تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 23 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام رضا (ع):خداوند اجابت دعاى مؤمن را به شوق (شنيدن) دعايش به تأخير مى اندازد و مى گويد: «صداي...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1828762502




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

«هندوانه» به شرط چاقو در قلب مایه حیات/ ضرر میلیاردی محصول کیلویی


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش مهر از لرستان:
«هندوانه» به شرط چاقو در قلب مایه حیات/ ضرر میلیاردی محصول کیلویی

کراپ‌شده - هندوانه.jpg


شناسهٔ خبر: 2860687 - جمعه ۲۶ تیر ۱۳۹۴ - ۱۳:۵۸
استانها > لرستان

خرم آباد - کاشت هندوانه توسط کشاورزان مهاجر در استان لرستان موجب خسارت جدی به منابع آب این استان شده به طوریکه بیش از ۲۱۰ میلیون مترمکعب آب لرستان پای این محصول غیراستراتژیک هدر می رود. خبرگزاری مهر - گروه استانها: بی توجهی به الگوی کشت متناسب با ظرفیت، آب و اقلیم مناطق مختلف استان بارها از سوی متولیان امر مورد انتقاد قرار گرفته اما در سال زراعی جاری نیز با کم توجهی و عدم نظارت جدی شاهد از بین رفتن سرمایه های استان به قیمت و بهای سودهای ناچیز کوتاه مدت بودیم.عوامل زیادی از جمله تغییر اقلیم، وقوع خشکسالی و ... باعث کاهش منابع آبی در روستاهای لرستان شده که طی سال زراعی جاری مسئولان استان پرده از چالش کاشت هندوانه توسط کشاورزان مهاجر به عنوان یکی از علل اصلی کاهش منابع آبی روستاها برداشته اند. بحران و آلودگی آب در روستاهای بخش مرکزی خرم آبادبخشدار مرکزی خرم آباد عصر پنج شنبه در حاشیه جلسه بررسی بحران آب در خرم آباد در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به اینکه روستای «بلیل وند» این بخش فاقد آب آشامیدنی است گفت: مردم این روستا تمام چاه های آب خود را برای کشاورزی و کشت هندوانه اجاره دادند و کشاورزان پمپ هایی با ولتاژ بالا نصب کردند که این امر باعث خشک شدن همه چاه ها حتی چاه های آب شرب در این روستا شد.
برداشت هندوانه بهاره از مزارع شهرستان هشت بندی استان هرمزگان
مجتبی بیرانوند با اشاره به اینکه در روستای بلیل وند بیش از ۱۰ هزار راس دام وجود دارد که برای سیراب کردن آن ها مشکلاتی وجود دارد بیان داشت: روستای بدرآباد سفلی دارای آبی آلوده بوده که لازم است پروژه مجتمع بدرآباد سفلی به صورت دیون اجرا شود تا مشکل آب این منطقه برطرف شود. وی به مشکل کمبود آب در روستاهای چوب تراش و چلزا اشاره کرد و اضافه کرد: روستای اسکین بیش از چهار سال است که فاقد آب بوده و همچنین روستای چلزا و چوب تراش در طول روز تنها دو ساعت آب دارند. کاشت ۸۰۰ هکتار محصولات آب دوست در بخش زاغهبخشدار زاغه نیز در گفتگو با خبرنگار مهر،  به وجود ۹۸ روستا در این بخش اشاره کرد و گفت: ۲۶ روستای بخش زاغه به لحاظ بحث آبرسانی دارای وضعیت مطلوبی بوده و ۱۴ روستای این بخش با مشکل آب مواجه هستند که امیدواریم با احداث مجتمع های آبرسانی مشکل این روستاها رفع شود. آقا میرزا دریکوند بیان داشت: روستاهای طالقان، امیرآباد، تقی آباد، محمد آباد، باده، ده سفید، شیرخانی و ... بخش زاغه با مشل کمبود آب مواجه هستند که با توجه به کشت گیاهان آبدوست مشکل این روستاها طی ماه های آینده بیشتر خواهد شد. وی با بیان اینکه در بخش زاغه شهرستان خرم آباد ۸۰۰ هکتار کشت آب دوست صورت گرفته است عنوان کرد: از متولیان امر تقاضا داریم تمهیداتی برای رفع مشکل آب در روستاهای بخش زاغه اتخاذ کنند. حفر چاه برای آبیاری محصولات آب دوست در سپیدشتبخشدار سپیددشت در خصوص وضعیت آبرسانی به روستاهای این بخش به خبرنگار مهر گفت: در دهستان گریت یک چاه حفر شده و مشکل آب این روستا رفع شد و در روستای چنار نیز یک عدد چاه در حال حفر است.
برداشت هندوانه بهاره از مزارع شهرستان هشت بندی استان هرمزگان
محمدرضا فرشادی به وجود مشکل جدی در بحث آبرسانی در روستای چم سنگر بخش سپیددشت اشاره کرد و بیان داشت: عملیات آبرسانی به روستای تنگ هفت نیز رها شده است. وی به وجود ۵۲ حلقه چاه در دشت گریت اشاره کرد و افزود: در حال حاضر برخی چاه های این دشت برای کشت گیاهان آبدوست اجاره داده می شوند که اگر از وقوع این عمل جلوگیری نشود سال های آینده شاهد تبدیل شدن این دشت به شوره زار خواهیم بود. بخشدار سپیددشت گفت: اگر بتوان روستاها را به صورت مجانی تحت پوشش شبکه آب و فاضلاب قرار داد حداقل ۵۰ درصد مشکل آب شرب روستاها حل خواهد شد. هجوم کشاورزان مهاجر به لرستان برای کشت محصولات آب دوستمدیر دفتر حفاظت و بهره برداری منابع آب شرکت آبفا لرستان کشت هندوانه را معضلی جدی برای استان دانست و گفت: طی سال های گذشته سابقه نداشته است که روستاهای لرستان مورد هجوم کشاورزان غیر بومی برای کشت گیاهان آبدوست قرار گیرد. به دلیل اینکه دشت های استان های همجوار به خاطر خشکسالی ممنوعه شده اند کشاورزان غیر بومی برای کشت گیاهان آبدوست به لرستان هجوم آورده اندمهدی سجادی بیان داشت: به دلیل اینکه دشت های استان های همجوار به خاطر خشکسالی ممنوعه شده اند کشاورزان غیر بومی برای کشت گیاهان آبدوست به لرستان هجوم آورده اند. وی به ابلاغ بخشنامه ای در خصوص جلوگیری از کشت گیاهان آب دوست در لرستان طی سال گذشته اشاره کرد و اظهار داشت: سال گذشته بخشنامه ای در این خصوص به ادارات جهاد کشاورزی استان ابلاغ شد که متاسفانه این موضوع رها شد. سجادی عنوان کرد: معاون حفاظت و بهره برداری شرکت مدیریت منابع آب کشور نامه ای به وزارتخانه در خصوص جلوگیری از کشت محصولات آبدوست از جمله هندوانه، ذرت، یونجه، چغندر و ... نوشته است.
برداشت هندوانه بهاره از مزارع شهرستان هشت بندی استان هرمزگان
وی افزود: در این نامه آمده است دستور فرمایید با توجه به بحران جدی کمبود آب در سطح کشور و لزوم مدیریت فراگیر خشکسالی های ادامه دار سال های گذشته هماهنگی های لازم مبنی بر تعیین الگوی کشت و برخورد قانونی با برداشت های غیر مجاز با وزارتخانه های جهاد کشاورزی، وزارت کشور و قوه قضاییه انجام شده و نتیجه را به این معاونت ارسال کنند. کشت محصولات آب دوست منابع زیرزمینی را خشک کردکشت هر هکتار هندوانه ۱۶ هزار متر مکعب آب در طول سال مصرف می کند یعنی برای کشت یک کیلو هندوانه ۵۰۰ لیتر آب نیاز است و این در حالی است که فروش هر کیلو هندوانه ۵۰۰ تومان استمدیر دفتر حفاظت و بهره برداری منابع آب شرکت آبفا لرستان گفت: متاسفانه کشاورز لرستانی با اجاره دادن چاه های خود به کشاورزان غیر بومی سودی را به جیب زده اما متوجه نیست که کشت محصولات آبدوست باعث خشک شدن چاه خواهد شد. سجادی کاهش سطح آب سفره های زیرزمینی را از دیگر اثرات منفی کشت محصولات آبدوست خواند و اضافه کرد: کشاورزی که چاهی را اجاره می کند تجهیزات چاه را عوض کرده و شبانه روز نسبت به برداشت غیر مجاز آب مبادرت می کند. وی کشت هندوانه را به عنوان محصولی غیر استراتژیک برای استان غیر ضروری دانست و افزود: کشت هر هکتار هندوانه ۱۶ هزار متر مکعب آب در طول سال مصرف می کند یعنی برای کشت یک کیلو هندوانه ۵۰۰ لیتر آب نیاز است و این در حالی است که فروش هر کیلو هندوانه ۵۰۰ تومان است لذا کشت این محصول مقرون به صرفه نیست. لزوم اصلاح الگوی کشت محصولات کشاورزی سرپرست امور منابع آب شهرستان خرم آباد با بیان اینکه کشت هندوانه توجیه مالی ندارد ادامه داد: در صورتیکه قانون به صراحت مشخص کرده اصلاح الگوی کشت و اجرای پروژه های آبخیزداری بر عهده سازمان جهاد کشاورزی است اما مشخص نیست این وظیفه در استان لرستان بر عهده چه کسی است. سجادی بر ضرورت ورود سازمان جهاد کشاورزی لرستان در خصوص اصلاح الگوی کشت و جلوگیری از کشت محصولات آبدوست در استان تاکید کرد و گفت: شرکت آب منطقه ای لرستان در اولین گام با همکاری دادستان های تمامی شهرستان ها موفق به اخذ ۳۶۰ حکم سیار برای برخورد با سوء استفاده از چاه های آب شده و تعدادی چاه نیز پلمب شده است.
برداشت هندوانه بهاره از مزارع شهرستان هشت بندی استان هرمزگان
وی ادامه داد: با تحمیل جریمه های سنگین بر کشاورزان غیر بومی که نسبت به کشت محصولات آبدوست در استان اقدام کرده اند می توان زمینه ای فراهم کرد که این افراد سال های آینده نسبت به کشت این محصولات با توجه به ضررهای تحمیلی اقدام نکنند. مدیر دفتر حفاظت و بهره برداری منابع آب شرکت آبفا لرستان یادآور شد: تنها شرکت آب منطقه ای لرستان به عنوان متولی تخصیص آب نمی تواند با کشت محصولات آبدوست مقابله کند بلکه تمامی دستگاه های اجرایی استان بایستی به این قضیه ورود پیدا کنند. کاشت هندوانه به قیمت آلودگی خاک و خشک شدن منابع زیرزمینیسجادی کشت هندوانه را علاوه بر مصرف زیاد آب باعث آلوده شدن خاک دانست و افزود: با توجه به اینکه برای کشت این محصول نیترات زیادی به کار می رود آب زیرزمینی نیز آلوده شده و محیط زیست نیز آلوده می شود. وی اضافه کرد: برخی کشاورزان حتی از چاه صنعتی برای کشت محصولات کشاورزی استفاده می کنند که این موضوع بسیار خطرناک است. سجادی گفت: شرکت آب منطقه ای لرستان ۶۱ نفر را برای گشت و بازرسی در سراسر استان مستقر کرده است و با متخلفان برخورد می کند ولی بایستی دانست که یک دست صدا نمی دهد و همه دستگاه های مرتبط باید در این زمینه مشارکت داشته باشند. تکرار سریال کشت هندوانه در لرستانمدیرعامل شرکت آبفار لرستان نیز وجود ۱۴ سال خشکسالی در لرستان را باعث به وجود آمدن خسارت های زیادی دانست افزود: کاشت هندوانه هر سال در لرستان تکرار شده و منابع آب زیرزمینی استان در حال افت هستند ولی برخورد جدی با این موضوع صورت نمی گیرد. علیرضا کاکاوند مشکل کم آبی بلیل وند از روستاهای خرم آباد را کشت محصولات آبدوست خواند و بیان داشت: در شهرستان کوهدشت کشاورزی وجود داشته که با حفر سه چاه غیر مجاز در حریم چاه های شرب نسبت به کشت محصولات آبدوست اقدام می کند و هیچ کس زورش به آن نمی رسد. مدیرعامل شرکت آبفار لرستان عنوان کرد: اهالی روستای بدر آباد سفلی و بسیاری از روستاهای دیگر از قرارگیری زیر پوشش شرکت آبفار امتناع می کنند در حالیکه هزینه حق انشعاب هر خانوار تنها ۵۰ هزار تومان است.
برداشت هندوانه بهاره از مزارع شهرستان هشت بندی استان هرمزگان
کاکاوند با بیان اینکه شرکت آبفار با عدم پرداخت آب بها از سوی سه هزار روستا در استان مواجه است اضافه کرد: میانگین دوره فیش آب بها برای هر خانوار روستایی کمتر از دو هزار تومان است با این وجود شرکت آبفار برای گرفتن این مبلغ بایستی هزینه بیشتری صرف کند. وی از بخشداران تمامی بخش های استان خواست شرکت آبفار را در به تحت پوشش درآوردن روستاییان کمک کنند. سودی که منجر به ضرر می شودبنابراین گزارش در حالی کشاورزان به سمت کشت ذرت و برنج و هندوانه در لرستان می روند که دلیل این موضوع از سوی آنها سود ناشی از فروش این محصولات عنوان می شود ولی این سوال مطرح است که ارزش سفره های آب زیرزمینی و مایه حیاتی که پای این مزارع هدر می رود چقدر است؟کاشت محصول برنج در شهرستانی مانند پلدختر و یا ذرت دانه ای و علوفه ای در شهرستانی چون کوهدشت در حالی رخ می دهد که نه تنها روستاهای این شهرستانها که حتی شهرها نیز از چالش کم آبی در امان نمانده ولی آب موجود به راحتی صرف محصولاتی می شود که نه استراتژیک هستند و نه کشت آنها در این منطقه ضرورتی دارد.وضعیت کاشت این محصولات تنها مربوط به شهرستانهای جنوبی استان نمی شود بلکه در شهرستان بروجرد نیز کاشت محصولات آبدوست صدای متولیان امر را درآورده است.بروجرد با وجود دشت وسیع سیلاخور و داشتن منابع آبهای زیر زمینی تا قبل از فروکش کردن سطح این منابع آب شاهد افزایش کشت محصولات به ویژه محصولات «آب دوست» بود به طوریکه به رغم هشدارهای مسئولان امور آب منطقه ای، جهاد کشاورزی، بخشداریهای مرکزی و اشترینان بروجرد همچنان شاهد کشت این محصولات در اراضی کشاورزی شهرستان بروجرد هستیم.اهرم های نظارتی نتیجه بخش می شود؟ ابتدای سال زراعی جاری پس از پیگیری رسانه ها به ویژه خبرگزاری مهر رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان با طرح موضوع ممنوعیت کشت محصولات آبدوست در دشت های خشکیده از جمله کوهدشت گام مهم و قابل تحسینی را برداشت که البته این موضع گیری چندان طول نکشید تا با فشار کشاورزان شاهد عقب نشینی مهرداد غضنفری باشیم و مسئولان امر در سازمان جهاد کشاورزی اعلام کنند در زمینه عدم کشت محصولات آبدوست اجباری در کار نیست.
برداشت هندوانه بهاره از مزارع شهرستان هشت بندی استان هرمزگان
همین اظهار نظر کافی بود که دوباره آش همان و کاسه همان باشد و کشاورزان ته مانده آبهای زیرزمینی را برای کاشت برنج، ذرت و چغندر از زیر زمین بیرون بکشند که نمود آن را می توان در خشکی شاهرگ حیات جنوب لرستان دید.حال که مسئولان امر در شرکت آب منطقه ای برای مقابله با کشت محصولات آبدوست پای کار آمده اند امید می رود عزم متولیان امر در این زمینه جدی بوده و با همکاری بین بخشی شاید رفع این چالش جدی باشیم.در کنار اهرم های بازدارنده همچنین انتظار می رود مسئولان با استفاده از ابزارهای تشویقی و برگزاری کلاسهای آموزشی در راستای ارتقای سطح آگاهی و فرهنگسازی به منظور آشنایی کشاورزان نسبت به خسارات جبران ناپذیر کشت محصولات آبدوست از کاهش روزافزون آبهای زیرزمینی و از دست رفتن این سرمایه ارزشمند جلوگیری کنند.









این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 91]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن