واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۵ مرداد ۱۳۹۴ (۱۱:۴۷ق.ظ)
همه افراد داراي پرونده الکترونيک ميشوند موج - معاون بهداشت ضمن تشريح سند پيشگيري از بيماريهاي غيرواگير گفت: مطابق اين سند تشکيل پرونده الکترونيک سلامت براي تمامي افراد تا سال آينده جزء برنامههاي اصلي وزارت بهداشت است.
به گزارش خبرگزاري موج، علي اکبر سياري در تشريح سند ملي پيشگيري از بيماريهاي غيرواگير گفت: مطابق اهداف سند ملي پيشگيري از بيماريهاي غير واگير، بايد 25 درصد مرگ نابهنگام افراد 30 تا 70 سال، ظرف 10 سال آينده کاهش يابد، در اين سند تمامي وزارتخانهها از جمله صنعت و معدن، آموزش و پرورش، جهاد کشاورزي، سازمان صدا و سيما و دستگاههاي ديگر مشارکت دارند و وظيفه هر کدام مشخص است.
سياري با بيان اين که صاحبنظران بهداشتي دنيا دستورالعملهايي را در اين خصوص نوشتهاند و هر کشور سند مربوط به خودش را دارد، گفت: ما يکسال است که نوشتن سند ملي پيشگيري از بيماريهاي غير واگير را شروع کردهايم و اکنون اين سند رونمايي شده است.
معاون بهداشت در رابطه با عوامل خطر مرتبط با بيماريهاي غير واگير از جمله راهکارهاي کاهش مصرف دخانيات گفت: براي اين که مصرف مواد دخاني را کم کنيم، راهکارهايي از طرف صاحب نظران دنيا پيشنهاد شده است؛ اول، اين که قيمت مواد دخاني و ماليات را افزايش دهيم بعضي از کشورها تا 86 درصد ماليات بر مواد دخاني ميگيرند توصيه سازمان جهاني بهداشت 75 درصد است در حالي که در کشور ما ماليات بر محصولات دخاني 11 درصد هست و قيمت سيگار در ده سال گذشته تغييري نکرده است و مالياتش نيز افزايش يافته است.
سياري ادامه داد: راهکار ديگر براي کاهش مصرف مواد دخاني ممنوعيت استفاده از اين مواد در اماکن عمومي است، طبق آمار 6 ميليون نفر در دنيا به علت مصرف سيگار ميميرند که 600 هزار نفر از آنها افراد غير سيگاري هستند که در مجاورت افراد سيگاري زندگي ميکنند.
وي افزود: کسي که سيگار ميکشد خطر سرطان در او 23 برابر کسي است که سيگار نميکشد و خطر سکته مغزي فرد سيگاري، 4 برابر فردي غير سيگاري است.
محدوديت خريد و مصرف سيگار از بخشهاي سند ملي
وي سخت تر کردن خريد سيگار را از ديگر راهکارهاي عنوان کرد که در سند ملي پيشگيري از بيماريهاي غير واگير آمده است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي در رابطه با عادت به مصرف نمک در بين مردم گفت: مردم کشورمان روزانه 12 گرم نمک مصرف ميکنند توصيه سازمان جهاني بهداشت روزانه حداکثر 5 گرم و براي افراد سالمند 3 گرم در روز است در ايران ما تنها از راه مصرف نان، 5 گرم نمک در روز مصرف ميکنيم.
سياري ادامه داد: ما بايد استاندارد تعريف کنيم و آموزش دهيم و نظارت بر برنامههايمان داشته باشيم تا مردم به تدريج ذائقهشان عادت به مصرف مواد کم نمک کند.
وي در ادامه گفت: هر فردي بايد در شبانه روز حداکثر 25 گرم قند مصرف کند در حالي که يک نوشابه صنعتي 25 گرم قند دارد، بايد ميزان مصرف قند را پايين بياوريم و به مردم آموزشهاي لازم را بدهيم.
ميزان اسيد چرب ترانس در روغنهاي خوراکي بايد به صفر برسد
معاون بهداشت در خصوص مصرف روغن نيز گفت: 95 درصد از روغنهاي مصرفي در قناديها روغن جامد با اسيد چرب ترانس بالا است بنابراين ميزان اسيد چرب ترانس در روغنهاي خوراکي بايد به صفر برسد. در اين رابطه صنايع بايد تکنولوژي لازم را وارد نمايند. در حال حاضر در اروپا و آمريکا مقدار اسيد چرب ترانس در روغنهاي خوراکي صفر است و در ايران بايد اين ميزان طبق برنامهها به 2 درصد برسد.
سياري يکي ديگر از عوامل خطر ايجاد بيماريهاي غير واگير را عدم تحرک عنوان کرد و گفت: 19 ميليون نفر در ايران تحرک فيزيکي ندارند، 10 ميليون نفر فشار خون دارند که در اين بين 50 درصد از افراد از بيماري فشار خون اطلاعي ندارند.
معاون بهداشت تصريح کرد: بايد سيستمي را داشته باشيم که فشار خون مردم را چک کنيم و خوشبختانه در حال حاضر در روستاها سيستم خوبي وجود دارد در تغيير و تحولات اخير، 2100 پزشک، به سيستم اضافه کرديم.
وي يادآور شد: در سال گذشته مراکز بهداشتي درماني در روستاها 39 هزار ديابتي جديد را شناسايي کردند و 93 هزار و 600 نفر از افرادي که فشارخون بالا داشتهاند و 40 هزار نفر از افرادي که دچار اختلالات روانپزشکي داشتهاند شناسايي شدهاند.
معاون بهداشت با بيان اين که اگر نوزادي دچار کم کاري تيروئيدي باشد دچار عقب ماندگي ذهني در تمام عمر خود ميشود که خوشبختانه ما در سال گذشته 10 هزار کودک در روستاها را که دچار اين بيماري بودند، شناسايي کرده و اقدامات پيشگيري را انجام داديم.
وي توضيح داد: ما بايد در شهرها سيستم شبکههاي بهداشتي را درست کنيم در حال حاضر براي 15 ميليون نفر که 10 ميليون نفر آنها در حاشيه شهر و 5 ميليون نفر در شهرهاي زير 50 هزار نفر جمعيت دارند اين سيستم درست شده است و براي هر 3 هزار نفر يک کارشناس در نظر گرفته شده است که تشکيل پرونده و ارزيابي افراد را انجام دهد و در اين ميان مردم به سه گروه سالم و گروهي که عوامل خطر دارند و گروه سوم افرادي که بيمار هستند تقسيم بندي ميشوند و افرادي که نياز به درمان دارند به پزشک ارجاع داده ميشوند.
سياري گفت: ما تا سال آينده اين سيستم را در تمامي استانها راه اندازي ميکنيم و ايجاد پروندههاي الکترونيک براي تمامي افراد جزوه برنامههاي اوليه هست.
سياري در تکميل سخنان خود گفت: 3 قدم اساسي در حوزه پيشگيري و بهداشت بايد برداشته بشود هر ساله مردم به ميزان 10 هزار ميليارد تومان سيگار ميکشند و سيگار باعث ايجاد 63 هزار مرگ در ايران است که قابل پيشگيري است و اين مربوط به رفتار خود مردم است.
وي ياد آور شد: در سال 92، 380 هزار مرگي که در کشور اتفاق افتاد 93 هزار مورد آن مربوط به سکته قلبي بوده است و 43 هزار مربوط به سکته مغزي و 32 هزار مربوط به سرطان بوده است. در حالي که 40 درصد سرطانها قابل پيشگيري هستند و اگر برنامه داشته باشيم و مردم مشارکت داشته باشند هزينهها پايين ميآيد و از وقوع مرگهاي نابهنگام کاسته ميشود و ميتوان 10 سال به عمر مردم افزود.
معاون بهداشت در پايان گفت: بايد نحوه مراقبت از افرادي که بيمار هستند را مشخص کنيم تا دچار صدمات بيشتر نشوند اينکه پيش بيني کنيم بيماران چه خدماتي بگيرند بسيار مهم است. سند ملي پيشگيري از بيماريهاي غير واگير يک سند کمي است و مطابق برنامهريزيها اگر نتوانستيم در 10 سال آينده 25 درصد از بيماريهاي غير واگير را کم کنيم، برنامه را آسيب شناسي و اشکالات را برطرف نماييم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 123]