تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 2 دی 1403    احادیث و روایات:  حضرت زهرا (س):کسی که عبادت های خالصانه خود را به سوی خدا فرستد، پروردگار بزرگ ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1842616515




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

ایرانشناس ترکیه ای: هنوز برای آشتی ایران و غرب زود است


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: ایرانشناس ترکیه ای: هنوز برای آشتی ایران و غرب زود است آنکارا – ایرنا – دکتر بایرام سینکایا، ایرانشناس ترکیه ای در تحلیلی از توافق هسته ای ایران و غرب، با ادعای احتمال بروز مشکلاتی در فرایند اجرایی آن گفته که این توافق در وهله اول می تواند به حل مسایل منطقه ای مانند داعش، کمک کند، اما برای آشتی ایران و غرب هنوز زود است.


بایرام سینکایا در این نوشته که روز دوشنبه به طور همزمان در تارنمای تلویزیون دولتی ترکیه و خبرگزاری آناتولی منتشر شد، مدعی شده، گرچه توافق هسته ای مهم ایران و غرب می تواند موجب تعمیق همکاری های ایران و غرب در رهیافتی برای مسائل مزمن خاورمیانه مانند داعش کمک باشد، اما نباید انتظار داشت که ایران تغییر بنیادینی در سیاست خارجی خود داشته باشد.
او با اشاره به اینکه توافق هسته ای هفته گذشته ایران و غرب، نقطه عطف مهمی در برنامه هسته ای ایران می باشد، نوشته است: با این توافق، بحث برنامه هسته ای ایران و تنش در روابط تهران و واشنگتن، جای خود را به محتوا و تاثیرات این توافق داده است.
استاد دانشگاه یلدریم بیازیت آنکارا می نویسد: اکنون دو سووال برجسته شده است.آیا این توافق می تواند موجب تغییراتی در سیاست خارجی ایران، به ویژه در قبال غرب شود؟
او در پاسخ با تاکید بر اینکه توافق هسته به مقیاس وسیعی، خواسته های دو طرف از یکدیگر را تامین کرده است، می نویسد: از منظر آمریکا، در نتیجه این توافق گرچه ایران به کلی غنی سازی اورانیوم را متوقف نمی کند، ولی تا حد مشخصی محدود می سازد. به باور آمریکا با تدابیر مندرج در توافق، ایران حداقل برای یک دوره 10 ساله از دسترسی به سلاح های هسته ای دور خواهد بود.
از منظر تهران نیز شود، ایران به انتظارات خود از این مذاکرات دست یافته است، جامعه بین المللی حق و حقوق هسته ای ایران از جمله غنی سازی اورانیوم را به رسمیت شناخت.
گرچه ایران قدری از اصرار خود در خصوص لغو بلافاصله تحریم ها عقب نشینی کرد ولی در مقیاس وسیعی تاسیسات هسته ای ایران به فعالیت خود ادامه خواهد داد. اگر هم محدودیتی در خصوص این تاسیسات لحاظ شده ولی موقتی است. به عبارت دیگر با مرور زمان این محدودیت ها برداشته خواهد شد. در مقابل تمامی تحریم ها علیه ایران برداشته می شود. افزون بر این دو طرف در خصوص تسلیح و توان موشک بالستیک ایران، برنامه هسته ای ایران، در واقع راه میانی را انتخاب کردند. به عبارتی دیگر هر دو طرف با تعدیل در مواضع خود، راه توافق را پیش گرفتند.
دکتر سینکایا با اشاره به این که، آمریکا ابتدا خواهان توقف کامل غنی سازی ایران و تعطیلی تاسیسات اراک و فرودو بود، نوشت: آمریکا در مذاکرات فشرده با طرف ایرانی از این اصرار خود منصرف شد. در مقابل ایران نیز برای یک دوره محدود، به تعدیل فعالیت های هسته ای خود رضایت داد. آمریکا اصرار داشت که ایران پروتکل الحاقی را قبول کرده و در این چارچوب تاسیسات نظامی خود را برای کنترل سازمان انرژی اتمی باز کند که ایران به هیچ وجه به این خواسته ها گردن نگذاشت.
او در بخش دیگری از مقاله خود با عنوان فرعی؛ توافق را نمی توان به مفهوم بروز تغییراتی در سیاست خارجی ایران، دانست، نوشته است: اجرای توافق وین، بر اساس تقویم مشخصی صورت خواهد گرفت، ولی در هر مرحله احتمال بروز مشکلات و چالش هایی نیز وجود دارد.
به گفته اوباما، این قرارداد به اعتماد متقابل طرفها وابسته است. لذا می توان گفت برنامه هسته ای ایران همچنان در دستور کار جامعه بین المللی خواهد ماند. از سوی دیگر هم در ایران و هم در غرب، محافل قدرتمندی با این توافق مخالفت می ورزند.
این استاد دانشگاه با اشاره به اظهارات حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران مبنی بر اینکه یکی از مهمترین نتایج این توافق، ادعاهای تهدید بودن ایران به صلح و امنیت جهانی را نقش برآب کرد و فصل نوینی در مناسبات ایران با دنیا را شروع کرد، نوشته است: اما این نمی تواند به مفهوم تغییر سریع و بنیادین در سیاست خارجی ایران باشد.
سنکایا در تبیین تحلیل خود به اظهارات مقام معظم رهبری اشاره کرده و نوشته است: رهبر دینی ایران تاکید کرده اند که چه توافق رسمیت یابد، یا نه، سیاست خارجی ایران تغییری نخواهد کرد و ایران به حمایت خود از دوستان منطقه ای ادامه خواهد داد.
او با اشاره به اینکه توافق هسته ای، توافق جامع ویک قرارداد همکاری راهبردی نیست که کلیه مسائل بین ایران و غرب را حل کند، نوشته است: اتهامات متقابل ایران و غرب می تواند ادامه یابد. آنچه که در تغییر سیاست خارجی آن می تواند تعیین کننده باشد، موازنه های داخلی ایران است.
سینکایا ابراز عقیده کرده است که اجرای کامل توافق هسته ای می تواند موجب تقویت موقعیت سیاسی روحانی در ایران خواهد شد. البته این امر به طور مستقیم و به خودی خود ممکن نمی شود، و تاثیرات اجرایی توافق و مبارزات حزبی بین محافل سیاسی در ایران در این باره تعیین کننده خواهد بود. انتخابات اسفند ماه امسال می تواند نشان خواهد داد که سیاست در ایران چه رویکردی خواهد داشت.
تقویت موقعیت آقای روحانی در ایران به مفهوم تغییر در سیاست خارجی ایران و رویکردی نوینی در سیاست امنیت محور می شود. در غیر این صورت ادامه رویکرد خشن در سیاست خارجی به مفهوم ادامه مشکلات در سیاست خارجی ایران در قبال منطقه و جهان خواهد بود.
این ایرانشناس ترکیه در ادامه پیش بینی کرده است که تغییرات محتمل در سیاست خارجی ایران می تواند تاثیرات مثبتی در روابط ایران با غرب داشته و در صورت حاکمیت کامل دولت روحانی بر سیاست خارجی موجب تقویت اقتصادی و برجسته شدن رویکرد برد – برد و قبول مفهوم گفت و گو و وابستگی متقابل در روابط بین المللی، در سیاست خارجی ایران می شود.
به باور نویسنده، چنین رویکردی موجب بروز فصل نوینی در روابط ایران با غرب از جمله آمریکا در جبهه اقتصادی و تجاری می شود که از هم اکنون شاهد بی صبری شرکتهای غربی برای ورود به بازار بزرگ ایران هستیم.
او یکی از زمینه های محتمل همکاری بین ایران و غرب در بعد توافق هسته ای را مبارزه با تروریسم دانسته و نوشته است: در سالهای اخیر در سیاست خارجی ایران گفتمان مبارزه با افراط گرایی و تروریسم برجسته شده است و به همین علت ایران به عنوان شریک مهمی در مبارزه با گروه های افراطی چون داعش نگریسته می شود.
سینکایا با پیش بینی اینکه بعد از حل مساله هسته ای، روحانی وقت بیشتری را برای حل مسائل خاورمیانه تخصیص می دهد، نوشته است: حل مساله هسته ای با یک رویکرد سازنده، موجب تقویت جدی جایگاه ایران در حل مسائل منطقه ای شده و می توان انتظار داشت ایران از این پس دیپلماسی فعالی را در برخورد با مشکلات مزمن منطقه ای داشته باشد.
نویسنده با اشاره به اینکه کشورهای دوست ایران در منطقه از توافق هسته ای خرسند هستند ولی عربستان و اسراییل و برخی کشورهای منطقه یا از موضع خصمانه و یا از موضع کشور رقیب، از تحول مهم ایجاد شده ناخرسند هستند.
از نظر این کشورها ایران منزوی و تحت تحریم های شدید بین المللی در راستای منافع آنها قرار دارد. از دید این ها رهایی ایران از تحریم ها می تواند آزادی عمل بیشتری در منطقه به این کشور بدهد.
از سوی دیگر هرچند که از سوی برخی از کشورها، در سوریه، لبنان و یمن ادعاهایی در خصوص جنگ نیابتی ایران مطرح است، اما جدا از سیاست های منطقه ای که دارای مولفه های خاصی می باشند. ایران تنها مسوول این درگیری ها و یا شرایط پیش آمده نیست. انعطاف در سیاست های منطقه ای ایران نمی تواند یکجانبه باشد و دیگر کشورها نیز باید انعطاف و رویکرد نوینی داشته باشند.
خاورم/2011**1144



29/04/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن