واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۳ تير ۱۳۹۴ (۱۴:۳۵ب.ظ)
مرکز آمار ايران: نرخ باروري در ۳ دهه اخير کاهش يافت موج - مرکز آمار ايران از کاهش نرخ باروري در ۳ دهه اخير خبر داد.
به گزارش خبرگزاري موج، مرکز آمار ايران از روند تغييرات باروري در ايران که از سوي پژوهشکده اين مرکز انجام شده، گزارش داد. بر اساس اين گزارش، شناخت عوامل اجتماعي و اقتصادي کاهش باروري در ايران و آگاهي از روند آتي رفتار باروري در کشور بر اهميت مطالعه باروري افزوده است.
کشور ايران در چند دهه اخير تحولات جمعيتي بي سابقه اي را تجربه کرده است. انتقال باروري و تنزل باروري به سطح زير جانشيني يکي از مهم ترين تحولات جمعيتي است که در دهه اخير توجه محافل علمي و سياستگذاران و برنامه ريزان کشور را به خود معطوف ساخته است.
بر اساس گزارش مرکز آمار ايران، در پژوهشي به همين منظور از اطلاعات سرشماري ۱۳۹۰ و اطلاعات پيمايش جمعيت و سلامت ۱۳۸۹ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي به منظور برآورد چند متغيري باروري استفاده شده است.
بر اساس اطلاعات پيمايش جمعيت و سلامت ۱۳۸۹ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي و اطلاعات سرشماري عمومي نفوس و مسکن ۱۳۹۰، نرخ باروري براي شاغلان و غيرشاغلان به ترتيب ۱.۱ و ۱.۹ فرزند است. اين نرخ از ۲.۵ فرزند در دوره پنج ساله ۱۳۷۱ تا ۱۳۷۵ به ۱.۱ فرزند براي شاغلان و در دوره ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۰ از ۳.۳ به ۱.۹ فرزند براي غيرشاغلان رسيده است.
نرخ باروري براي افراد با تحصيلات عالي و بيسواد به ترتيب ۱.۲ و ۲.۶ فرزند است، همچنين اين نرخ براي افراد با موقعيت و جايگاه اقتصادي بالا و پايين به ترتيب ۱.۴ و ۲.۳ فرزند است.
ميزان باروري کل هم در مناطق شهري و هم در مناطق روستايي روندي کاهشي را تجربه کرده و الگوي نرخ باروري در نقاط شهري و روستايي نزديک به هم شده به طوري که در مناطق شهري، که در همه ادوار باروري پايين تري نسبت به مناطق روستايي را تجربه کرده، ميزان باروري کل از ۲.۹ در دوره پنج ساله ۷۱ تا ۷۵ به ۱.۷ در دوره ۸۶ تا ۹۰ کاهش يافته است.
در مناطق روستايي، باروري در دوره هاي مشابه به ترتيب ۴.۴ و ۲.۲ فرزند بوده است.
ميزان باروري به تفکيک سطح تحصيلات نشان مي دهد که باروري زنان بيسواد از ۴.۴ به ۲.۶ و باسواد ابتدايي (پايين) از ۳.۵ به ۲.۲، متوسطه (متوسط) از ۲.۵ به ۱.۸، و عالي (بالا) از ۱.۸ به ۱.۱ فرزند در فاصله دوره هاي مطالعه رسيده است.
با اين که احتمال تولد همه فرزندان طي ۲۰ سال اخير کاهش يافته اما نقش متغيرهاي اقتصادي-اجتماعي در احتمال تولد فرزندان دوم به بعد بيشتر از فرزندان اول و دوم است. به عبارت ديگر، فرزندان اول و دوم با عموميت بيشتري متولد مي شوند اما ويژگي هاي اقتصادي-اجتماعي و جمعيتي زنان عامل مهمي در تولد فرزندان رتبه هاي بالاتر محسوب مي شوند.
بعد از کاهش باروري به زير نرخ جانشيني، الگوي فرزندآوري جديدي که شامل عدم فرزندآوري و به عبارتي تاخير در سنين زير ۳۰ سال و جبران در سنين بالاي ۳۰سال است، در ايران در حال شکل گيري است. زنان تحصيل کرده و تا حدي طبقات بالا در حال تجربه اين الگوي جديد و متمايز هستند.
سن داشتن فرزند اول افزايش يافته و زنان شهري، تحصيل کرده، شاغل و طبقه اقتصادي و اجتماعي بالا، پيشگامان تاخير در فرزندآوري هستند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]