واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳۱ تير ۱۳۹۴ (۱۴:۲۴ب.ظ)
چرا به رفراندوم هسته اي نياز نيست؟ موج - گروه سياسي؛
پس از اعلام توافق هسته اي عده اي از صاحبنظران بر اين عقيده شدند که توافق وين به همه پرسي گذاشته شود. از اين نظر که هميشه مذاکرات هسته اي محل اختلاف نظر بوده است. اين افراد معتقدند چون رهبر معظم انقلاب تاکيد بر عدم دودستگي در موضوع هسته اي را داشتند بهترين حالت براي پيشگري از اين تفرقه رفراندوم است. به علاوه اينکه طبق اصل 59 قانون اساسي در مسائل بسيار مهم اقتصادي، سياسي، اجتماعي و فرهنگي مراجعه مستقيم به آراي مردم لازم است.
با اين حال عده اي ديگر معتقد هستند که رفراندوم پيشنهاد درستي نيست؛ چرا که همين پيشنهاد باعث ايجاد دودستگي در بين مردم مي شود.
به علاوه اينکه ابعاد توافق نامه براي همه مردم مشخص نيست. به عبارتي همه مردم از پشت پرده اين توافق خبر ندارند وفقط مي دانند که توافقي شده که قرار است تحريم ها رفع شود و شرايط اقتصادي بهتري پيش رو است. اگر قرار باشد همه پرسي صورت گيرد بايد تمام جزييات اين توافق نامه در صدا و سيما گفته شود و پس از طي مدت کارشناسي و ابلاغ و اطلاعيه به رأي گذاشته شود.
نکته اي که در اين پيشنهاد مغفول است اين که صحيح است که توافق هسته اي رويدادي بزرگ در عرصه سياسي و اقتصادي است و ابعاد بين المللي آن بسيار و گسترده است با اين حال به نظر نمي رسد در موضوعي که بيشتر به سياست خارجي مربوط است نياز به همه پرسي باشد.
از آن گذشته اصل مذاکرات هسته اي باعث وحدت و همدلي بين مردم شده است. تا آنجا که بيشتر مردم با ذات و محتواي لغو تحريم ها همه موافق هستند. اگر اختلافاتي است بيشتر در رده صاحبنظران و سياسيون است.
آن هم به دلايلي که شايد براي همه مردم قابل هضم نباشد. به هر حال همانطور که گفته شده اين توافق فتح الفتوح نيست ولي بهترين نتيجه اي بوده که مي شود در اين دوره تاريخي قابل امضا باشد. بايد در نظر داشت که مردم از نفس لغو تحريم ها رضايت دارند و البته که اختلاف نظرها تا به اين لحظه بين فعالان سياسي و نقادان جريان داشته است.
از آن گذشته هضم مسائل فني توافق هسته اي براي همه مردم قابل فهم نيست. حتي يک تحصيل کرده دانشگاهي هم شايد نتواند بفهمد که پشت پرده يک بند حقوقي و فني چه مصلحتي نهفته است. پس چگونه مي توان در اين ميان از همه پرسي حرف زد؟
تا آنجايي هم که مشخص است اينکه همه مردم به تيم مذاکره کننده ايمان و اعتماد دارند و در مقابل دشمني آمريکا را هم ديده اند. پس در اين مورد خاص که در عرصه فني و سياست خارجي قابل صحبت است فقط اعتماد به مسوولين امر کافي است.
به نظر نمي رسد که برخي از نقادان هم با اين توافق مخالف باشند. نگراني از جانب کارشکني آمريکا است که معمولا اختلاف نظرهايي را ايجاد مي کند. با همه اين ها هر چند گفته شود که نشاط سياسي در بين مردم با همه پرسي زياد مي شود مي توان گفت اصل مذاکرات هميشه عامل وحدت ساز بين مردم بوده است.
به عبارتي پيگيري روند مذاکرات و اعتماد به تيم مذاکره کننده يکي از اصول نشاط سياسي است که همه دلايل ديگر را رد خواهد کرد.
* صفيه رضايي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]