واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: همگرایی ملی، لازمه اقتدار جهانی-سیدرضا صالحی امیری* توافق ارزشمند هسته ای ایران با شش قدرت جهانی به دنبال سال ها مذکرات فشرده که بی تردید با راهبری هوشمندانه رهبر معظم انقلاب و مدیریت سختکوشانه رئیس جمهوری محترم و دولت تدبیر و امید حاصل شد، جمهوری اسلامی را وارد دوران جدیدی از تعامل با جهان و ایفای نقش فعال در معادلات جهانی می کند.
پذیرش ایران به عنوان بازیگر اصلی در تحولات منطقه و قدرت تأثیرگذار در ثبات و نظم خاورمیانه و همچنین بطلان فرضیه «ایران هراسی» و تغییر ذهنیت دروغین «جنگ افروزی و ایجاد تهدید از سوی ایران» از جمله دستاوردهای مهمی است که در پی گفت و گوهای طولانی و سازنده تیم ارشد مذاکره کننده کشورمان و در رأس آنها وزیر هوشمند و با تدبیر امور خارجه، دکتر جواد ظریف به وقوع پیوست. به بیان دیگر، ایران اسلامی در دوران پساتوافق وارد دوره گذار از «ایران هراسی» به «ایران پذیری» شده و نگاه جهانی به کشورمان در حال تغییری معنادار است. این وضعیت جدید بدون شک الزامات و ضرورت هایی را ایجاب می کند که بخش قابل توجهی از آن متوجه رویکرد داخلی جمهوری اسلامی در دوران پساتوافق است.
جمهوری اسلامی ایران همان طور که در عرصه بین المللی ثابت کرد قدرت تعامل و گفت و گو با قدرت های بزرگ جهانی را دارد و از منطق و استدلال قوی برای حل پیچیده ترین مسائل برخوردار است، اکنون باید روی دیگر سکه توافق را که همان رسیدن به بلوغ سیاسی و نمایش ظرفیت بالای نظام در مواجهه با سلایق و دیدگاه های متفاوت درون ساختار جمهوری اسلامی است با همان صلابت و اقتدار عرضه کند. اکنون فرایند حل مناقشه هسته ای ایران به مدلی موفق برای حل و فصل مناقشات بین المللی تبدیل شده است که بیانگر اوج عزت و اقتدار جمهوری اسلامی در عین پایبندی به مواضع و اصول خدشه ناپذیر خود است. پس همین الگو می تواند در راستای حل مسائل داخلی هم به کار گرفته شود.
آنچه در ادامه مسیر می تواند تضمین کننده حفظ اقتدار ایران در عرصه بین الملل باشد، انسجام و همگرایی نیروهای درونی و اجماع ملی همه دلسوزان نظام و دلبستگان به آرمان های امام و رهبری است. بنابراین گام دوم توفیقات اخیر، تأکید بر ظرفیت تعامل و گفت و گو در میان گروه های داخلی و پرهیز از تقابل و مناقشه های بی حاصل است. همان طور که موفقیت جمهوری اسلامی با حفظ سه گانه مورد نظر رهبر معظم انقلاب یعنی عزت، حکمت و مصلحت محقق شد، امکان اجماع و انسجام ملی و همگرایی نیروهای پایبند به اسلام، انقلاب، نظام و رهبری هم قابل دسترس است. مگر ممکن است جریان های سیاسی فعال و گروه های تأثیرگذار و دارای عقبه فکری و اعتقادی با یکدیگر مناقشه داشته باشند و آنگاه خواهان تعامل و گفت و گو با جهانیان باشیم؟ آیا خانواده پرمناقشه می تواند جامعه ای با ثبات داشته باشد؟ آیا جامعه و جریان های درگیر و ستیزه جو می توانند در قبال مسائل جهانی، نقش مؤثری ایفا کند؟
امروز بیش از هر زمان دیگر نیازمند زبان تفاهم، تعامل و گفت و گو با هدف همگرایی، همدلی و همزبانی میان آحاد جامعه و احزاب و گروه های سیاسی هستیم. واضح است که منظور از این همگرایی و اجماع به معنای ایجاد فضای تک صدایی و حذف نظرات مخالف نیست، اتفاقاً جامعه ایرانی با ظرفیت های بسیار بالا و سلایق و گرایش های متنوع، امروز از گروه های تأثیرگذار در سپهر سیاسی کشور انتظار دارد تا بلوغ سیاسی و ظرفیت تحمل و نقدپذیری خود را به اثبات برسانند. مقصود از همگرایی آن است که در زمینه مسائل ملی، از دعواها و منازعات جناحی پرهیز و منافع ملی و مصالح عمومی فدای منافع جناحی و سلایق گروهی نشود. هر نوع تخریبگری و مانع تراشی در مسیر همگرایی و همنوایی ملت بزرگ ایران خیانتی بزرگ و گناهی نابخشودنی در عرصه ملی است. رهبر معظم انقلاب در دیدار مسئولان نظام به مناسبت عید فطر تأکید کردند که «ملت ایران باید متحد باشند و قضایای هسته ای نباید زمینه ساز دودستگی در کشور شود.»
حال که ملت بزرگ ایران در حال گذار از یک دوره پیچیده است و همان طور که در سال های گذشته توانست با صبر و بردباری، در مقابل افزون خواهی های قدرت های جهانی مقاومت و در مقابل تحریم های ناعادلانه و غیرقانونی ایستادگی کند، به حول و قوه الهی این مرحله را هم با موفقیت پشت سر گذاشته و به قله های توسعه، پیشرفت، عزت و تعالی دست خواهد یافت. هر گونه اخلال، تخریب و سنگ اندازی در مسیر پرمشقت و نفسگیر پیش رو، نه تنها از نگاه تیزبین ملت دور نخواهد ماند، بلکه موجب همنوایی مخالفان پیروزی ملت بزرگ ایران با دشمنان قسم خورده جمهوری اسلامی خواهد شد که در این روزها عصبانیت و خشم خود را از عزتمندی و سرافرازی ملت ایران و نظام جمهوری اسلامی، با صدای بلند فریاد می زنند.
کافی است نگاهی به مواضع سران رژیم اشغالگر صهیونیستی و رسانه های سلطه گر آن بیندازیم تا میزان ناخشنودی شان را از پیروزی بزرگ ملت ایران بهتر درک کنیم. بنابراین آنها که هویت خود را با مخالفت با دولت تدبیر و امید تعریف کرده اند، مراقب باشند تا مبادا با سخنان نسنجیده و قضاوت های ناآگاهانه، آب در آسیاب دشمن ریخته و مخالف مصالح و عزت و سربلندی ملت سخن بگویند. چرا که دشمن زخم خورده و عصبانی، به فکر انتقامجویی از صبر و ایستادگی ماست. باید بپذیریم که نمی توانیم با مناقشه در درون به اقتدار در بیرون بیندیشیم. رفتارهای تنگ نظرانه و انتقامجویانه مسیر پیش رو را دشوارتر می کند. امروز نیازمند تحمل و مدارا در فضای سیاسی داخلی هستیم تا همه گروه های دلبسته به نظام و انقلاب در کنار هم مسیر توسعه و پیشرفت را هموار کنند و با انسجام و همگرایی، عزت و عظمت ایران اسلامی را در عرصه های جهانی تداوم بخشند.
*رئیس کتابخانه و مرکز اسناد ملی
**روزنامه ایران/دوشنبه پنجم مرداد 1394
05/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]