محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1830778272
آفریقا؛ عرصه رقابت آمریکا و چین- محمدرضا عرفانیان
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: آفریقا؛ عرصه رقابت آمریکا و چین- محمدرضا عرفانیان تهران-ایرنا-معادن عظیم زیر سطحی، منابع فراوان سطحی، معادن گسترده الماس، ذخایر عظیم اورانیوم و همچنین منابع نفت،گاز و زغال سنگ، شرایط اقلیمی خاص و موقعیت راهبردی در کنار دیگر ویژگی های منحصر به فرد آفریقا از سالهای دور قدرتهای جهانی را بسوی این قاره جلب کرده است.
قدرتهای بزرگ جهان نظیر آمریکا، انگلیس، فرانسه و برخی قدرتهای دیگر هر یک به نوبت و گاه همزمان در آفریقا حضور یافته اند ولی از دو دهه پیش نام چین نیز به این گروه اضافه شده است.
نکته حایز اهمیت در این میان اینکه به نظر می رسد چین طی دو دهه اخیر در عرصه اقتصادی آفریقا، گوی سبقت را از دیگر رقیبان خود ربوده و با فاصله زیادی از آنان قرار گرفته است.
از سوی دیگر رقابت واشنگتن و پکن در آفریقا به علت تعدد کشورهای این قاره، زمینه های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و نظامی متفاوت هر یک از آنها، معادن غنی و راهبردی آن و نیز مناطق خاص و استراتژیک از پیچیدگی منحصر بفردی برخوردار است.
باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا از روز جمعه سفر خود را به قاره آفریقا آغاز کرد . وی در این سفر قرار است علاوه بر کنیا به برخی کشورهای دیگر آفریقا نیز سفر کند.
سفر اوباما به کنیا اگرچه از سوی برخی رسانه های آفریقایی و حتی غربی باعنوان سفر به خانه پدری توصیف شد ولی از سوی دیگر بیانگر اراده واشنگتن برای تحکیم روابط سیاسی، اقتصادی و نظامی با آفریقا است.
اوباما در شرایطی به کنیا سفر می کند که قرار است تا ماه آینده اجلاس "رشد و توسعه آفریقا" موسوم به AGOA در "گابون" برگزار شود.
کنگره آمریکا در سال 2000 میلادی قانون کمک به رشد و توسعه آفریقا را با هدف افزایش همکاریهای واشنگتن و کشورهای آفریقایی تصویب کرد.
براساس این قانون، واشنگتن از اقتصاد کشورهای آفریقایی حمایت کرده و زمینه را برای فروش کالاها و محصولات کشورهای آفریقایی در آمریکا فراهم می کند.
براساس پیش بینی های بعمل آمده در اجلاس آتی AGOA که ماه آینده در گابون برگزار می شود قرار است بیش از یکهزار هیات نمایندگی رسمی از 39 کشور آفریقایی، نمایندگان رسانه های مختلف و نیز کارشناسان و شخصیت های مختلف آفریقا و جهان در این اجلاس شرکت کنند.
براساس آمار رسمی، مبادلات اقتصادی آمریکا و قاره آفریقا حدود 73 میلیارد دلار ، مبادلات اقتصادی اروپا و قاره سیاه حدود 140 میلیارد دلار و مبادلات اقتصادی چین و آفریقا بیش از 200 میلیارد دلار برآورد شده است.
بررسی های آماری بیانگر آن است که آمریکا فقط یک درصد از سرمایه گذاریهای خارجی خود را به آفریقا اختصاص داده در حالی که چین 4/3 درصد از سرمایه گذاری خود را به آفریقا سرازیر کرده است.
به این ترتیب روشن است که واشنگتن در عرصه رقابت اقتصادی در آفریقا بشدت از چین عقب مانده و این وضعیت قطعا از دیدگاه مقامات آمریکایی مطلوب ارزیابی نمی شود.
به همین خاطر رییس جمهوری آمریکا قبل از عزیمت بسوی کنیا از لزوم تحول در روابط واشنگتن و آفریقا سخن به میان آورد و گفت: آفریقا از پویایی غیرقابل تصوری برخوردار است؛ زیرا در آن بازارهایی با رشد اقتصادی کم نظیر و انعطاف پذیری فوق العاده در حال ظهور است.
واشنگتن به منظور کاستن از فاصله خود با چین در عرصه رقابت در آفریقا از چندی پیش اعطای اعتباراتی برای بهبود زیرساختهای اقتصادی در قاره سیاه را مطرح کرده است.
باراک اوباما به همین منظور دو سال پیش تعهد کرد که آمریکا به منظور بهینه سازی شبکه برق رسانی 10 کشور آفریقایی بیش از هفت میلیارد دلار اختصاص دهد.
نکته حایز اهمیت در رویارویی واشنگتن و پکن در قاره آفریقا اینکه گرچه به نظر می رسد آمریکا در زمینه مبادلات اقتصادی از پکن عقب مانده ولی در زمینه نظامی از دیگر هماوردان خود در آفریقا کاملا پیشی گرفته است.
در این راستا آمریکا تلاش کرده و می کند که با کشورهای آفریقایی به سطح بالاتری از همکاری نظامی دست یابد.
نیروهای نظامی آمریکا در حال حاضر در کشورهای موسوم به ساحل آفریقا حضور دارند ولی از دیدگاه واشنگتن این حضور نظامی کافی نیست و به همین علت مقامات پنتاگون خواستار تقویت همکاریهای نظامی با آفریقا هستند.
آمریکا پس از حادثه 11 سپتامبر و در سال 2003 میلادی با هدف مبارزه با تروریسم یک پایگاه نظامی در "جیبوتی" ایجاد کرد. حدود سه هزار و 200 نیروی نظامی آمریکا در این پایگاه مشغول کار هستند که فعالیت های نظامی آمریکا را در منطقه موسوم به "شاخ آفریقا" مدیریت و رصد می کنند.
از این پایگاه هواپیماهای بدون سرنشین علیه مواضع القاعده در شبه جزیره عربستان و سومالی هدایت می شوند.
همچنین نیروهای نظامی آمریکا که تعداد آنها بالغ بر 200 تن برآورد شده با هدف مبارزه با گروههای تکفیری در نیجر مستقر هستند.
از سوی دیگر واشنگتن تعدادی نیروی نظامی در آفریقای مرکزی و نیز حدود 3 هزار نیروی نظامی با عنوان تلاش برای جلوگیری از گسترش بیماری "ابولا" در غرب آفریقا مستقر کرده است.
با این وجود واشنگتن این میزان و سطح از حضور نظامی در آفریقا را کافی نمی داند و خواستار افزایش حضور نظامی خود در کشورهای آفریقایی است.
واشنگتن برای دستیابی به این هدف به کشورهای متعدد آفریقایی ، امضای پیمانهای نظامی گوناگون را پیشنهاد داده است.
واشنگتن همچنین در سال 2007 میلادی و با هدف هدایت عملیات نظامی در آفریقا ستاد فرماندهی موسوم به "آفریکام" AFRICOM را تاسیس کرد.
مسوولیت مداخله نظامی در لیبی در سال 2011 میلادی و همچنین مداخله نظامی در کشور آفریقایی "مالی" و "چاد" نیز برعهده ستاد فرماندهی "آفریکام" قرار داشت.
هم اکنون نیروهای نظامی، مشاوران و نیروهای ویژه آمریکا حداقل در 10 کشور موسوم به ساحل آفریقا حضور دارند.
نیروهای ویژه آمریکا همچنین در پایگاههای هوایی سومالی مستقر هستند و ازآنجا هواپیماهای بدون سرنشین را علیه مواضع گروه تکفیری و تروریستی "الشباب" هدایت می کنند.
براین اساس می توان نتیجه گرفت که واشنگتن در مواجهه با پازل آفریقا اگرچه به نظر می رسد در عرصه اقتصادی تا کنون بازی را به پکن واگذار کرده است ، ولی در زمینه نظامی و مدیریت بحران های نظامی در آفریقا همچنان بر رقیب خود برتری دارد.
این رقابت تنگاتنگ ابرقدرتها در قاره آفریقا گرچه ممکن است برای کشورهای این قاره منافعی نیز دربرداشته باشد ولی در صورت تداخل منافع می تواند شرایط را برای هریک از عوامل حاضر در این صحنه اعم از عوامل بیرونی و یا درونی دشوار کند و به یک بحران پیچیده تبدیل شود.
خاورم ** 1583 ** 1546
03/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]
صفحات پیشنهادی
سیاست میدان رقابت یا جنگ /حضور در عرصه ی سیاسی فرصتی از طرف مردم برای اعتلای کشور
سیاست میدان رقابت یا جنگ حضور در عرصه ی سیاسی فرصتی از طرف مردم برای اعتلای کشور دوران هشت ساله تجربیات گران بهایی در اختیار همه و از جمله سیاسیون قرار داده است تا دیگر به راه های تجربه شده و ناکام مانده نروند و مسیر درست رقابت و حرمت با نگاه به منافع ملی را برگزینند اما برای رستلاش آمریکا برای افزایش همکاری نظامی با تایلند/ آغاز رقابت با چین
تلاش آمریکا برای افزایش همکاری نظامی با تایلند آغاز رقابت با چین کوالالامپور – ایرنا – آمریکا پس از نزدیکی نظامی تایلند به چین و خرید یک میلیارد دلاری تسلیحانی بانکوک از پکن تلاش خود را برای توسعه همکاری نظامی با این کشور جنوب شرق آسیا افزایش داد به گزارش ایرنا پس از کودتای اوتبدیل بازار ایران به عرصه رقابت شرکتهای بزرگ جهان
تبدیل بازار ایران به عرصه رقابت شرکتهای بزرگ جهان یک کارشناس مسائل نفتی و گازی میگوید با برداشته شدن تحریمها بازار ایران به عرصه رقابت شرکت های بزرگ جهان تبدیل خواهد شد به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از شبکه خبری تلویزیونی فرانس 24 در گزارش ویژه ای به بررقابت روسیه و آمریکا در موتورهایی مافوق صوت
رقابت روسیه و آمریکا در موتورهایی مافوق صوت اشتون کارتر وزیر دفاع آمریکا گفت به دنبال ساخت موتورهایی مافوق صوت با پنج برابر سرعت صوت هستیم به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر به نقل از خبرگزاری صداوسیما کارتر گفت علت اینکه روسیه و چین ارتش های خود را مدرن سازی می کنند به خاطربازار ایران به عرصه رقابت شرکت های بزرگ جهان تبدیل خواهد شد
بازار ایران به عرصه رقابت شرکت های بزرگ جهان تبدیل خواهد شد خبرگزاری پانا یک کارشناس مسائل نفتی و گازی می گوید با برداشته شدن تحریم ها بازار ایران به عرصه رقابت شرکت های بزرگ جهان تبدیل خواهد شد ۱۳۹۴ جمعه ۲۶ تير ساعت 06 57 به گزارش خبرگزاری پانا شبکه خبری تلویزیونی فرانسرقابت ناسالم شرکت های آمریکایی در هند
رقابت ناسالم شرکت های آمریکایی در هند شناسهٔ خبر 2863089 - سهشنبه ۳۰ تیر ۱۳۹۴ - ۱۵ ۱۵ اخبار کوتاه > اقتصاد افشای پرداخت رشوه توسط چند شرکت بزرگ آمریکایی برای حضور در بازار پرسود هند به یکی از موضوعات جنجال برانگیز در این کشور آسیایی تبدیل شده استدختر محجبه در رقابت های وزنه برداری آمریکا + عکس
کلثوم عبدالله زن مسلمان آمریکایی ۳۵ ساله توانست با جلب رضایت فدراسیون جهانی وزنه برداری با پوشش اسلامی در مسابقات بین المللی انتخابی المپیک ۲۰۱۲ لندن حاضر شود کلثوم عبدالله زن مسلمان آمریکایی ۳۵ ساله توانست با جلب رضایت فدراسیون جهانی وزنه برداری با پوشش اسلامی در مسابقات بیدختر محجبه در رقابت هاي وزنه برداري آمريکا
۲۲ تير ۱۳۹۴ ۱۸ ۱۳ب ظ دختر محجبه در رقابت هاي وزنه برداري آمريکا موج - کلثوم عبدالله زن مسلمان آمريکايي ۳۵ ساله توانست با جلب رضايت فدراسيون جهاني وزنه برداري با پوشش اسلامي در مسابقات بين المللي انتخابي المپيک ۲۰۱۲ لندن حاضر شود به گزارش خبرگزاري موج کلثوم عبدالله زن مسلمانسبقت روسیه از چین و آمریکا در رقابت پذیری اقتصادی
سبقت روسیه از چین و آمریکا در رقابت پذیری اقتصادیگروه مشاورهای بوستون اعلام کرد قیمت پایین نفت و کاهش ارزش روبل روسیه رقابت پذیری این کشور را در برابر چین و آمریکا افزایش داده است به گزارش خبرنگار اقتصاد بین الملل خبرگزاری فارس به نقل از راشاتودی گروه مشاوره ای بوستون اعلامرقابت تیم های آمریکا و قطر برای جذب مهاجم چلسی
رقابت تیم های آمریکا و قطر برای جذب مهاجم چلسی خبرگزاری پانا باشگاه های آمریکا و قطر برای به خدمت گرفتن مهاجم کهنه کار و مطرح ساحل عاجی رقابت می کنند ۱۳۹۴ يکشنبه ۲۸ تير ساعت 15 33 به گزارش خبرگزاری پانا شبکه ای اس پی ان اعلام کرد از لیگ ام ال اس آمریکای شمالی برای به خدمت گرفکنگره آمریکا: چین در نقض حقوق بشر با کرهشمالی رقابت میکند
جمعه ۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۳ ۰۷ یکی از اعضای سرشناس کنگره آمریکا با محکوم کردن آزار و اذیت مذهبی در چین برخی از اقدامات آنها را با نازیها مقایسه کرد و گفت که پکن در سوءاستفاده از حقوق بشر با کرهشمالی رقابت دارد به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از خبرگزاری رویترزقهرمانی جردن باروس در رقابتهای کشتی آزاد بازیهای کشورهای آمریکایی
قهرمانی جردن باروس در رقابتهای کشتی آزاد بازیهای کشورهای آمریکاییرقابتهای کشتی آزاد بازیهای کشورهای آمریکایی پان آمریکن با قهرمانی جردن باروس آمریکایی همراه بود به گزارش خبرگزاری فارس و به نقل از روابط عمومی فدراسیون کشتی اسامی نفرات برتر این رقابتها به شرح زیر استتجمع یهودیان آمریکایی مقابل کوبورگ
تجمع یهودیان آمریکایی مقابل کوبورگ تعدادی از یهودیهای آمریکایی که برخی از آنها از نیویورک و آتلانتا آمده بودند علیه توافق هستهای تجمع کردند آفتاب تعدادی از یهودیان آمریکایی عصر روز دوشنبه با تجمع مقابل هتل کوبورگ علیه توافق هستهای علیه آن چه آن را توافق بد میخوانورود جنگندههای اف 16 آمریکا به عراق
ورود جنگندههای اف 16 آمریکا به عراق فرمانده کل نیروهای مسلح عراق از ورود جنگندههای اف 16 آمریکایی به عراق خبر داد به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از پایگاه خبری روودا دفتر حیدر العبادی نخستوزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح عراق اعلام کردرئيسجمهور مستعفي يمن سفيرجديد درآمريکا انتخاب کرد |اخبار ایران و جهان
رئيسجمهور مستعفي يمن سفيرجديد درآمريکا انتخاب کرد کد خبر ۵۱۶۹۰۷ تاریخ انتشار ۲۲ تير ۱۳۹۴ - ۱۶ ۳۸ - 13 July 2015 عبد ربه منصور الهادی رئیس جمهور مستعفی یمن احمد عوض بن مبارک رئیس پیشین دفتر خود را به عنوان سفیر یمن در آمریکا تعیین کرد به گزارش شبکه اسکای نیوز عربی عبد ربه منصورایزنی وزرای خارجه ایران و آمریکا به حضور صالحی و مونیز
همراه با مذاکرات وین 372 رایزنی وزرای خارجه ایران و آمریکا به حضور صالحی و مونیز رایزنی وزرای خارجه ایران و آمریکا با مسئولان عالی انرژی اتمی دو کشور آغاز شد به گزارش خبرنگار اعزامی باشگاه خبرنگاران جوان از وین رایزنی وزرای خارجه ایران و آمریکا با مسئولان عالی انرژی اتمی دو کشوردیدار هیاتهای ایران و آمریکا با حضور اشمید پس از نشست وزیران 1+5
دیدار هیاتهای ایران و آمریکا با حضور اشمید پس از نشست وزیران 1 5 وزیران خارجه ایران و آمریکا به همراه صالحی و مونیز دیدار کردند به گزارش نامه نیوز در این مذاکرات که بعد از نشست داخلی وزیران خارجه 1 5 انجام میشود معاونان و نیز هلگا اشمید حضور دارند همچنین حسین فریدون و-
گوناگون
پربازدیدترینها