واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین:
گزارش خبری هواپیمای ارز در آستانه فرود در باند تک نرخی پس از آن که رئیس کل وقت بانک مرکزی در بهمن ماه سال 1390 بر صفحه تلویزیون ظاهر شد و پشت به پشت ساختمان میرداماد، از محاسبه و تعیین قیمت 1226 تومان برای دلار سخن گفت، برخی از کارشناسان خوشبین، گرد و خاک بازار ارز را رو به فروکش کردن ارزیابی کردند.
اما شاید کمتر کسی تصور این را می کرد که قیمت دلار تا مرز 4000 تومان بالا برود و پس از کش وقوس ها و تنش های فراوان در نهایت در بازه 3000 تا 3500 تومان آرام بگیرد. آن روزها بسیاری از کارشناسان از این که هشدارهای سال های قبلشان نادیده گرفته شده بود، دل خوشی از مسئولان اجرایی نداشتند البته نه به خاطر این که چرا قیمت دلار بالا رفته است؛ که این مساله با توجه به سپری شدن سال هایی با تورم بالا اجتناب ناپذیر بود بلکه علت ناراحتی آنها از این بود که چرا اجازه سیر قیمت دلار در مسیر طبیعی داده نشده و کار به جایی رسیده که افزایش قیمت حالت انفجار به خود گرفته است؛ شرایطی که تا ماه های پایانی دولت دهم از آن به عنوان «حباب» و «فشار فنری»یاد می شد. با وجود این، اما تغییر مسئولان زمینه ای شد برای تغییر افکار حاکم بر بازار پول و ارز تا ضمن پذیرش واقعیت بازار یعنی قیمت 3000 تومان برای دلار، تلاش هایی برای اصلاح دیگر شرایط نامناسب در این بازار صورت بگیرد. یکی از این شرایط، همان برقراری نظام دو یا حتی سه نرخی در بازار ارز بود که در یکی دو سال آشفتگی بازار، رانت های بسیاری ایجاد و موجبات نابسامانی بیشتر را در این بازار ایجاد کرد. طبق وعده دولت مقرر شده بود، نرخ ارز بتدریج بر مدار تک نرخی شدن حرکت کند و در نهایت با حذف نرخ های دوم و سوم، دلار فقط با یک قیمت در کشور مبادله شود. حرکت به سوی ارز تک نرخی این مهم، این روزها بدون توجه به احتمالات ناشی از کاهش قیمت دلار در پی توافقات هسته ای، توسط نهاد پولی کشور در حال اجراست. بانک مرکزی از ماه های گذشته با جدیت، مسیر تک نرخی کردن ارز را در پیش گرفته و با افزایش ریال به ریال قیمت هر دلار، این روزها شکاف قیمت ارز رسمی و آزاد را به کمترین میزان در چهار سال گذشته رسانده است.
به گونه ای که نرخ دلار بانک مرکزی از حدود2600 تومان در ابتدای سال گذشته به 2800 تومان در ابتدای سال جاری افزایش پیدا کرده و این روزها به بالاتر از 2900 تومان رسیده است تا فاصله اندکی را برای رسیدن به قیمت ارز در بازار آزاد در پیش رو داشته باشد. نگاهی به مسیر طی شده توسط بانک مرکزی نشان از دو برابر شدن سرعت رشد قیمت دلار رسمی طی سال جاری نسبت به سال گذشته دارد. با این اوصاف بسیاری از دلاربازان خیابان فردوسی که از چهار سال پیش اسم و رسمشان بدجور بر سر زبان ها افتاده، باید این روزها به فکر کوچ کردن به بازاری دیگر باشند البته وجود صرافی ها برای اقتصاد کشور نه تنها مضر نیست که مفید هم است اما موج سوارانی که برای استفاده از رانت های ناشی از کمبود یا چندنرخی بودن دلار وارد این بازار شده اند، امروز دیگر باید کم کم به فکر یک منبع درآمد دیگر باشند. حال، این که کدام بازار قرار است با حضور آنها به هم بریزد، پرسشی است که مسئولان اجرایی باید از همین الان پاسخ آن را پیدا کرده و تدابیر لازم را به منظور جلوگیری از ایجاد آشفتگی مجدد در اقتصاد کشور اتخاذ کنند.
 
پنج شنبه 8 مرداد 1394 ساعت 08:06
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 87]