واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۶ مرداد ۱۳۹۴ (۱۱:۱۰ق.ظ)
نصف شدن مخازن ۱۶۰ سد بزرگ مخزني کشور/خروجي آب از سدها نسبت به سال گذشته ۵ درصد کاهش داشت موج - مدير کل دفتر مطالعات پايه منابع آب با بيان اين که ۱۲ استان کشور در تنش شديد آبي قرار دارند، گفت: مخازن ۱۶۰ سد بزرگ مخزني کشور نصف شد.
به گزارش خبرگزاري موج، رضا راعي عزآبادي، مدير کل دفتر مطالعات پايه منابع آب، با بيان اين که از ابتداي سال آبي جاري تا به امروز ۲۶.۲ ميليارد مترمکعب آب وارد سدها شده است، گفت: در حالي که در همين تاريخ در سال گذشته ۳۰.۱۱ ميليارد مترمکعب ورودي سدهاي کشور بوده است.
مدير کل دفتر مطالعات پايه منابع آب اظهار داشت: نزديک به ۱۶۰ سد مخزني عمده در کشور داريم که وظايف تأمين آب شرب، بهداشت، کشاورزي و صنعت کشور را به عهده دارند که هماکنون نيمي از ظرفيت مخازن اين سدها خالي است.
راعي عزآبادي ادامه داد: ۴ استان وضعيت مناسبي از نظر منابع آب ندارند و در گروه استانهاي کمآب قرار ميگيرند که اين استانها شامل بوشهر، فارس، گلستان و هرمزگان است.
وي با بيان اين که يکي از کارهاي دفتر مطالعاتي منابع آب کشور تحقيق و مطالعه وضعيت بارش در استانهاي مختلف است، بيان داشت: ۵ استان از ابتداي سال آبي تا امروز بيشترين بارش را داشتهاند که شامل استان گيلان با يک هزار و ۶۸ ميليمتر، مازندران ۶۰۶ ميليمتر، چهارمحال و بختياري ۶۶۸ ميليمتر، لرستان ۴۷۲ ميليمتر و کهگيلويه و بويراحمد ۴۱۹ ميليمتر از اين نعمت خداوندي برخوردار بودهاند.
وي اضافه کرد: استانهايي که کمتر از ۱۰۰ ميليمتر بارندگي شده شامل، استانهاي خراسان جنوبي با ۹۸ ميليمتر، هرمزگان با ۷۰ ميليمتر، سمنان با ۹۴ ميليمتر، سيستان و بلوچستان با ۷۶ ميليمتر و استان يزد با ۹۶ ميليمتر است و ۵ استاني هستند که کمترين ميزان بارندگي را داشتهاند و اين به خاطر طبيعت منطقه است؛ زيرا بيشتر اين استانها در ايران مرکزي و جنوب کشور يا در ناحيه کويري هستند.
اين مقام مسوول در وزارت نيرو با بيان اين مطلب که از بين ۳۱ استان کشور، ۱۲ استان نسبت به سال گذشته افزايش بارندگي داشتهاند و ۱۹ استان با کاهش بارندگي روبرو بودند، گفت: مردم و مسوولان بدانند افزايش نسبي بارندگي در اين ۱۲ استان به اين معني نيست که وضعيت آب اين مناطق خوب است و هر طور که بخواهيم ميتوانيم مصرف کنيم، بلکه بايد با نگاه قناعت که يکي از خصوصيات خوب ما ايرانيان است، نسبت به مصرف آب در شرب و بهداشت و صنعت و کشاورزي استفاده کنيم تا ماه باقيمانده تابستان را بهخوبي سپري کنيم و دچار مشکل و بحران نشويم.
راعي عزآبادي با بيان اين که در راستاي توسعه پايدار، آب و منابع ارزشمند کشورمان که زيرساخت اصلي کشور هستند، بيان داشت: آب و منابع آن را بايد هم براي رفاه امروز و هم براي پايداري صنايع کشاورزي و شرب و بهداشت براي نسل آينده اين کشور نگه داريم.
مدير کل دفتر مطالعات پايه منابع آب کشور با اشاره به اين که در پايش استانها از نظر منابع آبي شش استاندارد وجود دارد که شامل استانهاي تر، مرطوب، قابلتحمل، تنش آبي، استانهاي با تنش شديد آبي و استانهاي کمآب ميشوند افزود: با توجه به کم بودن بارشهايي که امسال و سال گذشته داشتيم، هيچکدام از استانهاي ما در شاخصتر و مرطوب و قابلتحمل قرار نميگيرند.
وي از ۴ استان که از نظر منابع آب وضعيت مناسبي ندارند و در گروه استانهاي کمآب قرار ميگيرند ياد کرد و افزود: اين استانها شامل بوشهر، فارس، گلستان و هرمزگان است. اين مقام مسوول در وزارت نيرو ادامه داد: ۱۲ استان نيز با تنش شديد آبي روبرو هستند که در اين خصوص ميتوان به استانهاي يزد، ايلام، خراسان جنوبي، خوزستان، زنجان، سيستان و بلوچستان، قزوين، قم، کرمان، کرمانشاه، کهگيلويه و بويراحمد و همدان اشاره کرد.
راعي عزآبادي گفت: ۱۵ استان بقيه جزو استانهايي هستند که در تنش آبي قرار دارند.
اين مقام مسوول در وزارت نيرو دستهبندي استانها را بر اساس پارامترهايي دانست که از سوي دفتر مطالعات پايه منابع آب در نظر گرفته شده ادامه داد: اين پارامترها عبارتاند از وضعيت ذخاير منابع آبي زيرزميني، وضعيت ذخاير سدها در حال حاضر، وضعيت ميزان بارندگي کشور، وضعيت ميزان تبخير، وضعيت جريان آبهاي سطحي و وضعيت منابع و مصارف که از همه مهمتر وضعيت مصرف است که با کمک اطلاعاتي که روزانه و ماهيانه در اختيار داريم، استانها را در اين شش دسته تقسيمبندي ميکنيم.
مدير کل دفتر مطالعات پايه منابع آب کشور، تعداد سدهاي مخزني کشور را حدود ۱۶۰ سد اعلام و اضافه کرد: وظايف تأمين آب شرب، بهداشت، کشاورزي و صنعت کشور به عهده اين سدها است دارند که ۵۲ درصد ميانگين مخازن آنها خالي است و حدود ۱۳ درصد نيز ورودي اين سدها نسبت به سال گذشته کاهش داشته است.
وي خاطرنشان کرد: در سال جاري تا به امروز ۲۶.۲ ميليارد مترمکعب آب وارد سدها شده، در حالي که در همين تاريخ در سال گذشته ۳۰.۱۱ ميليارد مترمکعب ورودي سدهاي ما بوده و خروجي از سدهاي نيز امسال نسبت به سال گذشته ۵ درصد کاهش داشته است.
اين مقام مسئول در وزارت نيرو در ادامه ظرفيت سدهاي عنوان شده در صورت پُر بودن را برابر ۴۹.۱ ميليارد مترمکعب عنوان کرد و افزود: تا به امروز ۲۳.۷۵ ميليارد مترمکعب مخازن سدها پُرشده در حالي که در سال گذشته ۲۵.۵ ميليارد مترمکعب اين سدها پُر بوده، در نتيجه ظرفيت کل سدها در سال گذشته ۷ درصد بيشتر از امسال بوده و اين مسئله ايجاب ميکند مصرف بهينه را مدنظر داشته باشيم.
راعي عزآبادي با اشاره به بارندگيهاي هفته گذشته گفت: هر چند که شدت بارش زياد و مدت آن کم بود، ولي؛ در مجموع روي جريانهاي سطحي کشور اثر گذاشت و ما شاهد سيلابهايي در استانهاي، کردستان، تهران، کرج و شمال کشور بوديم که اميدواريم افزايش جريانهاي رودخانهاي در شمال کشور موجب افزايش حجم مخازن سدها شود.
مديرکل دفتر مطالعات پايه منابع آب کشور از مردم درخواست کرد با توجه به اين که امسال با کاهش ورودي سدها مواجه بوديم و درخروجي آب از سدها نيز با کاهش روبرو بوديم، بايد به همين ميزان صرفهجويي کنند تا تعادل و بالانس سدها دستکم نسبت به سال گذشته حفظ شود و بتوانيم از تابستان گذر کنيم.
وي، آب و طبيعتي را که آب بر روي آن حرکت ميکند بهعنوان يک نعمت الهي ياد کرد که اگر با آنها درست برخورد نکنيم جواب ناخوشايندي را از سوي طبيعت دريافت خواهيم کرد.
راعي عزآبادي گفت: وقتي اعلام ميشود حريم رودخانهها را حفظ کنيد و در حريم رودخانهها ساختوساز نکنيد به خاطر اين است که مسير رودخانه و آب را باز نگه داريم تا در صورت بروز حادثه شاهد مصائب نگرانکننده و غمبار نباشيم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]