واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: اقتصاد سیاسی کلید واژه ســفر فابیــــوس تهران - ایرنا - سعید علیخانی، تحلیلگر بین الملل در یادداشت امروز روزنامه فرهیختگان با اشاره به سفر فایبوس به تهران آورده است :اگرچه فابیوس در یادداشت دیروز خود (مندرج در روزنامه ایران) به جز اهداف اقتصادی و تجاری بر همکاری های منطقه ای نیز تاکید کرده است اما محوری ترین هدف او در حوزه اقتصاد قابل فهم است، واقعیت آن است که اقتصاد سیاسی امروز کلیدواژه فهم بسیاری از تعاملات پساتوافق است.
در این مطلب می خوانیم : لوران فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه این هفته به ایران سفر خواهد کرد. این سفر که بعد از توافق هسته ای ایران و 1+5 انجام می شود چیزی بیش از یک سفر نمادین برای عادی سازی و تنش زدایی روابط ایران با غرب است.
اگرچه فابیوس در یادداشت دیروز خود (مندرج در روزنامه ایران) به جز اهداف اقتصادی و تجاری بر همکاری های منطقه ای نیز تاکید کرده است اما محوری ترین هدف او در حوزه اقتصاد قابل فهم است. واقعیت آن است که اقتصاد سیاسی امروز کلیدواژه فهم بسیاری از تعاملات پساتوافق است.
شرکت فرانسوی پژو در گرماگرم رقابت های نفسگیر با رقبایی همچون جنرال موتورز اکنون امید آن دارد پس از لغو تحریم ها خط تولید پژو 208، 2008 و 301 و رنو کوید -Kwid- را در ایران راه اندازی کند. هم اکنون این مدل ها به واسطه هزینه پایین تولید و بازار بزرگ ایران ذهن اقتصادی فرانسوی ها را به چالش کشیده اند.
به گفته منابع خبری پژو- سیتروئن، این شرکت «پیشنهاد تشکیل یک شرکت مشترک با سهم 50-50 با شریک سنتی خود (ایران خودرو) را خواهد داد تا راهبردی که مشابه عملکرد این گروه در چین به کار رفته با کنسرسیوم های دانگفنگ و چانگان در ایران نیز عملی شود.» این پروژه کلیدی شرکت مشترک مذکور را به مرکز تولیدی برای بازار ایران و تمام منطقه ازجمله روسیه تبدیل خواهد کرد.
فرانسوی ها تا پیش از تحریم از شرکای تجاری جدی صنعت خودروی ایران محسوب می شدند؛ دوران خوشی که با تحریم ها و فشار جنرال موتورز آمریکایی بر مقامات آمریکایی منجر به صرف نظر کردن فرانسوی ها از سود سرشار صنعت خودرو در ایران شد؛ تا جایی که اکنون کارلوس تاوارس، مدیرعامل شرکت پژو- سیتروئن در گفت وگو با هفته نامه فرانسوی شالانژ با اشاره به رویکرد منتقدان سفر فابیوس به تهران بر این حقیقت اذعان دارد که رفتار ناجوانمردانه این کشور در ترک ناگهانی ایران، اکنون مانعی جدی در تسهیل بازگشت این کشور به صنعت پرسود خودرو در ایران است.
ایران قبل از تحریم های بین المللی با 467 هزار دستگاه در سال 2010، 457 هزار و 900 دستگاه در سال 2011 و 313 هزار دستگاه در سال 2012 پس از فرانسه بزرگ ترین بازار فروش پژو- سیتروئن بود.
حضور فابیوس در ایران، همان گونه که با اعتراض برخی گروه ها و یادآوری پیشینه منفی وی در کارشکنی در جریان مذاکرات روبه رو شده، در داخل فرانسه نیز به شدت مورد انتقاد گروه های حامی صهیونیسم قرار گرفته است، زیرا سرمایه گذاری لابی های قدرتمندی که می کوشیدند از مهره فرانسه برای توقف جریان مذاکرات استفاده کنند، اکنون اما آن همه هزینه و سرمایه گذاری را در برابر انگیزه های بالای اقتصادی که حضور در بازار ایران برای فرانسه فراهم کرده است، بی ثمر می بینند.
در همین باره سایت des infos که گرایش حمایتی از رژیم صهیونیستی دارد، در مطلبی انتقادی تر از بقیه سایت ها با عنوان «فابیوس: تن تن، در کشور منفی باف» خشمگینانه ادعا می کند: «قهرمان ملی کشورمان، و همان کسی که در مذاکرات هسته ای با ایران موضعی سخت داشت، همان «ناجی وطن»... روز چهارشنبه به تهران می رود.
این وزیر خارجه از توافق هسته ای ابراز خوشحالی می کند و نمی داند که بزرگ ترین خطر یهودی ستیزی، و در هرکجا که باشند حتی در فرانسه، از سوی همین ایران به وجود آمده است.» به جز صنعت خودرو، صنعت نفت ایران نیز ازجمله مشوق های حضور جدی فرانسه و آغاز همکاری با ایران است.
اواخر دهه هفتاد بود که شرکت ملی نفت ایران و شرکت توتال فرانسه برای توسعه بخش بالادستی فاز 11 پارس جنوبی و ساخت یک کارخانه حدود 10 میلیون تنی تولید LNG به توافق رسیدند و تفاهمنامه ای بین دوطرف امضا شد. اما تحریم های بین المللی باعث اختلاف میان شرکت ملی نفت ایران و توتال شد؛ در نتیجه این شرکت به بهانه افزایش قیمت جهانی فولاد و بالارفتن هزینه های پروژه در اجرای عملیات توسعه ای فاز 11 تعلل کرد و سبب شد از پروژه کنار گذاشته شود.
اکنون توتال، بزرگ ترین شرکت نفت و گاز فرانسه، اعلام کرده است که از برداشته شدن تحریم های ایران سود می برد و سعی می کند کار ساخت تاسیسات صادرات گاز طبیعی مایع به ظرفیت دو میلیارد مترمکعب را از سر بگیرد.
تردیدی نیست روی دیگر این فرصت ها به معنای ایجاد زمینه سرمایه گذاری و فرصت های شغلی جدید برای اقتصاد ایران است، اما نکته مهم تر از این مساله آن است که شتاب کشوری چون فرانسه برای حضور در ایران که خود از بزرگ ترین موانع توافق هسته ای تلقی می شد، پیامی روشن برای سایر قدرت های اقتصادی جهان دارد و مفهوم بازگشت پذیری تحریم ها را صرفا به خاطره ای عبرت آموز برای طرفین درگیر در پرونده هسته ای کشورمان تبدیل خواهد کرد.
منبع : روزنامه فرهیختگان
اول ** 1647
07/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]