واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: مناره شگفت انگیزی که 900 سال قدمت دارد
مناره هایی بودند که در کنار مساجد بنا گردیده و از فواصل دور قابل رویت بودند تا به عنوان نخستین نماد شهر اسلامی مورد توجه مسافرین و تازه واردین قرار بگیرد. علاوه برآنکه این گلدسته ها ، موذنه و همچنین مکان سرایش آواهای مذهبی و دینی نیز در طول سال بود و مردم شهر را از ساعات و ایام الهی مطلع می ساخت.
به گزارش نامه نیوز،از جمله این مناره ها، مناره عظیم مسجد علی در اصفهان است که با طول حدود 50 متر به عنوان بزرگترین منار آجری جهان هم اکنون بیش از 900 سال است که سرپا و مقتدر همچنان برجای خود ایستاده و بازدیدکنندگان را به شگفتی وامی دارد.
"گلدسته های تاریخ" عنوان سیزدهمین قسمت از مجموعه مستند "تمدن آسمانی" است که چهارشنبه 17 تیرماه از شبکه خبر پخش شد. در این قسمت و در ادامه قسمت پیشین و بررسی نشانه های شهر اسلامی، ابتدا مجموعه عناصر آشنای شهر اسلامی یعنی مسجد جامع و مدرسه و کتابخانه و بازار و حمام و ... را در برخی از نمونه های تاریخی آن مشاهده می کنیم از جمله مجموعه تاریخی علی قلی آقا در اصفهان، مجموعه تاریخی وکیل در شیراز، مجموعه مسجد جامع و مدرسه طالبیه و کتابخانه جعفریه و بازار در تبریز، مجموعه مسجد جامع و مدرسه علمیه و کتابخانه وزیری و میدان امیر چخماق در یزد، مسجد جامع و مدرسه و کتابخانه و بازار و حمام اهر، بقعه سید رکن الدین در یزد و ...
سپس به وجود اینگونه مجموعه ها در دیگر سرزمین های اسلامی مانند آناتولی پرداخته می شود و علاوه بر آن عنصر جایگاه مکان حکومتی در مجموعه شهری اسلامی نیز مورد بررسی قرار می گیرد.
از دیگر نشانه های شهر اسلامی که همچون پرچم در این گونه شهرها در طول تاریخ تمدن اسلامی عمل می کرده، مناره هایی بوده که در کنار مساجد بنا گردیده و از فواصل دور قابل رویت بودند تا به عنوان نخستین نماد شهر اسلامی مورد توجه مسافرین و تازه واردین قرار بگیرد. علاوه برآنکه این گلدسته ها ، موذنه و همچنین مکان سرایش آواهای مذهبی و دینی نیز در طول سال بود و مردم شهر را از ساعات و ایام الهی مطلع می ساخت. از جمله این مناره ها، مناره عظیم مسجد علی در اصفهان است که با طول حدود 50 متر هم اکنون بیش از 900 سال است که سرپا و مقتدر همچنان برجای خود ایستاده و بازدیدکنندگان را به شگفتی وامی دارد.
در ادامه قسمت سیزدهم از مجموعه "تمدن آسمانی" به چگونگی آموزش و سیستم استاد - شاگردی در دوران تاریخ تمدن اسلامی پرداخته می شود که چگونه دانشجو و طلبه و دانش آموز ضمن فراگیری علم و هنر از اساتید خود، رفتار و اخلاق و سبک زندگی اسلامی را نیز طی دورانی که در کنار آنها روز و شب می گذراندند، فرا گرفته و در واقع ملکه ذهن و روحشان می گردید. این طریق علم آموزی، تفاوت اساسی با شیوه آموزش امروزین دارد که استاد، تنها به طور سطحی و طوطی وار، مباحثی را برای دانشجو و طلبه بیان کرده تا وی صرفا به حفظ آنها پرداخته و بدون درک و فهم، فقط برای یک امتحان، محفوظات فوق را به خاطر داشته باشد و پس از آن به فراموشی سپارد. اینچنین است که از آن سیستم آموزشی، ابن سیناها و بیرونی ها و فارابی ها و خاذنی ها و بوزجانی ها و صدها و هزاران دانشمند و عالم و فرهیخته و هنرمند بیرون آمد که امروز فخر جامعه بشریت لقب گرفته اند.
در این قسمت از مجموعه "تمدن آسمانی"، اساتید و کارشناسانی مانند مهندس حسن باقر پور (رییس سازمان میراٍث فرهنگی اهر)، پروفسور یوسف خلج اوغلو (مشاور عالی ریاست دانشگاه غازی و رییس سابق بنیاد تاریخ تمدن در ترکیه)، دکتر اسدالله شفیع زاده (رییس دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه آزاد اسلامی اهر)، دکتر محمد حسین ریاحی (پژوهشگر و مدرس دانشگاه اصفهان)، عباس مهری (کارشناس تاریخ تمدن اسلامی)، دکتر علیرضا دهقانی (کارشناس انرژی و محیط زیست)، دکتر کریم میرزایی (مدرس دانشگاه هنر و پژوهشگر)، استاد علی مقضی (استاد کاشی کار و معرق) و استاد صادق اسماعیل (استاد زیلو بافی در میبد) حضور دارند.
مجموعه مستند "تمدن آسمانی" به نویسندگی و کارگردانی سعید مستغاثی و تهیه کنندگی رضا جعفریان در 30 قسمت برای گروه مستند شبکه خبر تولید شده که جمعه ها در ساعات 30/08 صبح ، 15/15 بعد از ظهر و 20/00 نیمه شب از همین شبکه پخش می شود.
منبع: خبرآنلاین
۱۸ تير ۱۳۹۴ - ۱۸:۱۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]