واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۲ تير ۱۳۹۴ (۱۱:۳۸ق.ظ)
مديرکل راه و شهرسازي خوزستان مطرح کرد؛ برنامه ۲۰ ساله توسعه حملونقل استان خوزستان/ 100ميليارد ريال هزينه براي جاده اهواز- چذابه صرف شد موج-مديرکل راه و شهرسازي خوزستان از برنامه ۲۰ ساله توسعه حملونقل استان به ارزش ۲۵۰ هزار ريال خبر داد.
به گزارش خبرگزاري موج و به نقل از روابط عمومي اداره کل راه و شهرسازي خوزستان، منوچهر رحماني، مديرکل راه و شهرسازي خوزستان از برنامه ۲۰ ساله توسعه حملونقل استان به ارزش ۲۵۰ هزار ريال خبر داد و گفت: اين برنامه به دنبال ديدار اسفند گذشته استاندار خوزستان، معاونان وي و اعضاي شوراي حملونقل خوزستان با وزير راه و شهرسازي در ۲۲ بند مصوب شده است.
منوچهر رحماني در نشستي با آيتالله سيد علي شفيعي، نماينده مردم استان در مجلس خبرگان رهبري ضمن اعلام اين خبر احداث خط آهن اهواز – اصفهان، بندر امام–خرمشهر به بصره، چهار خطه ريلي انديمشک – اهواز و بندر امام را از مهمترين بندهاي اين برنامه اعلام کرد و افزود: ظرفيت حملونقل ريلي استان پنج ميليون تن است که در مسير تله زنگ به ۱۰ درصد کاهش مييابد و مقرر شده در اين زمينه تصميمگيري و معضل را برطرف کنند.
رحماني با بيان اينکه احداث خط آهن اهواز–اصفهان مطالعه و اعتبارات آن از طريق صندوق توسعه ملي تأمين ميشود، افزود: عمليات اجرايي خط دوم انديمشک – اهواز –بندر امام هم شروع شده است.
وي در ادامه از اتخاذ تصميمهاي خوب در خصوص فرودگاهها و صنعت هوايي خوزستان نيز خبر داد و گفت: در اين نشست مصوب شد يک هزار و ۵۰۰ کيلومتر راه جديد احداث شود که مسير اهواز–دهدز، اهواز–بهبهان، اهواز–انديکا در اين چارچوب چهار خطه ميشود.
مديرکل راه و شهرسازي خوزستان اضافه کرد: در خصوص هواشناسي نيز مقرر شد ۲۱۰ ميليارد ريال تجهيزات اختصاص يابد تا به صورت دقيق و به موقع اطلاعرساني شود.
وي اظهار کرد: در خصوص دريانوردي قرار است با انجام يک سري اقدامات جديد جايگاه بندر امام که از رتبه يک در اوايل انقلاب هماکنون به رتبه سه رسيده است به رتبه نخست بازگردد که لايروبي اروندکنار و خارجسازي کشتيهاي مغروقه از جمله آنها به شمار ميرود.
رحماني در بخش ديگري از سخنانش از برنامه احداث پايانههاي بار شلمچه و چذابه نيز خبر داد و گفت: در اربعين سال گذشته ۲۵ درصد زوار از اين استان و از مرزهاي پايانه شلمچه و چذابه براي زيارت عتبات عاليات استفاده کردند که اين ظرفيت امسال افزايش ظرفيت پيدا کرده تا با کيفيت به زوار خدمات رساني شود.
رحماني در اين باره اضافه کرد: براي جاده اهواز-چذابه يکصد ميليارد ريال تاکنون هزينه شده و قرار است تا اربعين امسال به پايان برسد، تمام هنر اين است که در شرايط سخت بتوانيم کار کنيم، اگر همهچيز مهيا باشد که مديريت کردن هنر نيست.
مديرکل راه و شهرسازي خوزستان افزود: در بخش مسکن براي ۱۰۶ هزار واحد قرارداد منعقد شده بود که ۸۰ هزار واحد در شهرهاي بالاي ۲۵ هزار نفر، ۱۱ هزار واحد در شهرهاي جديد و مابقي در شهرهاي زير ۲۵ هزار نفر احداث ميشود، در حال حاضر ۶۰ تا ۷۰ درصد پروژهها به پايان رسيده و متوسط پيشرفت فيزيکي مابقي واحدها هم ۷۰ درصد است؛ اميد است در آينده با همکاري مردم و حمايت دولت بتوان اين مهم را به سرانجام برسانيم.
رحماني در اين خصوص تأکيد کرد: با توجه به کمبودهاي مالي و اعتباري براي پيشرفت پروژههاي مسکن مهر از دستگاهها و ماشينآلات اداره کل راه و شهرسازي براي ساماندهي و آمادهسازي محوطهها، معابر استفاده ميشود.
در ادامه اين نشست آيتالله شفيعي نيز افزود: در محيطهاي اداري ميبايست صبغه اسلامي و مذهبي بيش از هر چيزي نمايان باشد، فضا و محيطي که در آن صبغه اسلامي نمايان شد در رفتار و واکنش کارکنان تأثير مثبتي ميگذارد.
نماينده مردم استان در مجلس خبرگان رهبري در ادامه اظهار کرد: انجام کار را نبايد فقط براي رفع تکليف انجام داد بلکه کار را تا حصول نتيجه بايد پيگيري کرد.
وي در بخش ديگري از سخنان خود از مديران صنعت حملونقل استان خواست تا واقعيات و حتي مشکلات را صادقانه با مردم در ميان بگذارند و از وعدههايي که در دراز مدت محقق ميشوند پرهيز کنند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 94]