واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۲ تير ۱۳۹۴ (۱۱:۱۰ق.ظ)
کاشت برنج و هندوانه شاهرگ حياتي غرب کشور را هم خشکاند موج -يک فعال محيط زيست گفت: باوجود شرايط حاکم بررودخانه کشکان، همچنان زمينهاي کشاورزي در اين منطقه برپاست و کشاورزان با حفر چاه به کشت و توليد محصولاتشان ادامه ميدهند.
به گزارش موج؛ رودخانه کشکان يکي از پرآبترين رودخانههاي استان لرستان بوده و بر اساس دادههاي ايستگاههاي هيدرومتري در مواقع سيلاب، گاهي خروجي و دبي رودخانه کشکان به حدود ۷۵ مترمکعب در ثانيه يعني ۷۵ ليتر بر ثانيه هم رسيده است.
اين رودخانه پرآب براي اولين بار در تاريخ حياتش در بعضي از نقاط کاملا خشکشده است؛ و اين خشکيدگي، نشان از يک فاجعه است که عوامل زيادي در آن دخيل هستند که بهطورکلي به دودسته عوامل اوليه و عوامل ثانويه تقسيم ميشوند.
سو مديريت و کاهش بارندگيها
از عوامل عمده اين خشکيدگي مي توان به کاهش بارندگيها در منطقه که منجر به کاهش حدود ۱۰۰ ميليمتري از ميزان بارندگي استان لرستان در سال و کاهش 98 درصدي ميزان دبي پايه آب رودخانه کشکان نسبت به بلندمدت و کاهش 75 درصدي آن نسبت به سال گذشته بوده اشاره کرد.
همچنين سو مديريتها، از عوامل ثانويه اين کاهش ناگهاني و خشک شدن رودخانه است که به گفته کارشناسان و مسوولان نقش عمدهاي در وقوع اين بحران در شهر پلدختر داشته است.
احداث سد معشوره و کاشت برنج در استان نيمهخشک؛ برخي تنها به سودشان فکر ميکنند
محسن تيزهوش کارشناس و فعال محيطزيست در گفتوگو با موج برداشتهاي بيرويه از بالادست اين رودخانه و کشاورزيهاي ناپايدار را عامل اصلي اين مساله ميداند.
به گفته وي؛ کشاورزي و حفر پمپها چاههاي غيرمجاز آب اطراف اين رودخانه که براي کشت محصولات آبدوستي که فراتر از توان اکولوژيک منطقه و احداث سد معشوره اوضاع اين رودخانه را بههمريخته است.
در اين منطقه کاشت محصولاتي مثل برنج، هندوانه، خيار و... که بسيار آب بر هستند رواج يافته است، موتورپمپها و حفر چاههاي غيرمجاز آب رودخانه را به سمت مزارع ميکشاند. تيزهوش کاشت اين محصولات را فراتر از توان منطقه عنوان ميکند به گفته وي؛ برخي تنها به سود خودشان فکر ميکنند.
راندمان پايين کشت غرقابي
مهرداد فتحي مديرکل حفاظت محيطزيست استان لرستان با برشمردن عوامل خشکيدگي رودخانه، نداشتن سياستهاي صحيح کشت و سو مديريت در سدسازي و موتورپمپ غيرمجاز که آب رودخانه را به ميزان آبي که براي توليد يک کيلو هندوانه استفاده ميکند و ميافزايد: براي توليد يک کيلو هندوانه حدود ۵۰۰ ليتر آب موردنياز است اين براي ما که در يک اقليم خشک و نيمهخشک واقعشدهايم عدد بسيار زيادي است ما متأسفانه شاهد کشت صدها هکتار جاليز برنج در کنار رودخانه هستيم که اين اصلاً نياز نيست متاسفانه حتي صدها باغ بدون برنامه احداثشده و الان بهصورت غرقابي آبياري ميشوند که راندمان آب آبياري بهصورت غرقابي چيزي حدود صفر است.
گوش شنوايي براي شنيدن صداي محيطزيست نيست
تيزهوش از وارد عمل شدن فعالان محيطزيست براي حل اين مساله و از عکسالعمل منفعل مسوولان ميگويد و تصريح ميکند: بسياري از فعالان جنوب استان با فرمانداري وارد مذاکره شدهاند اما سودهاي خاصي که در جيب عدهاي محدود ميرود باعث شده قدرتشان بر قوانين چربيده است.
وي ميافزايد: بيش از يک دهه است که اين هشدارها به مسوولان داده ميشود، اما گوش شنوايي نيست.
تيزهوش تصريح ميکند: وقتي بيش از 90 درصد از منطقه ما خشک و نيمهخشک است و ما اصرار به کشت خارج از توان داريم و به حرف کارشناسان محيطزيست گوش نميکنيم، تبعات آن گريبان همه را ميگيرد.
باوجود شرايط حاکم بر کشکان، همچنان زمينهاي کشاورزي در اين منطقه برپاست و با حفر چاه محصولاتشان را کشت ميکنند و به توليد محصولاتشان ادامه ميدهند.
سالهاست که کارشناسان و فعالان محيطزيست از نبود برنامهريزي و مديريت مناسب و عدم برخورداري از آمايش سرزميني و تبعات آن هشدار ميدهند؛ چه قدرتي بايد پيدا شود که جلوي چنين فجايعي را بگيرد؟ متاسفانه جوي در کشور وجود دارد که اگر محيطزيست ميگويد کاري انجام نشود متاسفانه بهحساب دشمني ميگذارند.
به عقيده برخي، محيط زيستي ها به فکر گذاشتن چوب لاي چرخ اقتصاد هستند درصورتيکه اينگونه نيست و اگر واقعا آمايش سرزميني مشخص شود و توان اکولوژيکي هر منطقهاي مشخص شود ما با اين مسائل روبرو نميشويم.
بههرحال، دود اين نوع برخورد با طبيعت و تصميمات نهتنها به چشم نسل امروز که شايد باعث نفرين شدنمان از سوي نسلهاي بعد شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 134]