واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۴ مرداد ۱۳۹۴ (۱۲:۲۴ب.ظ)
150 مورد بروز داخلي مالاريا در چهارماهه اول سال 94 موج - معاون مرکز مديريت بيماريهاي واگير وزارت بهداشت در آغاز هفته ملي حذف مالاريا در مناطق مستعد به تشريح اقدامات صورت گرفته در اين خصوص پرداخت.
به گزارش خبرگزاري موج، محمود نبوي، معاون مرکز مديريت بيماريهاي واگير وزارت بهداشت و استاد گروه عفوني دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي، با اشاره به تاريخچه کنترل مالاريا در دنيا در خصوص اقدامات صورت گرفته براي حذف اين بيماري گفت: قبل از جنگ جهاني دوم برنامه مبارزه با مالاريا صرفاً محدود به درمان بيماران با قرص کينين با نام تحريف شده گنه گنه بود و در دو دهه اول قرن 13 هجري شمسي نيز در مناطق جنگلي جنوب درياي خزر کاشت درخت اکاليپتوس توصيه ميشد تا با دور کردن پشهها از محل سکونت انسانها اين بيماري کمتر منتقل شود.
وي با اشاره به تشکيل سازمان ملل متحد و شعب آن پس از جنگ جهاني دوم افزود: پس از جنگ جهاني دوم با توجه به سنتز داروي کلروکين (که در طول جنگ جهاني دوم سنتز شده بود) و حشره کش DDT؛ به علت عدم آگاهي کامل به ساختار و نحوه زندگي انگل، تصور ريشه کني مالاريا غالب بود. در نتيجه با کمک مالي سازمان ملل در کشورهاي عضو، دفاتر ريشه کني مالاريا تأسيس و کلروکين و DDT توزيع شد.
معاون مرکز مديريت بيماريهاي واگير وزارت بهداشت در ادامه گفت: پس از يک دهه مبارزه با مالاريا مشخص شد که به خصوص گونه پلاسموديوم فالسيپاروم ميتواند به کلروکين و نيز ساير داروها در صورت تک درماني مقاوم شود و پشههاي آنوفل نيز به DDT مقاوم شدند.
در نتيجه برنامه ريشه کني کنار گذاشته شد و برنامه حذف انتقال محلي در کشورهاي داراي زير ساخت قوي بهداشتي و کاهش ابتلا در کشورهاي فقير به اجرا در آمد. مراکز ريشه کني مالاريا نيز وظيفه کنترل تمام بيماريها را بر عهده گرفتند و از دهه هفتاد ميلادي تبديل به CDC (مرکز مديريت بيماريها) شدند.
در نتيجه اين برنامهها، مالاريا در کشورهاي صنعتي و پيشرفته مانند اروپا و آمريکاي شمالي حذف شد.
استاد گروه عفوني دانشگاه خاطرنشان کرد: مالاريا در ايران ابتدا در شمال کشور و سپس مرکز و غرب و جنوب غرب حذف شد و در آستانه انقلاب اسلامي (سال 1357) در شروع برنامه ريشه کني تعداد موارد بيماري از چهار ونيم ميليون ابتلا در سال 1326 به 50 هزار مورد در سال عمدتاً در سه استان جنوب شرقي کشور؛ يعني هرمزگان، جنوب کرمان و سيستان و بلوچستان رسيد.
دکتر نبوي با اشاره به تأسيس شبکه بهداشت و درمان کشور در سال 1364 در ادامه گفت: با تأسيس شبکههاي بهداشتي و امکان جمع آوري دقيق آمار مناطق روستايي و تشخيص موارد بروز ساليانه بيماري دقيقاً مشخص شد. بر اساس اين آمارها از سال 68 تا 72 موارد بروز مالاريا به حدود 100 هزار مورد رسيد.
پس از آن با اجراي برنامه هشت ساله سرکوبي مالاريا؛ از 27 استان غير مالارياخيز کشور مرتباً ماموران بهداشت و ماشين سمپاش به سه استان آلوده اعزام ميشد که در آن با وجود رشد جمعيت بين 8 تا 10 هزار مورد بروز داخلي کاهش يافت.
معاون مرکز مديريت بيماريهاي واگير وزارت بهداشت افزود: در سالهاي 1380 تا 1390 بررسيهاي ميداني وسيع در کشور توسط کارشناسان بيماريها و اپيدميولوژيست ها صورت گرفت و از مشاوران خبره خارجي نيز کمک گرفته شد و در سال 1389 برنامه 15 ساله حذف مالاريا در کشور تا سال 1404 هجري شمسي (2025 ميلادي) تدوين و اجراي آن آغاز شد. مقدمات برنامه حذف مالاريا با تصويب هيات دولت به عنوان يک برنامه ملي شروع شد. اين برنامه با اولويت رساندن جاده و برق به کليه روستاهاي مناطق مالارياخيز توسط وزارت راه و وزارت نيرو و تهيه ماشينهاي مه پاش براي پخش حشره کش در سطح وسيع و کيتهاي تشخيص سريع مالاريا با همکاري مالي گلوبال فاند شروع شد.
اين استاد عفوني دانشگاه درخصوص آمار موارد انتقال محلي بيماري از سال 90 به بعد گفت: در نتيجه در سال 90 موارد انتقال محلي به 5 هزار مورد، سال 91 به 2900 مورد، سال 92 به زيرهزار مورد و در سال 93 به 299 مورد با 40 مورد فالسيپاروم و 259 مورد ويواکس کاهش يافت. در اين سال براي اولين بار موارد انتقال داخلي از موارد وارده کمتر بود و در دو استان هرمزگان و جنوب کرمان فالسيپاروم ديده نشد.
نبوي در خصوص آمار امسال اظهار داشت: در سال جاري نيز تاکنون يعني اول مردادماه 1394 جمعاً 150 مورد بروز داخلي داشتهايم ولي متوسط موارد وارده که دو تا سه هزار مورد است، ثابت مانده است.
طبق برنامه زمانبندي شده با انجام بيماريابي سريع، تشخيص سريع و درمان سريع (براي جلوگيري از ماندن انگل در خون بيمار و آلوده شدن پشهها)، توزيع پشه بند حاوي مواد دافع پشهها در مناطق آلوده (حدود 200 هزار عدد)، سمپاشي و لارو کشي و چک حشره شناسي در مناطق آلوده اميدواريم به حذف کامل برسيم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]