محسوب می شود جزو طرح هایی است که از سوی ستاد احیای دریاچه ارومیه به سازمان آب منطقه ای آذربایجان شرقی واگذار شده است.
وی اظهار کرد: عملیات اجرایی و طرح مطالعاتی این طرح و نیز تخصیص اعتبارات دولتی از اواخر سال 1393 شروع شد و سازمان آب منطقه ای بلافاصله با استخدام سه پیمانکار وارد فازهای عملیاتی شد که با مساعدت های لازم از سوی دستگاه های مختلف استانی تاکنون بر اساس برنامه های زمان بندی شده پیش رفته ایم.
جلیل زاده ، طول اجرای مسیر لایروبی تلخه رود را 80 کیلومتر اعلام کرد و گفت: تاکنون لایروبی 60 کیلومتر آن از سرشاخه های سد شهید مدنی در قسمت های شرقی تبریز به سمت دریاچه به اتمام رسیده است.
وی اظهار کرد: با توجه به اینکه تلخه رود بزرگترین حوضه آبریز آذربایجان شرقی به دریاچه ارومیه به شمار می رود و عرض این بستر نیز بسیار وسیع و در برخی مسیرها به چند کیلومتر می رسد، بنابراین لایروبی بستر این رودخانه می تواند بخش مهمی از کمبود آب دریاچه را پوشش داده و تامین کند.
جلیل زاده ، یکی از مزیت های مهم و تاثیر گذار لایروبی بستر تلخه رود را جمع آوری و هدایت آب های سرگردان و با دبی پایین در مسیر رود عنوان کرد و افزود: با اجرای این طرح برداشت های غیر مجاز از تلخه رود نیز از بین برده می شود که سازمان آب منطقه ای در این راستا نیز گام های مفید و موثری را تاکنون برداشته است.
به گفته وی تاکنون در جهت جلوگیری از برداشت های غیر مجاز از آب تلخه رود تعداد 118 ایستگاه پمپاژ در مسیر اجرای طرح لایروبی برداشته شده است که بیشتر این موتورهای پمپ در حوزه شهرستان تبریز و تعدادی قلیلی نیز در شهرستان اسکو قرار داشت.
جلیل زاده ادامه داد: در این زمینه تعداد 18 نهر منفک شده از تلخه رود نیز در شهرستان اسکو شناسائی شد که تعداد هشت مورد آن غیر مجاز بود که بلافاصله حذف شدند.
وی ، ساماندهی چاه های حوضه آبریز دریاچه ارومیه در مسیر تلخ رود را دومین طرح مهم سازمان آب منطقه ای آذربایجان شرقی از مصوبه های ستاد احیای دریاچه ارومیه اعلام کرد که با مصوبه های شورای عالی آب کشور در قالب طرح احیای آب های زیرزمینی به مورد اجرا گذاشته شده است.
معاون حفاظت و بهره برداری سازمان آب منطقه ای آذربایجان شرقی گفت: 40 تیم گشت و کنترل برای انسداد چاه های غیر مجاز در این رابطه فعالیت های خود را شروع کرده و تاکنون موفق شده اند تعداد 251حلقه چاه غیرمجاز در حوضه آبریز دریاچه ارومیه در استان را مسدود کنند.
جلیل زاده ادامه داد: پرونده تخلف تعداد یکهزار حلقه چاه غیرمجاز نیز برای تعیین تکلیف به دستگاه قضائی آذربایجان شرقی معرفی و ارجاع داده شده است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، مجری طرح ساماندهی رودخانه های داخلی سازمان آب منطقه ای آذربایجان شرقی نیز در جریان این بازدید به خبرنگاران، گفت: طرح لایروبی آجی چای (تلخه رود) با قدرت و جدیت تمام با استخدام سه پیمانکار در سه فاز اجرایی می شود.
رضا اللهیاری اظهار کرد: مجموع طول مسیر تلخه رود از محل سد شهید مدنی در تبریز تا ورود به دریاچه ارومیه افزون بر 90 کیلومتر است اما به دلیل کوهستانی بودن 10 کیلومتر اول که نیاز به لایروبی ندارد، طرح لایروبی در طول مسیر 80 کیلومتری به مورد اجرا گذاشته شده است.
وی افزود: بر این اساس فاز اول این طرح به طول 13.5 کیلومتر ، فاز دوم به طول 33.5 کیلومتر و فاز نهائی نیز به طول 33 کیلومتر هم اکنون در دست اجراست که پیشرفت عملیات اجرایی هر کدام از فاز های مربوطه جلوتر از برنامه زمان بندی شده پیش می رود.
اللهیاری گفت: اجرای لایروبی در 60 کیلومتر از مجموع 80 کیلومتر از طرح مزبور تنها در مدت سه ماهه نخست امسال صورت گرفته است که می تواند رکوردی در اجرای چنین طرح هایی به شمار برود.
وی، مجموع اعتبارات سال 1393 طرح لایروبی تلخه رود را 100 میلیارد ریال اعلام کرد که تمامی این رقم جذب شده است.
مجری طرح ساماندهی رودخانه های داخلی سازمان آب منطقه ای آذربایجان شرقی افزود: برای سالجاری نیز دولت تدبیر و امید اعتباری معادل 100 میلیارد ریال به طرح مزبور تخصیص داده است که با جذب به هنگام آن می توان تا پایان شهریور ماه امسال آب تلخه رود در مسیرهای لایروبی شده تا ورود به دریاچه ارومیه جاری شود.
تلخه رود ( آجی چای ) یکی از رودخانه های مهم و پرآب آذربایجان شرقی است که با طی مسیر در شهرستان های سراب، بستان آباد، تبریز و اسکو وارد دریاچه ارومیه می شود.
این رودخانه طی سال های اخیر به دلیل برداشت های غیر مجاز برای اراضی کشاورزی و همچنین آلودگی های ناشی از تخلیه فاضلاب های شهری و صنعتی با وضعیت ناگوار زیست محیطی مواجه بوده است.
دبی سالانه آب این رودخانه در سال های پرآب یک میلیارد و 200 میلیون مترمکعب می باشد.
3038/518/1352
07/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]