واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲ مرداد ۱۳۹۴ (۱۳:۶ب.ظ)
دوران پساتحريم؛ از پيش داوري هاي مسوولين تا نقدهاي مسوولانه موج - مشکل اصلي کشور ما دوران پساتحريم يا تحريمي نيست، اينکه عده اي علاقه دارند که تاريخ معاصر ايران را به دوران تحريمي و پساتحريم تقسيم کنند، اندکي زود است. اين تقسيم بندي را بايد آيندگان اين سرزمين داشته باشند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، اين روزها شايد مسوولين دولت از برنامه ريزي براي دوران پساتحريم سخن بگويند. از افزايش صادرات و اشتغال و رونق اقتصادي. اينها همه در کنار انتقادها و هشدارهايي است که به دولت براي برنامه ريزي و مديريت اقتصاد از قبل ها داده مي شد.
با اين حال آنچه مسلم است اين که دولت اميد زيادي به رونق اقتصاد دارد و حتي سخنگوي دولت گفته است که برنامه ششم توسعه بر اساس دوران پساتحريم بسته مي شود. البته در اين ميان انتقاداتي هم به اين گفته شده است؛ چرا که عده اي از صاحب نظران معتقدند که توسل به اصول اقتصاد مقاومتي هنوز بايد در دستور کار باشد و البته که سخن از بودجه بندي و برنامه نويسي براساس دوران پس از تحريم ناشي از عدم پختگي است. دکتر عبدالمجيد شيخي، استاد دانشگاه، بر اين نظر است که نبايد مسوولان به يکباره و ناشيانه صحبت کنند؛ چرا که در اين صورت سطح توقعات و تصورات جامعه را بالا خواهند برد. با اين حال عده اي ديگر از صاحب نظران معتقد هستند که تمام مشکلات اقتصادي ما تا پايان سال 94 است و احتمالا برنامه ريزي دولت براي سال 95 شايسته است؛ چرا که ما تا 6 ماه ديگر در فشار هستيم و بعد از آن کم کم فشارهاي اقتصادي برداشته خواهد شد. دکتر عبدالرضا اميرتاش در اين باره پيش تر به موج گفته بود که از سال 95 مشکلات رفته رفته کم مي شوند و البته که لغو تحريم ها تاثير بسزايي در شرايط اقتصادي به جا مي گذارد.
به نظر مي رسد که صاحب نظران اقتصادي قرائت هاي مختلفي نسبت به جريان تحريمي و بعد از تحريم دارند. در اين زمينه دکتر حسن سبحاني، استاد دانشگاه تهران، معتقد است که مشکل اصلي کشور ما دوران پساتحريم يا تحريمي نيست، بلکه مشکلات آنقدر ريشه اي و ساختاري هستند که ابتدا دولت بايد در محورهاي توليدي موانع را بردارد.
البته اين ديدگاه شايد بدبينانه باشد، ولي؛ نگاهي آينده نگرانه است که باعث خواهد شد خوشبيني غبار گرفته افکار عمومي را نسبت به لغو تحريم ها و گشايش اقتصادي کاهش دهد. از آن گذشته واقعيت مساله هم اين است که برخي مشکلات در کشور ما زيرساختي است که صرفا لغو تحريم ها آن ها برطرف نمي کند. با اين حال بسياري از صاحب نظران ديگر هم بر اين نظر معترف هستند. دکتر علي اصغر پورمتين، اقتصاددان، گفته است هر چند رشد اقتصادي تا 3 درصد براي ايران در سال آينده پيش بيني مي شود، ولي؛ نبايد طوري حرف زده شود که توقعات مردم بيشتر شود.
البته اين در حالي است که يکي از انتقادات به دولت همين نحوه برخورد بود؛ چرا که از صفر تا 100 سياست ها به تحريم ها ربط داده مي شد. شايد همين نگاه باشد که مورد انتقاد منتقدان و صاحب نظران حوزه اقتصاد باشد. با اين حال آن چيز که خيلي مهم است نحوه برنامه ريزي در اين شرايط است. برنامه ريزي که همين تعداد از اقتصاددانان آن را مؤلفه اي مي دانند که در ايران محلي از اعراب ندارد. همين انتقاد را هم بر روند بودجه بندي و بودجه ريزي مي کنند.
در هر صورت اين که عده اي علاقه دارند که تاريخ معاصر ايران را به دوران تحريمي و پساتحريم تقسيم کنند، اندکي زود است. اين تقسيم بندي را بايد آيندگان اين سرزمين داشته باشند نه در حال حاضر.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]