واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: گلدا ماير اولين نخست وزير زن رژيم صهيونيستي اكثر مورخان، در بررسي شرح حال مقامات بلند پايه رژيم صهيونيستي از گلدا ماير به عنوان زني جسور ياد كردهاند كه توانسته اين رژيم را در مقطعي حساس از بحران خاورميانه رهبري كند. ولي مسيري را كه براي احراز اين مقام طي كرده است، بازگو نميكنند. مطلب زير برگي از پرونده زندگي اين زن صهيونيست است.
"گلدا مايويچ ماير" نخست وزير سابق رژيم صهيونيستي در سوم مه 1898 در شهر كيف مركز "اوكراين" در روسيه تزاري به دنيا آمد و در 1906 همراه با خانوادهاش به امريكا مهاجرت كرد. پدرش نجار بود و 5 پسرش در كودكي مرده بودند. ماير در مدرسهاي دولتي در شهر ميلواوكي در امريكا مشغول تحصيل شد. والدينش مايل بودند او منشي بشود، اما وي معلم شد و از همان آغاز به نهضت صهيونيستي در امريكا پيوست. او با يكي از همكاران صهيونيست خود به نام "موريس ميپرسون" ازدواج كرد. اين دو در 1921 عازم اورشليم (بيت المقدس) شدند و اين در حالي بود كه به تازگي فلسطين تحت قيموميت انگليس درآمده بود و عمليات انتقال تدريجي يهوديان به فلسطين آغاز شده بود. طبعاً تا قبل از ظهور رژيم صهيونيستي در 1948 او نيز در فلسطين همچون هزاران يهودي ديگر زندگي ميكرد. اماهمكاريهاي فراوان وي با گروههاي زيرزميني يهود از قبيل ايرگون، اشترن، هاگانا و ساير تشكيلات پنهان صهيونيستي كه به كار انتقال يهوديان اروپا به فلسطين اشتغال داشتند، باعث شده بود وي غالب اوقات بيرون از خانه باشد. 12 ساعت پس از آنكه بن گوريون بنيانگذار اسرائيل، نطق تاريخي خود را در زمينه تأسيس رژيم صهيونيستي را در 14 مه 1948 ايراد كرد، دولتهاي عرب همجوار فلسطين خود را براي حمله به اين رژيم نوظهور آماده كردند.رژيم صهيونيستي كه از ائتلاف چند سازمان مخفي صهيونيستي تشكيل شده بود، چون از ابتدا اين وضع را پيش بيني ميكرد از چند ماه قبل جاسوساني را به كشورهاي عرب همجوار اعزام كرده بود.گلداماير كه در آن زمان يك زن جوان يهودي بود، در پوشش يكي از همين جاسوسان و به عنوان توريست راهي اردن شد و در مجاورت خانه چند تن از نظاميان اردني اقامت گزيد. وي به تدريج توانست به عنوان يك تبعه بخش اروپائي روسيه نظر چند تن از افسران اردني را به خود جلب كند و طرح دوستي با آنان بريزد. گلدا ماير؛ بعد از شکل گيري رژيم صهيونيستي وي بلافاصله وارد فعاليتهاي سياسي شد. اولين شغل او در 1948 در سفارت رژيم صهيونيستي در مسكو بود. گلدا ماير با تن دادن به هرزگي توانسته بود، در داخل نظاميان بلندپايه رژيم اردن نفوذ نمايد، در مجالس آنان شركت كند و از مؤسسات نظامي، مراكز و مقرهاي نظامي اين كشور مطلع شود. او تا زمان تكميل اطلاعات خود به اين نوع روابط ادامه داد. ماير چند روز قبل از نطق بن گوريون وارد فلسطين اشغالي شد و تصميم ارتش اردن را براي جنگ با رژيم صهيونيستي در حد يك "احتمال قوي" به مقامات صهيونيستي اطلاع داد.گلدا ماير سپس اطلاعاتي را كه توانسته بود از مؤسسات نظامي اردن و روحيه افسران آن كشور جمعآوري كند، در اختيار صهيونيستها قرار داد.
گزارشهاي دقيقتري نيز ساير جاسوسان رژيم صهيونيستي از پايتختهاي مصر و لبنان و سوريه آورده بودند و کابينه بن گوريون نيز با استفاده از اين اطلاعات توانسته بود، در اولين جنگ خود با كشورهاي عربي به پيروزي دست يابد.فعاليتهاي سياسي گلدا ماير سبب شده بود، اكثر اوقات اعتنايي به زندگي مشترك با شوهرش نداشته باشد. در نتيجه در 1945 شوهرش وي را طلاق داد و گلدا ماير تا پايان عمر بيوه ماند. او در اين سالها توانست در رأس تشكيلات مالي سازمانهاي يهود ميليونها دلار براي مسلح كردن اسرائيل آتي، پول جمع آوري كند. ماير حتي در سالهاي ازدواجش از طريق روابط نامشروع تلاش ميكرد، از هر منبع ممكن پول براي تشكيلات مخفي صهيونيستها به دست آورد.بعد از شکل گيري رژيم صهيونيستي وي بلافاصله وارد فعاليتهاي سياسي شد. اولين شغل او در 1948 در سفارت رژيم صهيونيستي در مسكو بود. او از 1949 تا 1956 در زمان نخست وزيري بن گوريون وزير كار رژيم صهيونيستي بود. سپس از 1956 تا 1966 به مدت 10 سال وزير خارجه اين رژيم شد. او در اين مدت بيش از هر كسي به مسافرت در سراسر جهان پرداخت. با مرگ "ليوي اشكول" نخست وزير وقت رژيم صهيونيستي در اكتبر 1969 گلدا ماير در انتخابات به پيروزي رسيد و در رأس کابينه رژيم صهيونيستي قرار گرفت. وي اين سمت را تا 1974 حفظ كرد و سپس در دهم آوريل اين سال به دليل اوج گيري مخالفت اعضاي حزب كارگر كه خود عضو آن بود، از مقام نخست وزيري رژيم صهيونيستي استعفا كرد و در هشتم دسامبر 1978 / 17 آذر 1357 در 80 سالگي درگذشت.قبس زعفراني بخش سياست تبيان
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 295]