واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۶ تير ۱۳۹۴ (۱۴:۱۹ب.ظ)
"شنود"؛ ابزار آمريکا براي ساکت کردن رهبران غربي موج - گروه بين الملل
اسنادي که چندي پيش از سوي ويکي ليکس منتشر شد، حاکي از آن است که آژانس امنيت ملي ايالات متحده مکالمات حداقل سه رئيس جمهور اخير فرانسه و تعدادي از چهره هاي سياسي رده بالاي اين کشور را شنود مي کرده است. اسناد فاش شده در اين مورد موجب برخاستن خشمي شديد و البته کاملا بجا در ميان جامعه فرانسه و رسانه هاي داخلي اين کشور شد، واکنشي که کاملا طبيعي است چرا که هيچ متحدي چنين رفتاري با متحد ديرين و وفادار خود نمي کند.
البته افشاي اسناد شنود مکالمات روساي جمهور فرانسه جرقه اين ماجرا نبود، چرا که نشريه فرانسوي "لوموند" در سال 2013 گزارشي مبني بر شنود مکالمات تلفني بيش از 70 ميليون شهروند فرانسوي توسط آژانس امنيت ملي ايالات متحده را منتشر کرده بود. در آن زمان شکي وجود نداشت که چهره هاي سياسي فرانسه با آگاهي از آنچه بر شهروندان معمولي اين کشور گذشته، به هر طريقي مانع از تکرار آن در مورد خود خواهند شد. اطلاعات و اسناد منتشر شده از سوي ويکي ليکس بيش از پيش بر اين واقعيت تاکيد مي کند که پاريس کورکورانه از تمامي فرامين صادر شده از سوي واشنگتن اطاعت مي کند، در حالي که در اين ميان هيچ جايگاهي براي منافع ملي خود قائل نشده است. جاي تاسف بسيار دارد کشوري که زماني افتخار طلايه دار بودن در آزادي را به دوش مي کشيد، اين گونه به يک مطيع و فرمانبردار محض تبديل شده است.
پيش از اين نيز ويکي ليکس اسنادي مبني بر شنود مکالمات تلفن همراه آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان و چندي از چهره هاي مهم سياسي ديگر آلمان توسط آژانس امنيت ملي ايالات متحده را منتشر کرد که اين افشاگري موجب سرخوردگي و تاسف شديد بسياري از شهروندان اروپايي شد. برلين سال گذشته نخستين مظنون در پرونده رسوايي جاسوسي آمريکا از آلمان را نيز بازداشت کرد؛ فردي که از ماموران سابق سرويس اطلاعاتي فدرال آلمان (BND) بود و اسناد فوق سري آلمان را در اختيار واشنگتن قرار مي داد که بنابر اعلام برلين، ضربات بسياري به منافع ملي آلمان وارد کرده بود. علاوه بر اينها نبايد فراموش کرد که چنانچه پيش از آن در سال 2013 گزارش شده بود، آژانس امنيت ملي ايالات متحده حتي تلفن هاي ساختمان مقر اتحاديه اروپا را نيز شنود مي کرده است.
با اين حال به نظر مي رسد آلمان به عنوان يک متحد تمام عيار براي ايالات متحده، پيامدها و شرايط اين اتحاد را هرچند خفت بار پذيرفته است؛ پس از فاش شدن رسوايي شنود مکالمات تلفني، مقامات داخلي آلمان نه تنها از علاقه آمريکايي ها به جاسوسي انتقاد چنداني نکردند، بلکه آژانس هاي امنيتي خود را ملزم به همکاري با آژانس امنيت ملي ايالات متحده در حوزه هاي مختلف کردند. بر اساس گزارش هفته نامه Die Zeit، آژانس هاي امنيتي آلمان همکاري تنگاتنگي با دو شرکت طرف قرارداد آژانس امنيت ملي آمريکا (Attensity و Palantir) در حوزه گسترش و آزمايش ابزارها و روش هاي جديد جاسوسي داشته اند. هر دو شرکت تحت حمايت In-Q-Tel هستند که به ادعاي هفته نامه آلماني تنها شاخه اي از شبکه گسترده شرکت هاي تحت فرمان CIA به شمار مي روند.
چنانچه قصد بررسي اقدامات اشتباه آژانس هاي اطلاعاتي ايالات متحده عليه سياستمداران اروپايي را داشته باشيم، نبايد فراموش کنيم که هيچ حد و مرزي از وفاداري به واشنگتن مانع از جاسوسي آمريکا در امور شخصي سياستمداران و حتي شهروندان عادي کشورهاي متحد واشنگتن نمي شود. در واقع اين فرم از کنترل غيرمستقيم توسط آژانس امنيت ملي ايالات متحده در بسياري از کشورهاي جهان اعمال مي شود. دسامبر گذشته (آذر 1393) نشريه اي به نام PST تحقيقاتي مستقل را در مورد نصب ايستگاه هاي مخابراتي جعلي توسط آژانس امنيت ملي آمريکا در محله هايي که ساختمان ها و ادارات سياسي در شهر اسلو (نروژ) مستقر هستند، انجام داد که در نتيجه اين تحقيق مشخص شد که هدف آژانس امنيت ملي از نصب اين ايستگاه ها جمع آوري اطلاعات هر چند شخصي از سياستمداران نروژي در قالب ابزاري براي حق السکوت بوده است.
از سوي ديگر جاي تعجب دارد که در سال 2013 روزنامه نيويورک تايمز خوانندگان خود را از اين موضوع آگاه کرد که آژانس هاي اطلاعاتي ايالات متحده "تحت شرايط خاص" اجازه دارند حتي بدون اطلاع دادن به مقامات بريتانيا، زندگي شخصي شهروندان اين کشور را رصد کرده و به حريم شخصي آنان وارد شوند. قطعا اين "شرايط خاص" تنها و تنها از سوي واشنگتن تعريف مي شوند و جالب آنکه مورد آخر (ورود به حريم شخصي شهروندان بريتانيا و رصد زندگي آنها) هيچ ارتباطي با منافع ملي هيچ کشوري از جمله ايالات متحده ندارد که بتوان آن را دستاويز اين جاسوسي قرار داد.
با فاش شدن اين اسناد، مي توان مطمئن بود که در آينده اي نزديک اسناد ديگري از رسوايي جاسوسي هاي ايالات متحده در ساير نقاط جهان نيز فاش خواهد شد. براي آژانس امنيت ملي ايالات متحده اهميت شنود و کنترل مراودات و ارتباطات در کشورهاي آسيايي و آمريکاي جنوبي از کشورهاي اروپايي بيشتر است، در واقع اين آژانس در کنار ساير دستگاه هاي اطلاعاتي آمريکا همواره در صدد دستيابي به دستاويز و بهانه هايي از سياست مداران ساير کشورها است تا از آن به عنوان ابزاري براي خاموش نگه داشتن آنها استفاده کند که اين امر از سوداي آمريکا براي تاثيرگذاري بر اتفاقات جهان نشات مي گيرد.
به محض آنکه واشنگتن اقدام به ايجاد و جمع آوري "پرونده" براي يک سياستمدار مشخص مي کند، کاخ سفيد از وجهه سياسي اين سياستمدار براي "حمايت از منافع ملي ايالات متحده" بهره مي برد و بواسطه چنين "پرونده" هايي است که بسياري از سياستمداران خارجي به يک باره دست از انتقاد از غرب و ايالات متحده برمي دارند!
مهدي قاسمي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]