واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: کارشکنی تندروهای آمریکایی در مسیر تصویب توافق/ ایران امتیازات زیادی گرفته است تهران - ایرنا- دو تن از تندروهای سیاسی در آمریکا از جمله معاون وزیر دفاع دولت بوش، با اذعان به امتیازاتی که ایران در جمع بندی مذاکرات هسته ای دریافت کرده است، یادآور شدند که تنها راه،رد توافق های به دست آمده در وین از سوی کنگره و مذاکرات جدید برای رسیدن به توافقی تازه است.
به گزارش ایرنا، "اریک دالمن" معاون وزیر دفاع آمریکا در دوران ریاست جمهوری "جرج بوش" و "ری تکیه" از کارشناسان شورای روابط خارجی در گزارشی در روزنامه واشنگتن پست نوشتند: بعد از دو سال دیپلماسی مشقت بار، سرانجام دولت "باراک اوباما " رییس جمهوری آمریکا به توافق هسته ای با ایران دست یافت. با نگاهی موشکافانه به این توافق می توان پی برد این سند امتیازات عدیده ای را به ایران می دهد که شامل ظرفیت بسیار وسیع برای غنی سازی، کوتاه بودن زمان انقضای توافق، ادامه غنی سازی و نظارت های نفوذپذیر بر برنامه هسته ای این کشور است.
این مطلب می افزاید: البته هیچ توافقی کاملا بی عیب و نقص نیست، اما عیوب توافق هسته ای ایران بیش از حد و ناعادلانه است؛ طوری که لزوم مذاکره برای حصول توافقی بسیار محکم تر و سخت گیرانه تر را ضروری می سازد. آنهم تنها در صورتی ممکن است که کنگره توافق فعلی را تصویب کند.
به اعتقاد نویسندگان این مطلب، موضع دولت اوباما تا پیش از توافق موقت در سال 2013 در مورد برنامه هسته ای ایران قاعده مند و ملموس بود. همواره تاکید می کرد نظر به نیازهای عملی و واقع بینانه ایران، برنامه غنی سازی این کشور باید منحصرا نمادین و محدود به چند صد دستگاه سانتریفیوژ باشد. اما از سال 2013 همه این معیارهای محتاطانه قربانی امتیاز دهی هایی به ایران شد.
دولت امریکا برای توجیه تغییر مواضعش بی درنگ این مفهوم را مطرح کرد که دوره جهش هسته ای (break out) ایران به یک سال افزایش یافته است.
اما همین دوره یک ساله هم ممکن است به مرور زمان کوتاه شود زیرا ایران بر اساس توافق به دست آمده می تواند به تدریج سانتریفیوژ های نسل اولیه خود را از رده خارج کرده و دستگاه هایی پیچیده تر را جایگزین آنها سازد.
این دو کارشناس آمریکایی در تشریح نگرانی های خود از توافق هسته ای یاداور شده اند: توافق هسته ای وین صراحت دارد بعد از انقضای مهلت اعتبار توافق و محدودیت های اعمال شده بر برنامه هسته ای ایران، با این کشور مانند دیگر اعضای فاقد سلاح هسته ای عضو "ان پی تی " رفتار می شود. یعنی ایران می تواند همچون ژاپن تاسیسات زیربنایی هسته ای در مقیاس صنعتی بسازد.
"راستی آزمایی های توافق متکی بر اصل "دسترسی مدیریت شده " است. به موجب این اصل آژانس بین المللی انرژی اتمی نخستین نهادی خواهد بود که مستندات قابل اعتماد از فعالیت های ایران ارائه می کند و سپس با ایران بر سر دسترسی زمان بندی شده به تاسیسات مشکوک به مذاکره می نشیند."
به نوشته واشنگتن پست، با این توافق در هفته های پیش رو دولت امریکا در صدد توجیه امتیازاتی که به ایران اعطا کرده، برآمده و ادعا خواهد کرد توافق با ایران یک رژیم بی سابقه ای از بازرسی ها را بنیان نهاده است و در نهایت هم ایران تا چند ماه دیگر با حفظ همه اهداف و اولویت هایش از زیر بار تحریم ها رها خواهد شد.
این گزارش می افزاید: توافق فعلی یکی از مسامحه آمیز ترین توافق های کنترل سلاح در زمینه فناوری در طول تاریخ است. اما هنوز فرصت باقی است و با اصلاحیه های ملموس می توان آن را بهبود بخشید و محکم تر کرد. بهتر است امریکا به میز مذاکره برگردد و شرطی را در توافق بیفزاید که بعد از انقضای مهلت اعتبار توافق، پیشنهاد تمدید 10 سال دیگر توافق به رای گذاشته شود.
این رای گیری هر 10 سال انجام گیرد و اکثریت آرای به دست آمده باید طولانی مدت بودن توافق را مشخص کند نه اینکه فقط به مثابه یک ساعت تعیین زمان اختیاری عمل کند.
این دو کارشناس آمریکایی معتقدند در بازنگری توافق باید محدودیت هایی بر نسل اولیه سانتریفیوژهای ایران اعمال شود بر این مبنا که بازرسی ها و دسترسی ها همه جا و هر زمان در کار باشد.
در بخش پایانی مقاله ادلمن و تکیه آمده است: هرچند خیلی دیر است اما تنها راه برای گشودن مجدد توافق و اصلاح آن این است که در گام نخست کنگره این توافق را رد کند. دولت اوباما یا دولت آینده امریکا می تواند با مذاکرات مجدد اعتراف کند به دلیل آن که یک بنیاد پشتیبانی متشکل از هر دو جناح آمریکا برای این توافق وجود ندارد، الزامات کلیدی توافق باید بازنگری شود.
اروپام**1591**9157** 1701
29/04/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]