محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1845643141
درباره نمایش سینمایی چهرهی ایفاگران نقشهای قدیسان
واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
درباره نمایش سینمایی چهرهی ایفاگران نقشهای قدیسان وبلاگ > خبر وبلاگ - یکی از چالشهای فراروی ساخت آثار تاریخی/ مذهبی در سینما و تلویزیون، مبحث کیفیت نمایش شمایل قدیسان دینی است. در نمونههای خارجی، این چالش تا حد زیادی کمرنگ است و اگرچه در دهههای پیشین، در سینما گاه تمهیداتی مانند سایه و نمای سوبژکتیو و... برای بزرگانی همچون عیسی مسیح (مثلاً در بن حور) به کار میرفت، اما با توجه به گستردگی و عمق فرهنگی هنرهای تجسمی و بصری در بافت نمودسازیهای دینی در مغربزمین، چنین موضوعی نهتنها مشکل محسوب نمیشود که بخشی مهم از تاریخ هنر آیینی آن دیار است.
یکی از چالشهای فراروی ساخت آثار تاریخی/ مذهبی در سینما و تلویزیون، مبحث کیفیت نمایش شمایل قدیسان دینی است. در نمونههای خارجی، این چالش تا حد زیادی کمرنگ است و اگرچه در دهههای پیشین، در سینما گاه تمهیداتی مانند سایه و نمای سوبژکتیو و... برای بزرگانی همچون عیسی مسیح (مثلاً در بن حور) به کار میرفت، اما با توجه به گستردگی و عمق فرهنگی هنرهای تجسمی و بصری در بافت نمودسازیهای دینی در مغربزمین، چنین موضوعی نهتنها مشکل محسوب نمیشود که بخشی مهم از تاریخ هنر آیینی آن دیار است.
در اسلام با توجه به حرمت/ کراهت اولیهی مجسمهسازی و نقاشی، که علت عمدهاش هم در تقابل با فرهنگ بتپرستی و شمایلباوری اعراب منطقهی حجاز بود، تاریخ هنر مسیری متفاوت از تاریخ هنر مسیحی طی کرد و هنرمندان وجوه زیباییشناسی تصویری را در نمودهای معماری و خوشنویسی و نگارههای اسلیمی جستوجو کردند و البته در گذر زمان، و با معاشرت با فرهنگهای دیگر، و نیز کاسته شدن از حساسیتهای مربوط به ترویج آیین بتپرستی به دلیل اضمحلال نسبی این عقیده در میان مردمان منطقه، رفتهرفته فضا به سمت رواج و جواز نقاشی هم پیش رفت و نهایتاً با ورود هنرهای مدرنتر همچون عکاسی و سینما، موضوع تفاوتهای اساسیتری به خود گرفت.
اما به رغم سابقههای پررنگ از نگارگری شمایل معصومان و محترمان شیعی (بهویژه پیامبر اکرمص، حضرت علیع، امام حسینع، ابوالفضل عباس و امام رضاع) و ورود آنها به متن و بطن زندگی روزمرهی مردم، هنوز که هنوز است در زمینهی نمایش شمایل این بزرگان در عرصهی سینما، اماواگرهایی که بیشتر معطوف به حرمت هم هست تا جواز، وجود دارد. چالشهایی که پیش از این هنگام پخش یا نمایش فیلمها و مجموعههایی همچون مختارنامه و رستاخیز یا محمدص در سطح بخشهایی از جامعه شکل گرفت و گاه کار به صدور فتواهای پرشداد و غلاظ و تجمعهای صنفی مداحان انجامید (و اخیراً هم تجمعاتی ولو محدود را مقابل وزارت ارشاد ایجاد کرد) دلالتی بر این واقعیت است.
این نوشتار، به دلیل فقدان بضاعت فقهی نویسندهاش، قاعدتاً در پی تحلیل این موضوع به مثابه یک حکم شرعی و نهایتاً صدور فتوای حلیت و حرمت و احتیاط و کراهت و... نیست؛ اما با گذر بر چند نکته، شاید بتواند امارههایی را در کمک به تحلیل بهتر و دقیقتر این مبحث مورد اشاره قرار دهد.
۱- در روایات فراوانی، درباره ویژگی چهرهی معصومان دینی و مذهبی جزییاتپردازی شده است و اگرچه در اغلب این روایات، شمایلی زیبا (مانند صورت سپید یا گندمگون، ابروان کمانی، بینی متناسب و...) از بزرگان توصیف شده است، اما حاصل نهایی، تصویری انسانی و عادی از ظاهر ایشان است و قرینهای بر گفتمان قرآنی «انما انا بشر مثلکم» محسوب میشود. حتی گاه در برخی روایات، شمایل معصومان عادیتر از آنچه تصور عام میرود توصیف شده است؛ مانند آنچه درباره چهرهی حضرت علیع در برخی کتب روایی آمده است. از سوی دیگر روایات متعددی هم ناظر به این هستند که پیامبر اکرمص در بین مردمان پیرامونشان، ظاهری داشتهاند که بهروشنی نمیشد از دیگران متمایزشان دانست. اگر چهرهی این بزرگان چنان میبود که غیرقابلوصف باشد (آن سان که قائلان به حرمت نمایش چهرهی بازیگران ایفاگر نقش بزرگان دینی میگویند)، در متون روایی دینی هم نباید درباره جزییات چهرهشان چیزی به دست میآمد.
۲- در ادبیات فقهی، حکم و مصداق با هم متفاوتند. وظیفهی فقیه، بیان حکم است (مثلاً اینکه هر آنچه مایهی هتک انبیا و ائمه شود حرام است). اما مصداقیابی حکم، بر عهدهی مکلف است (مثلاً اینکه آیا نمایش چهرهی بازیگر موجب وهن میشود یا نه). فقیه حکم حرمت شراب را صادر میکند، ولی تشخیص اینکه لیوان الف شراب است یا لیوان ب، دیگر در حد تخصص و تشخیص فقیه نیست و خود مکلف به بررسی آن میپردازد.
۳- موضوع مورد بحث، اجماع بین فقها نیست و در نتیجه نمیتوان از آن به یک نتیجهی قطعی و خدشهناپذیر فقهی رسید. برخی مانند آیتاللهالعظمی وحید خراسانی حکم بر حرمت موضوع دادهاند و برخی همچون آیتاللهالعظمی سیستانی با در نظر گرفتن شرایطی، بر جوازش فتوا دادهاند. در این باره هر مؤمنی هم از مرجع خودش تبعیت میکند و تزاحمی شکل نخواهد گرفت.
۴- شمایلنمایی بزرگان دینی، در تاریخ نمایشی ایران (تعزیه، شبیهخوانی، اولیاءخوانی و...) قدمتی طولانی دارد که هرگز هم مورد حساسیتهای جدی فقهی قرار نگرفت. این در حالی است که شبیهخوانها، عموماً از بین همولایتیها و هممحلهایهای آشنا و خویشاوند بودهاند؛ آن سان که گاه نقش زینب کبری را فلان نقاش ساختمان و نقش امام حسین را فلان برقکار محله و نقش قمر بنیهاشم را پسرعموی فامیل ایفا میکند، بیآنکه حسی از وهن به وجود آید. مشابه همین روند در سینما، آن هم توسط بازیگری که شغل و تخصصش بازیگری است و تداعیکنندهی مثلاً لولهکش محله هم نیست، چرا باید حساسیت برانگیزد؟ البته برخی در این زمینه روی تمهید تکنیکی فاصلهگذاری در تعزیه تأکید میکنند که منجر به عدم همسانپنداری نقش و شخصیت نزد مخاطب میشود؛ در حالی که در سینما، این تکنیک معمولاً وجود ندارد و اصرار بر هرچه باورپذیرتر کردن موقعیتهای نمایشی است.
۵- برخی استدلال میکنند که بازیگران سینما به دلیل ایفای نقشهای مختلف، شایستگی شمایلآفرینی قدیسان را ندارند؛ چه آنکه نقشهایی که قبل یا بعد در قالب بزهکاران و خلافکاران ممکن است ایفا کنند، به مخدوشسازی تصویر ذهنی بهجامانده از آن قدیسان منجر خواهد شد. درستی یا نادرستی این ایده را باید از تجارب سینمایی عدیدهای گرفت که در طول سالها پاسخی درخور به ایراد مزبور دادهاند. بازیگرانی همچون ویلم دافو، آنتونی کویین، چارلتن هستن، رابرت پاول، جیم کاویزل، ماکس فنسیدو و... که در نقش عیسی و موسی و حمزه و... نقشآفرینی کردهاند، آثاری در کارنامه داشتهاند که نمود شخصیتهایی فاسد و متزلزل بوده است؛ اما این پیشینه، خللی در حس عموم مخاطبان در مواجهه با نقشهای قدیسی اینان به وجود نیاورده است. کدام مسلمان است که به رغم تماشای فیلمی همچون زوربای یونانی و جاده و گوژپشت نتردام از آنتونی کویین، در برابر نقش حمزه در فیلم محمد رسولالله مسحور معنویت حضور عموی پیامبر نشود و در عوض ذهنش معطوف به میخوارگیها و عیاشیهای مثلاً شخصیت زوربا شود؟ قدرت بازی هنرپیشه و استعداد فیلمساز در هدایت این قدرت، مانع از غلبهی پیشینههای ذهنی مخاطب خواهد شد.
۶- سینما و تلویزیون ایران، تجربهی ساخت فیلمها و مجموعههایی را با نمایش چهرهی پیامبران و قدیسان غیراسلامی (یوسف، عیسی، ایوب، سلیمان، زکریا، مریم، ابراهیم و...) دارد و تا کنون حساسیتهای فقهی و دینی در این زمینه به شکل جدی پیش نیامده است. اما به محض ورود در بحث نمایش چهرهی شمایل حضرت محمدص و ائمه اطهارع و حتی بزرگان اسلامی دیگری همچون ابوالفضل عباس، این چالشها پررنگ میشود. اگر قرار به حرمتگذاری قدیسان از طریق عدم نمایش شمایل است، تفاوتی بین نبوت مثلاً سلیمان نبی با پیامبر اکرمص وجود دارد؟ آیا تفاوتی بین عصمت حضرت مسیح با امام حسینع جاری است؟ پاسخی که معمولاً داده میشود، ناظر به برتری موقعیت چهارده معصوم در نسبت به پیامبران است که با استناد به روایاتی مانند اقتدای نماز جماعت مسیح به حضرت مهدی در آخرالزمان یا علو مقام امامت به نبوت در ادبیات شیعه است. سؤال اینجاست: آیا برتری با نابرتری مقام معصومان در نسبت با هم، منطقاً به تفاوت حکم فقهی در نمایش یا عدم نمایش چهرهی بازیگرانشان میانجامد؟ تفاوت مرتبت معنوی در موقعیتی واحد، به صدور حکم فقهی متفاوت نمیانجامد؛ همان سان که مبطلات روزهی مستحبی، همان مبطلات روزهی واجب است و تفاوتی بینشان نیست.
با توجه به نکات بالا، به نظر میرسد حکم بر حرمت شمایلنمایی پیامبر و ائمهی شیعه در سینما، فضایی بحثبرانگیز باشد تا امری مطلق و قطعی. سینما هنر «نمایش» در بستر ریتم و تصویر و حرکت است و هر چالشی در برابر عنصر نمایش این هنر، ماهیتش را زائل میکند. دین و هنر، هر دو معابری برای نیل به حقیقت معنوی جهان هستی هستند و نه در برابر یکدیگر، بلکه در کنار هم قرار دارند. رودررو قرار دادن این دو ساحت به استناد برخی دلالتهای خدشهپذیر، نه به صلاح دین خواهد بود و نه به کمال هنر منجر خواهد شد.
مطلب بالا در سایت ماهنامه فیلم درج شده است.
شنبه 27 تیر 1394 - 10:34:00
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[مشاهده در: www.khabaronline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 85]
صفحات پیشنهادی
اخبار ایران و جهان | - تجمع اعتراض آمیز نسبت به نمایش فیلم سینمایی رستاخیز
تجمع اعتراض آمیز نسبت به نمایش فیلم سینمایی رستاخیز جمعی از معترضین به نمایش فیلم سینمایی رستاخیز بعدازظهر امروز چهارشنبه مقابل ساختمان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تجمع کردند بابک برزویه ۱۳۹۴-۰۴-۲۴ ۱۹ ۱۱نمایش مستندی درباره عباس یمینی شریف/ شعرهایی که شعار شدهاند
در گفتگو با مهر عنوان شد نمایش مستندی درباره عباس یمینی شریف شعرهایی که شعار شدهاند شناسهٔ خبر 2852634 - دوشنبه ۱۵ تیر ۱۳۹۴ - ۱۱ ۳۲ فرهنگ > شعر و ادب فرزند عباس یمینی شریف با اعلام پخش مستندی با موضوع زندگی پدرش در هفته آینده گفت ساخت این اثر پاسخی به یک نیاز تاریخی و اجتايوبي از نمايشگاه دستاوردهاي فنآوري سينمايي بازديد کرد
۱۵ تير ۱۳۹۴ ۱۳ ۱۳ب ظ ايوبي از نمايشگاه دستاوردهاي فنآوري سينمايي بازديد کرد موج-ابطحي قائم مقام اقتصاد سينما و معاون توسعه فناوري و مطالعات سينمايي و سمعي و بصري همراه با جمعي از سينماگران و مديران شرکتهاي سينمايي عصر يکشنبه ۱۴ خرداد در پارک فناوري پرديس حضور يافتند به گزاربا حکم رئیس سازمان سینمایی صورت گرفت جابجایی «سید صادق موسوی» از مدیرکل نمایش خانگی به مدیرکل حوزه ریاست /سمت
با حکم رئیس سازمان سینمایی صورت گرفتجابجایی سید صادق موسوی از مدیرکل نمایش خانگی به مدیرکل حوزه ریاست سمت جدید برای آرش امینیبا حکم دکتر حجت الله ایوبی معاون وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی و رئیس سازمان سینمایی سید صادق موسوی به عنوان مدیرکل حوزه ریاست سازمان سینمایی منصوب شدنمایشی پیشرو درباره شخصیتی بزرگ
نمایشی پیشرو درباره شخصیتی بزرگ تاریخ انتشار دوشنبه 22 تیر 1394 ساعت 03 40 | شماره خبر 2015147114536321620 تعداد بازدید 4 پ پ سریال امام علی ع پس از گذشت بیست و پنج سال از تاریخ تولید همچنان تاریخنگاری نمایشی متفاوتی در میان سریالهای تلویزیونی محسوب میشود منتقدان دیروزاطلاعیه ی سازمان سینمایی درباره راهپیمایی روز جهانی قدس
اطلاعیه ی سازمان سینمایی درباره راهپیمایی روز جهانی قدس سازمان سینمایی در اطلاعیه ای از اهالی سینما دعوت کرد همانند سال های گذشته با حضور پرشوردر راهپیمایی روز جهانی قدس بار دیگر حمایت خود از مردم مظلوم فلسطین و انزجار از رژیم صهیونیستی را همراه با دیگر آحاد مردم جامعه فریاد بزنمایش مستند«یكشنبه سیاه» درباره بمباران شیمیایی سردشت
نمایش مستند یكشنبه سیاه درباره بمباران شیمیایی سردشت خبرگزاری پانا یكشنبه سیاه ساخته برهان احمدی روز یكشنبه 21 تیرماه ساعت 18 در سالن آمفی تئاتر كردستان نمایش داده می شود ۱۳۹۴ يکشنبه ۲۱ تير ساعت 13 03 به گزارش سرویس فرهنگی پانا «یكشنبه سیاه» ساخته برهان احمدی مستایران امسال نمایشگاه بینالمللی فناوریهای سینمایی برپا میکند
معاون توسعه فناوری سینما به مهر گفت ایران امسال نمایشگاه بینالمللی فناوریهای سینمایی برپا میکند شناسهٔ خبر 2853400 - شنبه ۲۰ تیر ۱۳۹۴ - ۰۹ ۴۷ هنر > سینمای ایران معاون توسعه فناوری و مطالعات سینمایی بیان کرد نمایشگاه فناوریهای سینمایی امسال توسط بخش دولتی و به صورت بینالنظر رئیس سازمان سینمایی درباره فیلم «رستاخیز» / وقتی ایوبی ردپای رقیبان سازمان سینمایی را دید
نظر رئیس سازمان سینمایی درباره فیلم رستاخیز وقتی ایوبی ردپای رقیبان سازمان سینمایی را دید فرهنگ > سینما - حجت الله ایوبی فیلم رستاخیز را میوه چندین سال تلاش عاشقانه احمدرضا درویش و همکارانش برای ادای دین سینمای ایران نسبت به واقعه عاشورا دانست به گزارش خبرگزاراطلاعیه سازمان سینمایی درباره اکران «رستاخیز»
فیلم عاشورایی اطلاعیه سازمان سینمایی درباره اکران رستاخیز نظر به رعایت جایگاه و شان مراجع عظام تقلید و عالمان شاخص دینی یادآوری می کنیم که اکران فیلم رستاخیز تا تامین نظر برخی از مراجع بزرگوار تقلید به تعویق می افتد به گزارش سرویس فرهنگی جام نیوز سازمان سینمایی با انتشار اروز جهانی قدس، نمایشگر نفوذ و عمق استراتژیک مکتب مقاومت در جهان است
رمضان شریف در نشست خبری روز جهانی قدس نمایشگر نفوذ و عمق استراتژیک مکتب مقاومت در جهان است رئیس ستاد انتفاضه و قدس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی گفت روز جهانی قدس نمایشگر نفوذ و عمق استراتژیک مکتب مقاومت در جهان است به گزارش خبرنگار حوزه احزاب و تشکلهای گروه سیاسی باشگاه خبرنافت 130 متری سفره های آب زیرزمینی البرز و هشدار درباره خشکی چاه ها
افت 130 متری سفره های آب زیرزمینی البرز و هشدار درباره خشکی چاه ها کرج-ایرنا-مدیرعامل شرکت آب وفاضلاب استان البرزگفت که برداشت های بی رویه و کاهش نزولات آسمانی سطح سفره های زیر زمینی این استان را 130 متر کاهش داده و به وضعیت هشدار رسانده است غلامرضا رضایی فر روز سه شنبه در جریانروز قدس نمایش قدرت امت اسلامی در حمایت از ملت مظلوم فلسطین است
در بیانیه اداره كل تبلیغات اسلامی خراسان شمالی روز قدس نمایش قدرت امت اسلامی در حمایت از ملت مظلوم فلسطین است شناسهٔ خبر 2853540 - سهشنبه ۱۶ تیر ۱۳۹۴ - ۱۲ ۱۸ استانها > خراسان شمالی بجنورد- اداره كل تبلیغات اسلامی خراسان شمالی با صدور بیانیه ای روز جهانی قدس را روز نمایش قدرآخرین اظهار نظر هاشمی رفسنجانی درباره نتایج مذاکرات هسته ای
آخرین اظهار نظر هاشمی رفسنجانی درباره نتایج مذاکرات هسته ای سیاست > احزاب و شخصیتها - رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت تحقق توافق هسته ای بسیار مفید است در منطقه هم اگر این حالت با ما نباشد اینجوری علیه ایران شیطنت نمی شود به گزارش خبرآنلاین به نقل از پایگاه اطلاعتوضیحات فارس نسبت به جوابیه شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران سکوت شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد درباره سهم
توضیحات فارس نسبت به جوابیه شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایرانسکوت شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد درباره سهم ۹۵ درصدی دلال فراری کرسنتبا توجه به استعلام صورتگرفته از سازمان خصوصیسازی در خصوص مالکیت شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران ۹۵ درصد از سهام شرکت در اختیار ع ت دلال احینمایشی از ایران جایزه ویژه جشنواره لهستان را گرفت
سهشنبه ۱۶ تیر ۱۳۹۴ - ۱۲ ۰۶ نمایش صدای آهسته برف کار جابر مضانی جایزه ویژه هیات داوران هشتمین جشنواره تئاتر بین المللی تاتر ایت سلف لهستان را دریافت کرد به گزارش خبرنگار تئاتر ایسنا این نمایش که تازهترین نمایش گروه سوراخ تو دیوار است هفته گذشته در شهر ورشو روی صحنه رفتتصمیمگیری درباره سرنوشت عضویت ایران در "شانگهای" پس از لغو تحریمهای شورای امنیت
سهشنبه ۱۶ تیر ۱۳۹۴ - ۱۲ ۰۳ معاون رئیسجمهور روسیه گفت که تصمیمگیری درباره عضویت ایران در سازمان همکاریهای شانگهای پس از لغو تحریمهای شورای امنیت علیه این کشور انجام خواهد شد به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا یوری اوشاکوف معاون رئیسجمهور روسیه در گفتوگو با خبرگزار-
گوناگون
پربازدیدترینها