محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1827592840
آیا تداوم تحریمهای خارجی واقعاً برای اقتصاد ایران یک فرصت است؟
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
تحلیلی واقعی از آسیبهای اقتصاد نفتی ایران:
آیا تداوم تحریمهای خارجی واقعاً برای اقتصاد ایران یک فرصت است؟
در دورهی پیش از تحریمهای سنگین اتحادیهی اروپا، یعنی زمانی که هنوز نفت ایران هدف گرفته نشده بود، وفور منابع و خزانهی پروپیمان باعث شد که عملاً بخش زیادی از منابع بیمهابا وارد اقتصاد شود و بیماری هلندی را تشدید و اقتصاد را دچار تورم کند.
به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز، این روزها این پرسش بسیار زیاد در جامعه مطرح میشود که سهم تحریمها در نابسامانیهای اقتصادی بیشتر اثرگذار بوده یا مدیریت داخلی؟ باید اذعان کردنمیتوان پاسخ بسیار صریحی به این سؤال داد. بیشک ترکیب این دو عامل بر نابسامانیها تأثیرگذار بوده است. اگر فقط بخواهیم سهم تحریم را برجسته کنیم در واقع گذشته یعنی از ابتدای انقلاب تاکنون را نادیده گرفتهایم؛ زیرا در طول سالیان متمادی بعد از انقلاب، ایران تا حدود زیادی درگیر تحریم بوده است. هیچوقت و در هیچ برههای از زمان، اقتصاد کشور، با افزایش سهم درآمدهای نفتی و توانایی استفاده از پتانسیلهای درونی خود، تا این حد بهطور همزمان از دو جنبهی رکود و تورم بهسمت نابسامانی پیش نرفته بود.
شاید بتوان علت اصلی را اینگونه بیان کرد که هر دو عامل بهطور همزمان باعث شد که دوران تحریم بهدرستی مدیریت نشود. دورهای که بنده آن را دورهی وفور منابع مینامم در واقع دورهی پیش از تحریمهای سنگین اتحادیهی اروپا و آمریکا بوده است که یکباره درآمدهای نفتی کلانی وارد خزانهی دولت شد. تجربه نشان داده است که در اقتصاد ایران هروقت دولت از نظر مالی با این نوع وفور منابع مواجه شده است، برنامهی دقیقی برای استفاده از این منابع نداشته و بیگدار به آب زده و بخش زیادی از این منابع را وارد اقتصاد کرده است و اینگونه اقتصاد کشور را دچار بیماری معروف هلندی کرده است.
از طرفی افزایش واردات در اقتصاد برای جبران پولی است به اقتصاد تزریق شده است. با افزایش نقدینگی در جامعه، قدرت خرید مردم افزایش پیدا میکند. در نتیجه تقاضا افزایش پیدا میکند. اگر عرضه به نسبت تقاضا افزایش پیدا نکند، تورم ایجاد میشود. توجه داشته باشید که وقتی تولید داخلی ظرفیت افزایش عرضه را نداشته باشد، واردات افزایش مییابد که خودبهخود از دو جنبه به تولید ضربه میزند؛ یعنی از طریق واردات و ایجاد تورم و همچنین افزایش هزینهی نهادهای تولید. این امر عملاً باعث ناتوانی در مدیریت اقتصاد در شرایط بحرانی میشود.
گفتنی است در دورهی پیش از تحریمهای سنگین اتحادیهی اروپا یعنی زمانی که هنوز نفت ایران هدف قرار گرفته نشده بود وفور منابع و خزانهی پروپیمان باعث شد که عملاً بخش زیادی از منابع بیگدار وارد اقتصاد شود و بیماری هلندی را تشدید و اقتصاد را دچار تورم کند.
نکتهی اساسی این است که اگر این منابع وارد زیرساختهای تولیدی و صنعتی کشور میشد، ظرفیت تولیدی ایجاد میکرد که پس از تحریم نیز بتواند بهرهگیری از درآمدهای داخلی را امکانپذیر نماید، اما به دلیل اینکه بخش وسیعی از این منابع صرف واردات منابع اولیه و مایحتاج عمومی مردم شد در واقع عملاً فقط باعث ایجاد تورم شد.
اصولاً در اقتصادهایی که منابع طبیعی زیادی دارند یا بهعبارتدیگر دچار وفور منابع هستند، سندرومی وجود دارد که میتوان آن را سندروم بچهپولداری نامید. در واقع منابعی وجود دارد که میتوان از این منابع بهراحتی خرج کرد. از ظرفیت آن استفاده نمود و اصلاً به فکر تقویت زیرساختها و توانمندیها نیز نبود.
در زمانی که این امکان برای کشور فراهم نبود تا منابع مالی خود را دوباره با فروش نفت تجدید کند، اقتصاد دچار رکودی معنادار شد؛ زیرا ظرفیت بخش تولیدی فعال نشده بود که پاسخگوی نیاز جامعه در دوران تحریم باشد.
در واقع با همگرا شدن این دو روند اتفاقی اینچنینی رخ داده است. به نظر بنده این اتفاق بیشتر از اینکه حاصل اشتباهات مدیریتی پس از تحریم باشد، حاصل اشتباهات مدیریت پیش از تحریم است. به این معنا که پیش از تحریمهای سنگین اتحادیهی اروپا و آمریکا بهدرستی از منابع و ظرفیتهای اقتصادی کشور استفاده نشده بود تا در دوران تحریم نیز بتوان از آن ظرفیتها استفاده کرد. این بخش عمدهای بود که بنده از آن یاد کردم. هرچند خود تحریم فینفسه ظرفیتهایی را در اقتصاد ایران به وجود آورده است که میتوان در ادامه دربارهی آنها صحبت نمود.
آیا تحریم فرصت هم میتواند باشد؟
اصولاً در اقتصادهایی که منابع طبیعی زیادی دارند یا بهعبارتدیگر دچار وفور منابع هستند، سندرومی وجود دارد که میتوان آن را سندروم بچهپولداری نامید. در واقع منابعی وجود دارد که میتوان از این منابع بهراحتی خرج کرد. از ظرفیت آن استفاده نمود و اصلاً به فکر تقویت زیرساختها و توانمندیها نیز نبود.
برای مثال وقتی که نفت دارید بهراحتی به شرکتهای خارجی اجازه میدهید پروژهی نفتی شما را اجرا کنند. درحالیکه برای ایجاد ظرفیت داخلی و توسعهی بخش نفتی چندان دغدغهای ندارید؛ زیرا هدف برداشت ذخایر نفتی و استفاده از درآمد آن است. هدف دستیابی به توانمندی تکنولوژی و دانش فنی آن حوزه برای استفادهی بعدها از آن دانش نیست. لذا بعضی از کشورهای دیگری که این مسیر را رفتهاند مثل برزیل، نیجریه، نروژ و بسیاری از کشورهایی که عمدتاً در ابتدا بهرهبردار منابع نفتی خود بودهاند، امروز یکی از بزرگترین ارائهکنندگان خدمات فناوری و پروژههای پیمانکاری نفتی در سراسر دنیا هستند. توجه بفرمایید که بخش زیادی از درآمد شرکت نفتی پترول رأس برزیلی بیشتر از اینکه از دو میلیون بشکه نفتی باشد که از خود برزیل درمیآورد از پروژههای نفتی آسیای مرکزی، آفریقا یا آمریکای لاتین است. در واقع خدمات فناوری یا خدمات صنعتی خود را میفروشد و با آن درآمد ایجاد میکند.
متأسفانه در طول صد سال صنعتی شدن ایران و بهویژه در این پنجاه سال از دههی چهل به بعد، ایران هیچوقت تجربهی ورود به عرصهی صنعت، فناوری، دانش فنی و پایهی حوزههای صنعتی را نداشته است. همیشه بیشتر از اینکه توسعهدهندهی تکنولوژی باشد بهرهبردار تکنولوژی بوده است.
در دورهی تحریمها حداقل این نکته را متوجه شدیم که بسنده کردن به زیرساختهای منابع طبیعی یا بهعبارتی منابعی که بهصورت خدادادی در اختیار ما قرار داده شده است و فعلاً نیز در اختیار ما خواهد بود، بهتنهایی باعث پایداری اقتصاد نمیشود. در واقع با توجه به مفهوم اقتصاد مقاومتی، منابع درآمدی متنوعی وجود ندارد که زمانی یک منبع درآمدی قطع میشود از منبع دیگری بتوان ارتزاق کرد. چنین چیزی وقتی امکانپذیر است که در حوزههای صنعتی متنوع که لزوماً وابسته به مزیتهای نسبی و منابع طبیعی نیز نیست سرمایهگذاری شده باشد؛ یعنی حوزههایی که بیشتر با ایجاد مزیتهای رقابتی مبتنی بر دانش، فناوری و زیرساختها و قابلیتهای تکنولوژی بتوان آنها را ایجاد کرد.
در دوران تحریم، در بعضی از حوزهها ناچار به سعیوخطا شدیم. همانطور که در دوران جنگ و در صنایع دفاعی از سعیوخطا استفاده کردیم یا حتی در بخش هستهای نیز که از ابتدا کلاً تحریم بودیم و نمیتوانستیم به ظرفیتهای واقعی آن دست پیدا کنیم با سعیوخطا توانستیم به سرانجام برسیم.
در دوران تحریم سعی شد که بخشی از ظرفیتها فعال شود؛ مثلاً در بخش دفاعی حدود دو هزار قلم کالا و مواد داخلیسازی شد. در حوزهی شرکتهای دانشبنیان بهناچار ظرفیت شرکتهای دانشبنیان داخلی فعال شد تا از این ظرفیت برای توسعهی صنعتی و اقتصادی استفاده شود. این بحثهایی که از آنها بهعنوان فرصت یاد میشود در حقیقت بیشتر از اینکه اثر اقتصادی عمیقی بر اقتصاد کشور گذاشته باشند، از جنس تلنگری بودهاند در جهت آگاهی از اینکه در آینده چگونه برای ایجاد ظرفیتهای صنعتی جدید و داشتن اقتصادی پایدار در صورت نوسانات حاصل از تحریم یا هر نوسانات دیگری که درآمدزایی منابع طبیعی کشور را دستخوش تغییر میکند بهصورت پایدار منابع درآمدی دیگر خود را فعال نگه داریم.
به نظر میآید که احتمالاً از این به بعد دیگر نفت بالای پنجاه یا شصت دلار فروخته نخواهد شد. در واقع تا ده سال آینده این قیمت پایینتر خواهد آمد که بالاتر نخواهد رفت. تقریباً پیشبینیها این را نشان میدهد که با نفتِ چهل دلار در واقع درآمدهای نفتی فقط برای هزینههای جاری دولت کافی خواهد بود.
صرفنظر از بحث تحریمها، ترند قیمت نفت در بیست سال آینده نشان میدهد که قیمت نفت بهشدت سقوط خواهد کرد؛ زیرا منابع دیگری از انرژی جایگزین آن میشود. فناوری نوین برداشت انرژی نیز در حال برجسته شدن است و عملاً انرژیهای تجدیدپذیر بهشدت بهصورت صعودی جایگزین انرژیهای فسیلی میشوند و هزینهی تولید و بهرهبرداری آنها بهشدت کاهش پیدا میکند. تکنولوژیهای حوزهی نفت نیز در حال بهبود و قیمت عرضهی نفت بهشدت در حال کاهش است؛ زیرا منابع عرضه در حال افزایش است.
با توجه به این دیدگاه به نظر میآید که احتمالاً از این به بعد دیگر نفت بالای پنجاه یا شصت دلار فروخته نخواهد شد. در واقع تا ده سال آینده این قیمت پایینتر خواهد آمد که بالاتر نخواهد رفت. تقریباً پیشبینیها این را نشان میدهد که با نفتِ چهل دلار در واقع درآمدهای نفتی فقط برای هزینههای جاری دولت کافی خواهد بود. بنابراین باید بهدنبال منابع متنوعتری برای درآمد باشیم؛ یعنی همان گزینهها و منابعی که امروز کشورهایی که توسعهی سریع پیدا کردهاند به سراغ آنها رفتهاند.
گفتن برزیل به همان اندازهای از صنعت غذایی خود پول درمیآورد که از نفت یا صنایع دیگر خود با ارزش افزوده و پیچیدگی بالاتر پول درمیآورد. بخشی از دستیابی به منابع متنوعتر نیازمند ظرفیتسازی داخلی و بخشی دیگر نیازمند به تعاملات فعال بینالمللی پس از دوران تحریم است./برهان/110
۰۴/۰۵/۱۳۹۴ - ۲۱:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 12]
صفحات پیشنهادی
با لغو تحریمهای خارجی چند درصد مشکلات اقتصادی ایران حل میشود؟
اگر تحریمها از همین امروز لغو شوند چه خواهد شد با لغو تحریمهای خارجی چند درصد مشکلات اقتصادی ایران حل میشود اگر از فردا تحریمهای خارجی لغو شود چه اتفاقی در اقتصاد ایران رخ خواهد داد آیا تمام مشکلات اقتصادی حل خواهد شد در این صورت یک شوک مثبت به اقتصاد وارد میشود و تاآیا دولت می تواند توافق هسته ای را به فرصت اقتصادی تبدیل کند؟/همه موانع سرمایه گذاری خارجی درایران
آیا دولت می تواند توافق هسته ای را به فرصت اقتصادی تبدیل کند همه موانع سرمایه گذاری خارجی درایران اقتصاد > اقتصاد کلان - قانون تشویق و حمایت از سرمایه گذاری خارجی و کمک های فنی در تیرماه سال 81 به تصویب رسید از عمر اجرای این قانون 13 سال می گذرد در تمام این سالها میکارشناس مصری در گفتوگو با فارس: رفع تحریمهای ایران به رشد اقتصاد مصر کمک زیادی خواهد کرد
کارشناس مصری در گفتوگو با فارس رفع تحریمهای ایران به رشد اقتصاد مصر کمک زیادی خواهد کردکارشناس اقتصاد سیاسی مصر تاکید کرد که با رفع تحریمهای ایران عبور و مرور کشتیهای ایرانی از کانال سوئز بیشتر میشود و این امر به رشد اقتصاد مصر کمک زیادی میکند مدحت شریف کارشناس اقتصاد سیاسرویترز: رقابت سرمایهگذاران خارجی برای حضور در اقتصاد 400 میلیارد دلاری ایران
رویترز رقابت سرمایهگذاران خارجی برای حضور در اقتصاد 400 میلیارد دلاری ایرانخبرگزاری انگلیسی رویترز طی گزارشی نوشت به دنبال توافق هستهای ایران در هفته گذشته سرمایهگذاران خارجی هر کدام به شیوهای سعی در ورود و بهرهگیری از بازار ایران دارند برخی سریعتر و برخی محتاطانهتر بهباز شدن درهاي اقتصاد ايران به روي سرمايهگذاران خارجي
۴ مرداد ۱۳۹۴ ۹ ۴۶ق ظ باز شدن درهاي اقتصاد ايران به روي سرمايهگذاران خارجي موج - مدير شرکت امتي يو آئرو انجينز گفت به محض لغو تحريمها درهاي اقتصاد ايران به روي سرمايهگذاران خارجي بازخواهد شد و شرکت امتي يو علاقه فراواني به حمايت از ايرلاين هاي ايراني از طريق ارائه خدمات نگهدجهانگیری:در دوران تحریم با مدیریت صحیح توانستیم تورم را کاهش داده و وارد دوره رونق اقتصادی شویم/اجازه نخواهیم
جهانگیری در دوران تحریم با مدیریت صحیح توانستیم تورم را کاهش داده و وارد دوره رونق اقتصادی شویم اجازه نخواهیم داد بازار ایران به محل تاخت و تاز کشورهای خارجی تبدیل گردد معاون اول رییس جمهور با تاکید براینکه جمهوری اسلامی ایران نه از سر نیاز بلکه از روی تدبیر وارد مذاکرات هسته ایپیامدهای مثبت توافق/ورود سرمایههای خارجی/ درهایی که مدتها بر روی فرصتهای اقتصادی بسته بود، باز میشود
پیامدهای مثبت توافق ورود سرمایههای خارجی درهایی که مدتها بر روی فرصتهای اقتصادی بسته بود باز میشود اگر چنین فرصتهایی مورد استفاده قرار گیرد باعث کاهش تورم افزایش اشتغال و رشد اقتصادی را به همراه خواهد داشت البته باید توجه داشت که رسیدن به چنین جایگاهی آنی اتفاق نمیافتدرفع تحریمهای ایران به رشد اقتصاد مصر کمک خواهد کرد
تراز کارشناس اقتصاد سیاسی مصر تاکید کرد که با رفع تحریمهای ایران عبور و مرور کشتیهای ایرانی از کانال سوئز بیشتر میشود و این امر به رشد اقتصاد مصر کمک زیادی میکند به گزارش تراز مدحت شریف کارشناس اقتصاد سیاسی مصر توافق هستهای ایران با قدرتهای بزرگ را موضوعی بسیار خوب ترونق اقتصادی تنها با تداوم اقتصاد مقاومتی حاصل می شود |اخبار ایران و جهان
رونق اقتصادی تنها با تداوم اقتصاد مقاومتی حاصل می شود کد خبر ۵۱۸۷۱۶ تاریخ انتشار ۳۰ تير ۱۳۹۴ - ۱۶ ۵۸ - 21 July 2015 نماینده مردم اصفهان و رییس کمیسیون اصل 44 مجلس شورای اسلامی گفت دستیابی به رونق اقتصادی در دوران پساتحریم تنها با تداوم اجرای اقتصاد مقاومتی مدّ نظر مقام معظم رهنهاوندیان در دیدار قائممقام وزارت خارجه سوئیس: رفع تحریمهای مالی و اقتصادی نشانه نقش پررنگ ایران در اقتصاد ج
نهاوندیان در دیدار قائممقام وزارت خارجه سوئیس رفع تحریمهای مالی و اقتصادی نشانه نقش پررنگ ایران در اقتصاد جهانی است ایران آماده روابط برد – برد اقتصادی با جهانرئیس دفتر رئیسجمهور با بیان اینکه رفع تحریمهای مالی و اقتصادی نشانه نقش پررنگ ایران در اقتصاد جهانی است گفت ایران امسکو: تمامی تحریمهای مالی و اقتصادی ایران لغو خواهد شد
تراز وزارت خارجه روسیه با استقبال از توافق هستهای ایران و ۱ ۵ گفت که تمامی تحریمهای مالی و اقتصادی ایران لغو خواهد شد و شرکتهای اروپایی همکاری خود را با تهران از سر میگیرند به گزارش تراز به نقل از راشاتودی وزارت خارجه روسیه با استقبال از توافق هستهای ایران و 1 5 گفتامام جمعه یزد: پای خارجیها نباید به امور اقتصادی ایران باز شود
امام جمعه یزد پای خارجیها نباید به امور اقتصادی ایران باز شودامام جمعه یزد با بیان اینکه دولت بعد از توافق باید بیشتر در حوزه تولید سرمایهگذاری کند گفت نباید اجازه دهیم پای خارجیها به امر تولید و اقتصاد ایران باز شود به گزارش خبرگزاری فارس از یزد آیتالله محمدرضا ناصرمشاور ارشد نخست وزیر پاکستان: پاکستان فرصتهای همکاری اقتصادی با ایران را از دست نمیدهد
مشاور ارشد نخست وزیر پاکستان پاکستان فرصتهای همکاری اقتصادی با ایران را از دست نمیدهددستیار ویژه نخستوزیر پاکستان با بیان اینکه پس از برداشته شدن تحریمهای ایران فرصتها و زمینههای زیادی برای گسترش تجارت با این کشور به وجود خواهد آمد گفت که اسلام آباد این فرصت را از دست نخوارئیس کمیسیون اصل 44 مجلس: اقتصاد مقاومتی سیاست دولت در دوران پسا تحریم باشد/ بازار ایران به بهانه لغو تحریم در
رئیس کمیسیون اصل 44 مجلس اقتصاد مقاومتی سیاست دولت در دوران پسا تحریم باشد بازار ایران به بهانه لغو تحریم در اختیار خارجیها قرار نگیردرئیس کمیسیون اصل 44 مجلس با تاکید بر اینکه نباید بازار کشور را به یکباره به خارجیها و اروپاییها به بهانه لغو تحریم تحویل دهیم گفت اقتصاد مقگشوده شدن درهای ایران به روی سرمایه گذاران خارجی/بزرگ ترین گشایش اقتصادی از زمان سقوط شوروی
گشوده شدن درهای ایران به روی سرمایه گذاران خارجی بزرگ ترین گشایش اقتصادی از زمان سقوط شوروی اقتصاد > اقتصاد سیاسی - پایان تحریم های ایران درهای یکی از بازارهای جهان را به روی سرمایه گذاران باز می کند شاید در حال حاضر دسترسي سرمايه گذاران خارجي به ايران دشوار باشدغرب قدر فرصت مذاکرات را بداند/ایران باید به مدار اقتصادی جهان بازگردد
یکشنبه ۲۱ تیر ۱۳۹۴ - ۱۲ ۳۵ خبرگزاری رویترز در تحلیلی ادعا کرد در شرایطی که ایران و شش قدرت جهانی در حال نزدیک شدن به توافقی هستند که به تحریمهای ایران پایان میدهد یک فرصت بینظیر برای غرب به وجود آمده است زیرا آمریکا و شرکای اروپاییاش میتوانند اتحاد ایران و روسیه را بر هم زوزیر کشور در مراسم معارفه استاندار قم مطرح کرد توجه به مسائل اقتصادی در پیوندهای دیپلماتیک/در برابر مشکلات سر
وزیر کشور در مراسم معارفه استاندار قم مطرح کردتوجه به مسائل اقتصادی در پیوندهای دیپلماتیک در برابر مشکلات سر خم نمیکنیم قدرتهای جهانی فهمیدند ایران تهدید نیست فرصت استوزیر کشور با بیان اینکه باید پیوندهای خود را در عرصه دیپلماتیک همراه با مسائل اقتصادی دنبال کنیم گفت ما در د-
گوناگون
پربازدیدترینها