واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: سفیر جمهوری اسلامی ایران در مرکز مطالغات راهبردی افغانستان تشریح کرد: توافق 1+5 و تاثیرات ملموس آن بر روابط ایران و افغانستان کابل– ایرنا- سفیر جمهوری اسلامی ایران در کابل با تشریح پیامدهای توافق 1+5، اجرایی شدن آن را بر گسترش تعاملات میان ایران و افغانستان به ویژه در حوزه های اقتصادی و سیاسی – امنیتی موثر دانست.
«محمدرضا بهرامی» روز پنجشنبه در نشست مرکز مطالعات راهبردی افغانستان که به دعوت این مرکز با حضور برخی از نمایندگان مجلس، صاحب نظران سیاسی و جامعه رسانه ای افغانستان برگزار شد، به سیر تاریخی مذاکرات ایران و غرب از سال 1382 اشاره کرد و گفت: این مذاکرات فراز و فرود زیادی داشت، اما در 22 ماه گذشته پس از روی کار آمدن حسن روحانی و بر اساس یک تدبیر چارچوب اولیه در شکل دهی این مذاکرات بر اساس یک معادله ساده شکل گرفت؛ حقوق مشروع هسته ای ایران به رسمیت شناخته شود از سوی دیگر نگرانی های طرف مقابل هم برطرف شود و مدل رفتاری ما در مذاکرات انجام یافته نیز بر مبنای سیاست برد-برد بود. در این دوره جدید کشورهای ایران و 1+5 هشت دور مذاکره داشتند که در سه مقطع ژنو، لوزان و سرانجام در وین به توافق برجام یا برنامه جامع اقدام مشترک دست یافتند.
سفیر جمهوری اسلامی ایران افزود: مذاکرات ایران با کشورهای 1+5 محدود به مذاکرات هسته ای بود و موضوع های دیگر از قبیل روابط دوجانبه مطرح نشده است. ما در این مذاکرات اصرار داشتیم که از حقوق خود در فعالیت های هسته ای برخوردار باشیم.
وی گفت: روش برد – برد در مذاکرات به این معناست که منافع هر دو طرف در توافق لحاظ شده باشد. توافقی می تواند پایدار باشد که همه طرف ها منافع خود را در آن ببینند. اگر بنا باشد تنها منافع یک طرف در توافق دیده شود، آن توافق ناپایدار خواهد بود و دوره بازی با حاصل جمع صفر در روابط میان کشورها خاتمه یافته است.
وی با بیان اینکه ما در اساس، مذاکره را پذیرفتیم چون از ابتدا درصدد تهیه بمب نبودیم که اگر بودیم، سراغ مذاکره نمی رفتیم، گفت: حرکت به سمت تسلیحات هسته ای و کشتار جمعی نه تنها از نظر شرعی و فقهی توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی منع شده بلکه این ارزیابی وجود دارد که عوامل دیگری هستند که توان و ظرفیت بیشتری برای بازدارندگی تولید می کنند.
بهرامی افزود: جمهوری اسلامی ایران در این مذاکرات به دنبال چهار هدف اساسی بود. اول به رسمیت شناختن برنامه هسته ای ایران که در چارچوب «ان پی تی» یا معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای صورت می گرفت. دوم لغو شش قطعنامه تحریمی شورای امنیت سازمان ملل و سوم پرونده ایران از شورای امنیت به آژانس برگردد و دیگر اینکه تحریم های اتحادیه اروپا و امریکا برضد ایران لغو شود.
وی گفت: در توافقی که صورت گرفته است، حق غنی سازی ایران به رسمیت شناخته شد. میزان غنی سازی ما از 20 درصد کاهش یافته است. ما پذیرفتیم که غنی سازی را به 67/3 درصد برگردانیم، زیرا دانش هسته ای دیگر در ایران بومی شده است. علت اینکه ما سراغ غنی سازی 20% رفتیم این بود که سایر طرف ها حاضر نبودند نیاز ما به میله های سوخت با غنای 20% را که در حوزه غیرنظامی نظیر کشاورزی و بهداشت مورد نیاز بود، تأمین کنند. ما برای اینکه نگرانی های طرف مقابل را برطرف کنیم، برخی محدودیت ها پذیرفتیم.
سفیر جمهوری اسلامی ایران افزود: همزمان با توافق برجام با کشورهای 1+5 یک توافق میان ایران و آژانس نیز به امضا رسید که به موجب آن آژانس می تواند موارد ابهامی را برطرف نماید. تحریم ها نیز انتظار می رود بین 4 تا 6 ماه آینده مراحل گوناگون خود را طی کند.
وی گفت: برای اولین بار است که شورای امنیت سازمان ملل، حق غنی سازی را برای یک کشور در حال توسعه در جهان، به رسمیت می شناسد. لذا ما به آینده توافق، خوشبین هستیم.
بهرامی افزود: این توافق می تواند اثرات مثبتی در تعاملات ایران و افغانستان در بخش های اقتصادی و سیاسی و امنیتی بگذارد. ما اینک روابط تجاری و بازرگانی داریم، اما روابط بانکی نداریم. با اجرای این توافق برخی از محدودیت ها که الزاما ناظر به دولت افغانستان نیست، از میان برداشته می شود.
وی گفت که در بخش اقتصادی می توان از خدمات فنی – مهندسی ایران در افغانستان استفاده کرد و همچنین با لغو تحریم ها، می توان در بخش سرمایه گذاری مشترک، به ویژه سرمایه گذاری بخش های خصوصی دو کشور، همکاری ها را گسترش داد.
بهرامی افزود: یکی از مسایل مهم در روابط دوجانبه ایران و افغانستان، سند جامع است. این سند شامل بخش های مختلفی از روابط دوجانبه در زمینه های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، کنسولی، امنیتی و دفاعی و در واقع نقشه راه دو کشور محسوب می شود و تقریبا آنچه که دو طرف احساس کرده اند، مهم و به نفع آنان بوده، در این سند آمده است.
وی تصریح کرد که مذاکره در خصوص نهایی کردن این سند در جریان است و اگر ما بخواهیم به یک رابطه پایدار دست پیدا کنیم، باید هر دوطرف، منافع خود را در آن ببینند. این همان چیزی است که من اراده لازم را در مقام های عالی هر دو کشور برای رسیدن به آن، مشاهده کرده ام.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در این نشست به موضوع مذاکرات صلح طالبان و دولت افغانستان اشاره کرد و گفت: ما از گفت و گوهای صلح حمایت می کنیم و سه موضوع در ارتباط با این مذاکرات وجود دارد؛ اول باور ما این است که مذاکره بهترین مسیر رسیدن به صلح است و دوم این مذاکرات باید تحت مالکیت، هدایت و رهبری دولت افغانستان باشد.
وی در اشاره به سومین موضوع افزود: بین سیاست های جمهوری اسلامی ایران و گروه هایی که برای حل مشکلات، اعتقادی به استفاده از روش های مسالمت آمیز ندارند، مرز واقعی و عینی وجود دارد و ایران هرگز از گروه هایی که چنین اعتقادی داشته باشند، حمایت نخواهد کرد.
آساق **1610
09/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]