واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: مصرف آب و برق اضافي براي چند ساعت اضافه كاري!
نویسنده : بیژن سورانی
زمزمههاي جيرهبندي و قطع موقت آب و برق در شهرهاي بزرگ در خبرهاي رسانهها به گوش ميرسد. برخورد با مشتركان پرمصرف و اسراف كننده آب و انرژي شايد راهكار مؤثري نباشد، براي درست مصرف كردن انرژي و منابع حياتي ولي برخوردي است كه بايد انجام شود تا عدهاي بيملاحظه كه به هر دليل انرژي و منابع آبي را هدر ميدهند، آگاه شوند. در كشور ما سالهاست پيامدهاي خشكسالي با كاهش بارش و افزايش مصرف منابع آبي به اشكال مختلف خود را نمايان كرده است. اين روند در چند سال اخير به دليل شرايط اقليمي و جغرافيايي نمود بيشتري داشته است. با توجه به ثابت بودن حوضههاي آبريز و تأمين آب شهرها و كاهش بارش باران و برف لازم است دستگاههاي متولي جديتر وارد عرصه نظارت و كنترل سيستمي شوند تا بتوان با كمترين مشكلات ماههاي گرم باقيمانده سال را طي كرد.
شهر تهران همواره در حال گسترش است، ساختمانهاي كوچك تخريب ميشود و چندين آپارتمان جاي آن را ميگيرد. ساخت و ساز در پايتخت بيشتر با آب شرب و از طريق سيستمهاي لولهكشي صورت ميگيرد و دستگاههاي متولي هم فقط با تعويض كد مصرف، ميزان آببها را افزايش ميدهند ولي كسي خبر ندارد كه چه ميزان آب شرب و تصفيه شده براي ساختوساز مصرف ميشود و آب به راحتي هدر ميرود. به دليل نقص قوانين و خلأهاي موجود كسي هم پاسخگوي اين كمكاري نيست و بهرغم سر و صداهاي زياد براي درست مصرف كردن، دستگاهي وجود ندارد كه به اين موضوع رسيدگي كند و آب شربي كه با هزينه بسيار بالا تأمين ميشود به راحتي با كمكاري و ندانمكاري هدر ميرود.
از سوي ديگر سالهاست مسئولان و صاحبنظران از فرسودگي شبكه انتقال و آبرساني در پايتخت انتقاد ميكنند ولي جاي اين پرسش همچنان خالي است كه براي جبران اين نقص چه كردهايم و چه كاري را آغاز كردهايم؟ هدر رفت آب كه كارشناسان آن را تا حدود 30 درصد برآورد كردهاند در كنار ساير مصارف غيرمتعارف آب شرب و سرانه بالاي مصرف آب در كشور ما را به سمت سراب كردن آب هدايت كرده است.
تجربه تلخ نبود و كاهش شديد آب را فقط شنيدهايم و اگر روزي خداي ناكرده اين اتفاق براي شهرها و پايتخت پيش آيد، شايد تا حدودي به ارزش آب و جايگاه آن در بهداشت و سلامتي و زندگي پي ببريم. متأسفانه دستگاههاي قانوني و متولي فقط به هشدار و اقداماتي از اين دست اكتفا ميكنند و روند كاهش آب در كشور همچنان خودنمايي ميكند.
در كشور به دنبال طرحهاي اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي بسياري هستيم و كارشناسان از جهات مختلف اين طرحها را نظارت ميكنند. طرحها به چالش كشيده ميشوند تا راهكار اجرايي براي آنها بيابيم ولي در حوزه درست مصرف كردن و اصلاح سيستم انتقال و آبرساني همچنان در حال درجا زدن هستيم، آبهايي كه قطره قطره جمعآوري و تصفيه ميشود را به طرق نادرست يكجا مصرف ميكنيم و هدر ميدهيم و فقط با حرف زدن به دنبال آن هستيم تا آب را درست مصرف كنيم، هميشه در خصوص مصرف آب صحبت از فرهنگ به ميان ميآوريم ولي هيچگاه منظور و هدف خود را چه براي خود و چه براي ديگران از فرهنگ درست مصرف كردن معنا نكردهايم؟ ديگر بايد پذيرفت كه با گفتن فرهنگ درست مصرف كردن آب، آب درست مصرف نخواهد شد.
سرزندگي و طراوت و شادابي را ميتوان با آب تجربه كرد ولي اگر آبي نباشد چه ميزان بايد ذخاير كشور را به فروش برسانيم تا بتوانيم به شرايط كنوني برسيم.اگر عجله نكنيم فردا براي سير آب كردن خودمان در برابر تشنگي هم آب كم خواهيم آورد.
هنوز هم زياد مصرف كردن آب و هدر دادن آن را در برخي موارد نشانهاي از پاكيزگي ميدانيم و غافل هستيم كه اگر آبي نباشد از سلامت و پاكيزگي هم خبري نخواهد بود.
در پايان بايد فراموش نكنيم كه برخي دستگاههاي دولتي و حتي خصوصي خدماتي و قراردادي در ساعات پاياني روز براي چند ساعت اضافه كار كارمندان خود دستگاهها و سيستمهاي روشنايي و سرمايشي را با درجه بالا روشن ميگذارند تا شايد اندك كاري انجام دهند. گويا مديران و مسئولان اين دستگاهها برآورد نكردهاند كه هزينههاي بسياري در همين چند ساعت اضافي به هدر ميرود كه جبران آن با پول غيرممكن است، بياييد بيشتر دقت كنيم مصرف كنيم ولي درست مصرف كنيم تا فردا افسوس سراب آب را نخوريم.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۷ تير ۱۳۹۴ - ۲۰:۴۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]