واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: چشم به راه خبري كه هنوز در بند زياده خواهي غربيهاست
انتظار بينتيجه همان چيزي است كه اين روزها در وين جريان دارد. ديگر كسي به وعده «ساعتي ديگر توافق ميشود» باور ندارد و همه ميدانند كه تمام طرفها تا به آخر از رسيدن به يك توافق خوب سخن ميگويند؛ توافقي كه قرار است مهمترين اتفاق در عرصه ديپلماسي بينالمللي در اين سالها باشد.
نویسنده : مهدي پورصفا
انتظار بينتيجه همان چيزي است كه اين روزها در وين جريان دارد. ديگر كسي به وعده «ساعتي ديگر توافق ميشود» باور ندارد و همه ميدانند كه تمام طرفها تا به آخر از رسيدن به يك توافق خوب سخن ميگويند؛ توافقي كه قرار است مهمترين اتفاق در عرصه ديپلماسي بينالمللي در اين سالها باشد.
با اين حال هر چه ميگذرد توافق كم و كمتر ميشود و هر كدام از كارشناسان به اين مسئله اشاره ميكنند كه توافق ايران و كشورهاي 1+5 راه درازي تا عملياتي شدن در پيش دارد. از اين رو است كه برخي ترجيح ميدهند از واژه جمعبندي مذاكرات به جاي توافق استفاده كنند؛ جمعبندي كه قرار است در نهايت براي اجرا به عنوان يك قطعنامه شوراي امنيت سازمان ملل متحد و برنامهاي اجرايي براي محدود كردن برنامه هستهاي ايران و برداشته شدن تحريمها نمايان شود.
توافق نهايي در برزخ
ديروز بارها و بارها از توافق تا ساعاتي ديگر سخن گفته شد، اما در نهايت مهمترين نشانه از راه رسيدن مرحله نهايي مذاكرات كه همان جلسه 1+5 و ايران است، همچنان مفقود است؛ جلسهاي كه بايد پيشنهادات نهايي در آن بررسي شود و به صورت رسمي جمعبندي نهايي ايران و كشورهاي 1+5 انجام شود. اما به نظر ميرسد اختلافات عميقتر از آن است كه بتوان به يك نتيجه مشخص رسيد. وزراي خارجه چين و روسيه محل مذاكرات را ترك كردهاند و اين بدين معناست كه بايد برخي اختلافات برطرف شود؛ اختلافاتي كه هم اكنون به دو يا سه مورد رسيده است، اما همين دو يا سه مورد آنقدر اهميت دارد كه ميتواند تمام مذاكرات را بر باد دهد و عملاً جمعبندي حاصل نشود.
در اين ميان چه عواملي سبب متوقف شدن اعلام نهايي توافق شده است.
توافق اوليه بر سر تحريمهاي تسليحاتي
در اين ميان خبرگزاري آسوشيتد پرس گزارش داده است كه ديپلماتها گفتهاند اختلافها بر سر تلاش براي تحقيق درباره كار ادعايي تهران روي سلاحهاي هستهاي(PMD) در مذاكرات هستهاي ايران در روز دوشنبه همچنان ادامه دارد كه اين موضوع تهديدي براي پايان دادن به توافق تا پايان نيمه شب است. به نظر ميرسد در بحث PMD آنچه كه سبب باقي ماندن اختلافات شده، تلاش طرف امريكايي براي گنجاندن بحث بازرسي از تاسيسات نظامي ايران است؛ نكتهاي كه ايران آن را به عنوان خط قرمز خود اعلام كرده و به هيچ عنوان از آن عقب نشيني نخواهد كرد.
بسياري اعتقاد دارند كه بازرسي از تاسيسات نظامي ايران سبب خواهد شد تا اطلاعات نظامي ايران به خارج از كشور نشت داده شود و عملا امنيت ملي ايران مورد خطر قرار بگيرد؛ موضوعي كه هيچ گاه از نگاه مذاكرهكنندگان ايراني دور نخواهد شد.
اين خبرگزاري درباره دو موضوع اختلافي ديگر نوشت: «دو موضوع ديگر هم همچنان براي توافق نهايي باقي مانده است؛ يكي درخواست ايران براي لغو تحريمهاي تسليحاتي سازمان ملل و ديگري تأكيدش بر اينكه هرگونه قطعنامه شوراي امنيت كه قرار است توافق هستهاي را تأييد كند بايد به نحوي نوشته شود كه ديگر فعاليتهاي هستهاي ايران را غيرقانوني توصيف نكند.»
تأييد شدن تمام فعاليتهاي هستهاي براي ايران نكتهاي مهم است، چراكه در غير اين صورت راه را براي مطرح كردن پرونده هستهاي ايران به بهانه ساير فعاليتها باز خواهد گذاشت و ايران به هيچ عنوان به دنبال چنين دستاويزي به دست امريكاييها نيست تا بار ديگر خود را در چنگ تحريمهاي بينالمللي اسير كند.
درباره تحريمهاي تسليحاتي شايعاتي در بين خبرگزاريها در حال رد و بدل شدن است كه سخن از حل اين اختلاف با استفاده از تعليق مدتدار ميكند. اولين بار اين پيشنهاد را روسها براي حل اين اختلاف مطرح كردهاند و به نظر ميرسد كه طرف ايراني نيز آن را به عنوان مبنايي براي حل اختلاف پذيرفته است. بر اساس طرح پيشنهادي روسها تحريمهاي تسليحاتي ايران ابتدا تعليق و سپس لغو خواهد شد و اين مسئله در ابتدا شامل سلاحهاي متعارف همچون سلاحهاي سبك خواهد شد و سپس به برنامه موشكي ايران خواهد رسيد.
به نظر ميرسد كه همچنان چانه زني بر سر نحوه لغو تحريمهاي تسليحاتي يكي از شكافهاي باقي مانده است.
اختلاف بر سر فردو
از سوي ديگر خبرنگار بيبي سي گزارش داد كه طرف امريكايي در حال اعمال فشار به ايران براي كاهش تعداد سانتريفيوژهاي خود در سايت فردو از هزار عدد به ۳۰۰ عدد است.
پيش از اين توافق شده بود ايران ميتواند در سايت فردو حدود يك هزار سانتريفيوژ داشته باشد به شرطي كه به آن اورانيوم تزريق نكند. يك منبع آگاه به خبرنگار «جوان» در اين رابطه گفت: اين مسئله يكي از بحثهاي مورد مناقشه بين ايران و امريكا بوده است كه آنها بر سر آن دبه كردهاند و دنبال عوض كردن نظر ايران هستند.
بحث كاهش تعداد سانتريفيوژها در فردو جزو خطوط قرمز ما محسوب ميشود و ما نميتوانيم از آن عدول كنيم. از سوي ديگر امريكاييها در پي محدود كردن برنامه تحقيق و توسعه ما نيز هستند كه آن هم مورد قبل نيست، البته در اين رابطه تا حد زيادي توافق انجام شده است.
پيش از آن هم علي اكبر صالحي از توافق كامل براي بازسازي رآكتور اراك زير نظر چين خبر داده و عنوان كرده بود: تمام كشورها ميتوانند به اين كميته بينالمللي زير نظر ايران و چين بپيوندند.
باز هم صهيونيستهاي اخلالگر
از سوي ديگر ديروز تعدادي از صهيونيستها كه مخالفت خود را با توافق بد اعلام ميكردند در مقابل هتل كوبورگ تجمع و تلاش كردند با سر و صداي خود توجه رسانهها را به خود جلب كنند.
با اين حال اين سرو صداها تنها باعث ايجاد اخلال در كار خبرنگاران و فيلمبردارهايي شد كه مشغول پوشش مذاكرات بودند.
اعلام جمعبندي مذاكرات در هواي باراني وين
اين روزها هواي وين حسابي متغير است. هوا در فاز نهايي مذاكرات ابري است و همه امشب منتظر اعلام توافق هستند؛ توافقي كه ميتواند جمعبندي 14 روز مذاكره مداوم باشد. شايد صبح كه شما اين مطلب را ميخوانيد خبر آن اعلام شده باشد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۲ تير ۱۳۹۴ - ۲۳:۲۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 97]