واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۷ تير ۱۳۹۴ (۱۵:۵۳ب.ظ)
خودروسازان جهاني در جاده مخصوص موج - ساير رسانه ها؛ خبرهاي پشت پرده از مذاکره کرايسلر و جنرال موتورز با برخي خودروسازان ايراني حکايت دارد.
خبر آنلاين نوشت:
روايت است که مي گويند يکي از بازارهايي که با برداشته شدن تحريم ها شاهد تحولات بزرگ خواهد بود، بازار خودرو است. اين روايت مسوولان نيست؛ خودروسازان هم آن را تاييد نمي کنند، هر چند تلويحا از مطرح شدن اين بحث استقبال مي کنند. اين روايت افکار عمومي است، چون هنوز منتظرند کيفيت توليدات داخلي بهبود يابد، امکان انتخاب بين نمونه هاي مشابه خارجي با محصولات داخلي فراهم شود و از همه مهمتر خدمات پس از فروش که بديهي ترين حقوق مشتريان خودروست، فراهم شود.
طبيعي است که بين افکار عمومي از خواسته تا تاييد و عمل مسوولان فاصله بسيار است. اما اگر برآيند عمومي تقاضاي مردم را ملاک تصميم مسوولان قرار دهيم، حالا همه منتظرند که ببينند در ميان حجم عظيمي از اخباري که از تقاضاي سرمايه گذاري در حوزه خودروسازي منتشر مي شود، کدام يک به واقعيت نزديک تر است و کدام شرکت ها براي مذاکره به جاده مخصوص مي روند.
خبرهاي قطعي از تقاضاي ثبت شده خودروسازان کره جنوبي و ژاپن براي ورود به بازار ايران حکايت دارد. سوزوکي و نيسان در راس آنها قرار گرفته اند؛ ضمن آن که محمدرضا نعمت زاده، وزير صنعت، معدن و تجارت، اخيرا بر افزايش همکاري با خودروسازان ژاپني تاکيد کرده و به خودروسازان ايراني گفته است که بروند و با طراحي هاي جديد خودروسازان ژاپني آشنا شوند و با بهره گيري از تجربيات آنان، زمينه پيشرفت و نفوذ مشترک در بازارهاي خارجي را فراهم کنند.
به جز سواري هاي ژاپني که منتظر ورود به بازار ايران هستند، کاميون و خودروهاي نيمه سنگين هم متقاضاي ورود به بازار ايران چه به صورت همکاري در قالب جوينت ونچر و چه واردات به صورت فول CKD است. شرکت ايسوزو همکاري اش را با گروه بهمن عمق بخشيده و تصميم دارد دست به سرمايه گذاري مشترک بزند؛ اگرچه اين خودروساز، اکنون توليد دو ميليون دستگاه سوزوکي در هند در قالب سرمايه گذاري مشترک با شرکت ماروتي در برنامه دارد، اما؛ براي سوزوکي - ماروتي همکاري با خودروسازان ايراني نيز جذاب است.
علاوه بر کره جنوبي و ژاپن، دو کشور مالزي و چين هم به دنبال سرمايه گذاري مشترک در ايران هستند.
*اروپا در رقابت با چشم بادامي ها
در اروپا نيز متقاضي ها منتظر تصميم هاي رسمي هتل کوبورگ هستند. خبرگزاري رويترز اخيرا از شرکت هاي خودروساز فولکس واگن و دايملر به عنوان شرکت هايي نام برده که منتظر ورود به ايران هستند. در حالي که فولکس واگن اعلام کرده است هيچ گونه فعاليت تجاري در ايران را آغاز نکرده و دايملر اعلام کرده به دقت وضعيت را پيگيري ميکند و هر گونه معامله اين شرکت يا ورود آن به ايران به نتايج مذاکرات بستگي خواهد داشت اما يک منبع آگاه اظهار کرد که فولکس واگن که بزرگ ترين خودروساز اروپاست، مذاکراتي داشته با اين همه اين مذاکرات پشت پرده انجام گرفته است.
گفته مي شود فولکس واگن مذاکراتي را با کرمان خودرو براي انتقال خط توليد يک محصول جديد و توليد يک خودرو به صورت فول CKD آغاز کرده و منتظر نتيجه مذاکرات است.
ديگر کشور اروپايي که مترصد ورود به بازار ايران است، فيات ايتالياست. در نخستين سال تحريم ها صادرات ايتاليا به ايران 19 درصد کاهش پيدا کرد و سپس به 25 درصد رسيد. تحريم ها از سال 2006 ميلادي 15 ميليارد يورو زيان به اقتصاد ايتاليا زد که 60 درصد اين ميزان تنها در سال هاي 2011 تا 2013 بوده است. ايتاليا که درگير بدهي هاي عمومي، رکود و بحران اقتصادي است، بي صبرانه در انتظار نهايي شدن توافق هسته اي و لغو تحريم ها براي ورود به بازار پرسود ايران و رسيدن به فرصت هاي جديد اقتصادي براي شرکت هايي است که ادامه حيات آنان درگرو صادرات است.
پژو فرانسه شريک قديمي خودروسازان ايراني هم از اين رقابت جا نمانده، حتي گفته مي شود مذاکره پژو با ايران خودرو براي توليد دو محصول جديد نهايي شده است. دولت فرانسه از شرکت هايش خواسته است خود را آماده بازگشت به ايران کنند. رنو - نيسان ديگر خودروساز فرانسوي هم که در سال هاي اخير درگير بحران مالي بوده، از اين مذاکرات جا نمانده است، اما درباره جزييات اين مذاکره خبري در دست نيست.
*وقتي آمريکايي ها هم متقاضي اند
طرف اصلي مذاکره کننده در پرونده هسته اي ايران، آمريکاست. اين کشور هم انگيزه هاي بسياري براي ورود به بازار ايران دارد و مي خواهد از اين رقابت به اصطلاح جا نماند. چندي پيش خبري منتشر شد مبني بر اين که خودروسازان آمريکايي از طريق برخي واسطهها به خودروسازان ايراني پيام داده و خواستار سرمايهگذاري در صنعت خودروي ايران شدهاند.
خبرهاي پشت پرده از مذاکره کرايسلر و جنرال موتورز با برخي خودروسازان ايراني حکايت دارد.
اگرچه مسوولان ايراني تاکيد دارند که اگر اين اتفاق بيفند نکاتي در مورد عقد قرارداد با خودروسازان آمريکايي حتما منافع ملي در اين قراردادها لحاظ خواهد شد و صنعت داخلي بايد در يک قرارداد جوينت ونچر «برد- برد»، توليد مشترک با خودروساز آمريکايي داشته باشد.
محمد نجفي منش، يک عضو انجمن خودروسازان، در اين رابطه گفته است آمريکاييها براي حضور و سرمايهگذاري در بازار ايران ابراز علاقه کردهاند و منتظرند تا بيانيه لوزان به يک توافقنامه تبديل شوند و به بازار ايران ورود کنند، اما؛ هماکنون رايزنيهايي صورت گرفته که بايد اجازه داد ريزهکاريهاي آن، در يک زمان مناسبتر اطلاعرساني شود.
اسداله عسگراولادي، رئيس اتاق بازرگاني مشترک ايران و چين، هم گفته است که خودروسازان آمريکايي براي شراکت با ايرانيها قرار است راه جاده مخصوص را در پيش گيرند، هر چند او گفته که نبايد از ديدن غربيها و آمريکايي براي حضور در بازار پرمنفعت ايران، ذوقزده شد، بلکه بايد حواسمان باشد که منافع ملي را زير پا نگذاريم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 96]