واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۷ مرداد ۱۳۹۴ (۱۱:۱۶ق.ظ)
عبده تبريزي اعلام کرد: جهش بزرگ بازارسرمايه در آينده نزديک/ نگرانم تجربه سال92 تکرار شود موج - يک عضو شوراي عالي بورس معتقد است: احتمال دارد بازار سرمايه در 5 تا 6 هفته آينده با جهش بزرگي مواجه شود، اما اين جهش با توجه به وضعيت بحراني اقتصاد کشور، اتفاق مثبتي نيست و ممکن است مانند جهش سال 1392، دوباره منجر به اصلاح شود.
به گزارش خبرگزاري موج، روز گذشته حسين عبده تبريزي، عضو شوراي عالي بورس در شرکت سرمايه گذاري سبحان، با حضور تعدادي از مديران بازار سرمايه به بررسي وضعيت بازار سرمايه پرداخت.
عبده تبريزي درباره وضعيت فعلي اقتصاد ايران گفت: اقتصاد ايران اکنون در وضعيت فوق العاده اي قرار دارد و نبايد وضعيت فعلي بورس را با سالهاي 1386 يا 1390 مقايسه کنيم. به عبارتي ميتوان گفت با توجه به تغييرات ساختاري که در سالهاي گذشته رخ داده است، اين مقايسهها کار درستي نيست.
وي افزود: وقتي دولت يازدهم از راه رسيد، شاخص بورس وضعيت فريبندهاي داشت، اما وقتي مقايسه شاخص بين سالهاي 1392 و 1383 انجام ميشود و تورم را از آن کم ميکنيم، وضعيت اقتصادي بحراني کشور نسبت به سال 83 به خوبي نمايان ميشود. البته از شهريور سال 1392 شاخص جهش بزرگي داشت، اما وضعيتي که الان در بورس وجود دارد، حاصل همان رشد شارپي است که مجبور شده است خود را اصلاح کند.
مشاور وزير راه و شهرسازي درباره عملکرد اقتصادي دولت يازدهم گفت: اين دولت جرات کرد جراحي در اقتصاد انجام بدهد و تورم را تک رقمي کند. هر چند تورم در کشور يک جريان پوششي است و همان نقشي را دارد که يارانه دارد و يا وامهاي گزاف در يونان دارد. در واقع تورم، واقعيت را پوشش ميدهد و اعداد آن غير واقعي است. مهار تورم همان نقشي را ايفا ميکند که وقتي منابع ارزي بزرگ وارد کشور ميشود، اقتصاد را رها ميکنيم و از اين موضوع خوشحال ميشويم.
عبده تبريزي خاطرنشان کرد: هنگامي که تورم کم ميشود، معضلات ديگر نمايان ميشوند و مشخص ميشود که چرا بانکها تنگناي مالي داشتند؟ چرا سيمان افزايش توليد دارد؟ چرا توليدات آهن فروش نميرود؟ اين سؤالات مطرح ميشود و متاسفانه اين معضلات را به بازار سرمايه و حجم مبنا و دامنه نوسان 5 درصدي و مديران بازار وصل ميکنيم. در حالي که مشخص است تمام اين موارد تنها 10 درصد در افت و خيز بازار مؤثر است. واقعيت ديگري در حال حاضر به بازار فشار ميآورد و بازار طبق منطق اقتصادي جلو ميرود.
عضو شوراي عالي بورس افزود: در حال حاضر معضلاتي مانند تنگناي مالي، کمبود بودجه براي ارائه تسهيلات به بورس فشار ميآورد و اين که هنوز خارجيها وارد اين بازار نشدند، راه رونق را بسته است. در اين شرايط به توافق تاريخي ايران و 5+1 ميرسيم. هر چند اين توافق تجربه تاريخي ارزشمندي است و افراد زيادي در انتظار معجزه از اين دستاورد در بازار سرمايه بودند، اما؛ مشاهده ميشود که بازار نسبت به اين اتفاق عکس العمل مثبتي نشان نميدهد و عوامل منفي زيادي پشت سر يکديگر وارد گود بورس ميشوند.
وي افزود: اگر بخواهيم به يکي از اين دلايل اشاره کنيم، اين است که بانک مرکزي سود 10 هزار ميليارد توماني سال گذشته را به هزار و 600 ميليارد تومان کاهش ميدهد، اين موضوع نشان ميدهد که سودهاي موهوم در اقتصاد ايران توزيع شده است. البته اين موضوع فقط مساله سهامداران نيست، بلکه نشان دهنده اين است که سپرده گذاران هم سود موهوم کسب کردند. اين موضوع از نظر نحوه نظارت بايد متفاوت باشد که فشار به سود سهم نميآمد. اما به رغم تمام اين موضوعات منفي از جمله بهره مالکانه و قيمت و خوراک و...، اعتقاد من اين است 5 الي 6 هفته آينده بازار حرکت ميکند و نگران اين هستم که دوباره جهش بزرگي داشته باشد.
عبده تبريزي در ادامه گفت: همه ميدانيم که وضع اقتصاد ايران خوب نيست و شاهد آن هم جراحي بزرگي است که در اقتصاد انجام شد. حال اين که قرار است از تحولات توافق حدود 6 هزار ميليارد دلار به دولت برسد، اگر اين مقدار به صورت ناگهاني به بازار سرمايه وارد شود، چه ميشود؟ اين دلارها بهتر است صرف گرفتاريهاي اساسي اقتصادي کنيم و سعي کنيم بهره وري در توليد سيمان، فولاد، پتروشيميها و ساير صنايع را بالا ببريم. البته ظرفيت بزرگ وام گيري 100 هزار ميلياردي را هم پس از توافق خواهيم داشت، اما براي آن هم بايد برنامه ربزي منسجم داشته باشيم و فقط براي رشد شارپي شاخص، آن را وارد بازارسرمايه نکنيم.
وي افزود: به همين علت بايد از ادامه جراحي در اقتصاد حمايت شود. اکثر افرادي که اکنون از زيان بازار ناراحتاند، افرادي هستند که براي دريافت سود بلند مدت به بازار آمدهاند و نوسان گير بازار نيستند. ما به دنبال يک سلامت بلند مدت در بازار هستيم و براي دولت مهم است که با اين پولي که به دستش آمده است، به جاي حمايت يک ساله در بازار، به ادامه جراحي اقتصادي بپردازد که حتي در ميان مدت نيز به نفع بازار است و نمونه آن اصلاح قيمت کالاهاي زيربنايي است.
عبده تبريزي گفت: در حال حاضر درآمد بودجه اي دولت کشش قيمت برق و آب با يارانه و ارائه خدمت جاده اي رايگان را ندارد. به قول معروف اين لحاف يک متري، کشش آدم دو متري ندارد. بايد بودجه را گسترش بدهيم. گسترش بودجه با مسائل حسابداري حل نميشود.
مشاور وزير راه و شهرسازي اظهارکرد: بايد بدانيم که در شرايط فوق العاده در اقتصاد ايران هستيم و حبابهايي که ميشکند، حاصل 12 سال حرکت بدون برنامه است. هر چند پيش از آن هم با برنامه منسجمي حرکت نميکرديم و در بسياري از حوزهها بهره وري به ميزان يک سوم پيش از انقلاب کاهش داشتهاست.
اين عضو شوراي عالي بورس خاطرنشان کرد: براي اين که توليدات ايران در دنيا حرفي براي گفتن داشته باشد، بايد مفاهيمي براي حمايت از توليد تعريف کنيم. اعتقاد من اين است که در حوزه بهره وري بايد اصلاحات اساسي انجام شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]